Terrasvlonders
Gepubliceerd op: 17-06-2020
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/circulaire-vlonders/
Ga naar de hoofdinhoud

Horecaondernemers kunnen van 31 maart tot 31 oktober 2022 vergunningvrij een terrasvlonder plaatsen. Zij kunnen zelf binnen de richtlijnen terrasvlonders bouwen.

Horecaondernemers mogen de terrasvlonders gebruiken om de terrasruimte voor hun onderneming uit te breiden en anders in te richten. Terrasvlonders worden geplaatst op parkeervakken.

Voor wie is het?

Voor alle horecaondernemers. Het betreft voornamelijk horecaondernemers met een exploitatievergunning.

Enkele voorwaarden voor de terrasvlonders

  • Meldplicht: U dient als horecaexploitant te melden waar de terrasvlonder zich in de buitenruimte bevindt en hoeveel parkeerplekken er zijn ingenomen. Deze registratie maakt het onder andere beter mogelijk om vanuit de gemeente tijdig te communiceren over bijvoorbeeld geplande werkzaamheden in de straat. De melding maakt u via Mijn Loket van de gemeente. U logt daar in met uw DigiD of eHerkenning. Zonder melding is het niet toegestaan om een terrasvlonder te exploiteren.
  • Een terrasvlonder mag niet op een parkeerplek worden die een andere functie heeft: een laad- en loszone, een invalideparkeerplaats, een oplaadpaal voor elektrische auto’s.
  • Vlonders mogen zo breed als de gevel van het pand neergelegd worden op de parkeervakken die direct aan de gevel grenzen.
  • Als een parkeervak voor een klein deel voor de gevel van het pand ligt, dan mag de horecaondernemer het hele parkeervak gebruiken voor een terrasvlonder.
  • Is de horecagelegenheid gevestigd op een hoek? Dan mogen de terrasvlonders aan twee zijden worden neergelegd.
  • Een vlonder moet aan alle kanten dicht zijn om rattenoverlast tegen te gaan.

Wat mag er aangeboden worden op een vlonder?

Een vlonder mag alleen gebruikt worden voor tafeltjes en stoeltjes. Enkel het aanbieden van eten en drinken is toegestaan. Het is in Rotterdam niet toegestaan om (versterkte) muziek op terrassen ten gehore te brengen, tenzij er een evenementenvergunning is afgegeven.

Parkeerdruk

Het college heeft wederom gekozen om horecaondernemers ruimte te geven. In sommige gebieden zijn er door het plaatsen van terrasvlonders minder parkeervakken beschikbaar. De gemeente is zich hiervan bewust en zal indien nodig de vergunninghouders een parkeeralternatief aanbieden.