Dienstverlening tijdens de coronacrisis
Gepubliceerd op: 30-03-2020
Geprint op: 18-09-2021
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/dienstverlening-coronacrisis/
Ga naar de hoofdinhoud

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de dienstverlening aan de loketten van de gemeente Rotterdam. Wij vragen u zoveel mogelijk gebruik te maken van onze digitale dienstverlening of uw bezoek uit te stellen als dat kan.

Moet u toch langskomen? Bijvoorbeeld om uw rijbewijs dat binnen een maand verloopt aan te vragen of op te halen. Maak dan eerst een afspraak. Of bel naar 14 010. Kom zeker niet langs als u gezondheidsklachten hebt die kunnen duiden op besmetting met het virus.

Gemeentelijke dienstverlening gaat zoveel mogelijk online en uitsluitend op afspraak.

De mondkapjesplicht vervalt in de stadswinkels / publiekslocaties  

In de spreekkamers van de gemeente Rotterdam zijn mondkapjes nog wel verplicht vanwege het niet kunnen handhaven van de 1,5 meter.

1,5 meter afstand in de publiekslocaties

Moet u langskomen bij een van onze loketten? Hou dan altijd 1,5 meter afstand van andere burgers. Kom het liefst alleen, behalve als dat niet kan.

Quarantaine

Reizigers uit een land of gebied met een oranje of rood reisadvies moeten op het moment van aankomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine gaan.

Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen.

Zo veel mogelijk digitaal of bel 14 010

Om u en onze medewerkers zo veel mogelijk te beschermen kunt u alleen nog bij onze balies van burgerzaken in de stadswinkels langskomen als het echt noodzakelijk is, zoals bij het aanvragen van een paspoort of aangifte doen.

Voor producten van burgerzaken in de stadswinkels moet u nu altijd een afspraak maken. Veel producten kunt u digitaal vanuit huis regelen. Als dit niet lukt, neemt u dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 010.
Wij helpen u dan telefonisch. Lukt dat ook niet, dan kunt u uiteraard langskomen. Als u aan de balie langs komt, houdt u dan aan de richtlijnen.

Heeft u gezondheidsklachten, zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts? Stel dan uw bezoek uit. Kunt u niet naar uw afspraak? Annuleer uw afspraak via Mijn Loket of bel 14 010.

Aangepaste openingstijden

De openings- en sluitingstijden van de stadswinkels zijn vanaf 23 maart aangepast:

Rotterdammers die de komende tijd op bezoek willen gaan bij een van de veertien Vraagwijzers (voor dienstverlening op het gebied van zorg en welzijn) kunnen dat blijven doen. Alleen als dit echt nodig is. Vanaf maandag 23 maart kan dat op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, zonder afspraak.

Locaties Werk en inkomen: vanaf maandag 23 maart zijn de locaties open van 9.00 tot 17.00 uur (u kunt hier zonder afspraak terecht). De openingstijden van de publiekslocaties van Werk en inkomen zijn vanwege het coronavirus enigszins ingekort.

Het Jongerenloket blijft open, maar past de dienstverlening aan. Dit betekent dat de medewerkers van het Jongerenloket je zo veel mogelijk via telefoon, beeldgesprekken en per mail zullen spreken en helpen. Heb je gezondheidsklachten, zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts? Stel dan je bezoek uit.

Kijk op de pagina Jongerenloket welke situatie voor jou van toepassing is.

Personen met een urgente hulpvraag worden bezocht.

Acute financiële problemen

Heeft u acute financiële problemen? Mogelijk kan de gemeente u helpen.

We zoeken graag samen met u naar een oplossing. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.

U kunt bij ons terecht voor een bijstandsuitkering. Wij vragen u om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen. Is bellen of e-mailen niet mogelijk dan kunt u langskomen tussen 9.00 en 16.30 uur op locatie Centrum of IJsselmonde.

Hulp aan ondernemers

Als u ondernemer of zzp’er bent en u heeft door de coronacrisis geen geld voor uw levensonderhoud, dan kunt u de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) van de Rijksoverheid aanvragen. De gemeente Rotterdam voert deze regeling voor Rotterdam en meerdere regiogemeenten uit. U kunt in aanmerking komen voor tijdelijke inkomensondersteuning en/of een lening voor bedrijfskapitaal.

Meer informatie vindt u op de pagina Tozo. Bent u ondernemer en heeft u vragen? Kijk dan op de website Ondernemen010.nl.

