Behavioural Insights Group Rotterdam
Gepubliceerd op: 06-11-2017
Geprint op: 21-03-2019
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/big-rotterdam/
Spring naar het artikel

BIG Rotterdam signaleert nieuw trends en best practices en ontwikkelt zelf nieuwe inzichten in het gedrag van mensen. BIG Rotterdam biedt kennis, expertise en ervaring aan en adviseert gemeentelijke en externe partijen.

BIG Rotterdam staat voor Behavioural Insights Group Rotterdam, kortweg BIG 'R. Het is een uniek project, dat de wereld van de wetenschap en de lokale overheid samenbrengt.

Hoe werkt het?

BIG 'R onderzoekt of we kwesties en dringende problemen kunnen oplossen of verbeteren door het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. Dit vanuit een wetenschappelijke invalshoek, vastgestelde werkwijze en methodiek. Wij observeren het gedrag van mensen en dragen ingrepen en oplossingen aan. Vervolgens wordt op kleine schaal in de praktijk getest of deze oplossingen werken.

Rotterdam is de eerste gemeente waar wetenschappers wekelijks samenwerken met ambtenaren.

Waarom BIG 'R?

Negentig procent van onze keuzes maken we niet bewust. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En dat is maar goed ook, anders kwam er weinig uit ons handen. Toch wordt beleid, dienstverlening en handhaving vaak ontwikkeld vanuit de gedachte dat mensen bewuste en weloverwogen keuzes maken. Hierdoor zien we vaak de behoeften en wensen van bewoners, bezoekers of ondernemers in onze stad over het hoofd. BIG 'R vindt dat we als gemeente, wetenschap en samenleving meer rekening kunnen houden met die negentig procent en minder met die tien procent.

Voor wie?

BIG Rotterdam richt zich op problemen en kwesties waar de gemeente Rotterdam (gedeelde) verantwoordelijkheid voor draagt. Iedere afdeling binnen het concern Rotterdam kan een praktijkgeval indienen. Voorwaarde is dat er bereidheid is om succesvolle ingrepen breder in te voeren. 

Wie vormen BIG 'R?

Het team bestaat uit gedreven gedragsonderzoekers, beleidsmakers en specialisten van gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Met elkaar onderzoeken wij vanuit verschillende gedragsinzichten dringende aanvragen en dilemma's uit de gemeente die te maken hebben met het gedrag van mensen.

Meer informatie

Meer weten over BIG’R? Klik dan door naar de website BIGRotterdam of stuur een e-mail.