Afval, grofvuil en kringloopwinkels

De gemeente blijft het afval ophalen, de milieuparken blijven open, de straten houden we schoon door te werken daar waar het nodig is en met kleinere teams. Het afhandelen van meldingen over afval rondom de containers en op straat kan langer duren. Stadsbeheer neemt beperkte preventieve maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bedankt voor ieders begrip en medewerking. Bekijk hieronder de wijzigingen.

Stadsbeheer blijft het afval ophalen en rijdt extra ritten.

Tips:

  • Help onze vuilnismannen en -vrouwen door het afval goed te scheiden, waardoor u gebruik maakt van de verschillende afvalcontainers. Gebruik de papier-, glas- en textielcontainers. Kartonnen dozen maakt u kleiner en plat zodat de papiercontainers minder snel vol raken.
  • Is de container vol? Wacht dan even tot die geleegd is of loop naar de volgende container.

Er is nog steeds veel grofvuil, omdat mensen opruimen nu ze meer thuis zijn. Momenteel kunt u het beste uw grofvuil naar een milieupark brengen. Bij de milieuparken zijn geen wachttijden meer.

Lukt het niet uw grofvuil weg te brengen, dan kunt u het op laten halen. Let op: de wachttijd voor het ophalen van grofvuil is langer dan u van ons gewend bent.

Houd rekening met onderstaande maatregelen en tips:

  • De Rotterdamse milieuparken zijn alleen toegankelijk voor inwoners van Rotterdam. Hier wordt extra op gecontroleerd.
  • Ook op de milieuparken houden we minimaal 1,5 meter van elkaar.
  • Kom zoveel mogelijk alleen, behalve als u echt zware spullen heeft die u niet alleen kunt tillen.
  • Huishoudelijk restafval (vuilniszakken) kunt u op het milieupark niet kwijt.
  • Sorteer thuis vast uw afval. De belangrijkste afvalstromen zijn: hout, tuinafval, kunststof en puin (beton of stenen). Zo kunt u op het milieupark snel uw afval in de juiste containers gooien en wordt de wachttijd korter.

Stadsbeheer volgt de richtlijnen van het RIVM. Voor actueel nieuws en updates kunt u de website van het RIVM in de gaten houden.

Extra controle bij het milieupark

Bij het betreden van het milieupark wordt om een identiteitsbewijs gevraagd (neemt u deze dus mee, zonder ID wordt u geen toegang verleend!). Aan de hand van uw BSN nummer controleren wij uw postcode. Wij waarborgen hierbij uiteraard uw privacy, uw gegevens worden niet opgeslagen en bewaard.

De kringloopwinkels van Piekfijn zijn in september 2020 overgenomen door Het Goed Kringloopwarenhuizen. Alle informatie over afspraken en openingstijden is te vinden op hetgoed.nl.

Oud textiel kan gewoon nog in de speciale textielcontainers gegooid worden. De containers worden geleegd, het textiel wordt nog steeds gesorteerd en verwerkt.

Bruiloften, begrafenissen en crematies

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft ook effect op huwelijken en uitvaarten.

Het Stadhuis blijft als huwelijkslocatie open. Geplande huwelijken gaan door. Wel zijn er maatregelen van kracht voor uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers.
Er mogen gelukkig weer gasten aanwezig zijn bij de huwelijksceremonies in het stadhuis en op de externe locaties. Vanwege de grootte van de trouwkamers in het stadhuis kan het aantal personen verschillen per huwelijk. Bekijk het schema.

Geen stadsgetuigen meer

Het is niet meer mogelijk om gebruik te maken van stadsgetuigen bij uw huwelijk. Dat betekent dat u zelf uw getuigen kiest en meeneemt.

Verzetten of wijzigen van uw huwelijk

We begrijpen dat uw huwelijk er door deze maatregelen heel anders uit kan zien dan u voor ogen had. Om u en onze medewerkers te beschermen moeten wij helaas deze maatregelen nemen. Wilt u daarom de datum van uw huwelijk verzetten of wilt u uw huwelijk annuleren? Stuur dan een e-mail naar kcc2@rotterdam.nl. Vermeld in uw mail duidelijk de namen van u en uw aanstaande en de oorspronkelijke datum van uw huwelijk. Voeg ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe aan de mail. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Overig

Al deze maatregelen hebben ook effect op andere plekken en gelegenheden waar normaal gesproken veel mensen bij elkaar komen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de speciale pagina over corona.