Woonlab010
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 18-11-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/woonlab010/
Spring naar het artikel
Foto: Studio Bilder

Rotterdam wint aan populariteit. Het aantal bezoekers aan de stad stijgt fors, net als het aantal hotelovernachtingen en de bestedingen. Ook de Rotterdamse woningmarkt zit onmiskenbaar in de lift.

Rotterdam is een thuis voor 600.000 Rotterdammers met ieder een eigen verhaal. Zo wil een gezin bijvoorbeeld ruimte voor de kinderen en zoekt een starter weer de levendigheid van de stad op. Verhalen met specifieke woonwensen, waarvoor helaas niet altijd aansluitend woonaanbod gevonden kan worden. Zo divers als de stad is, zo divers is ook de woonvraag. Rotterdam vindt het belangrijk om voor al die doelgroepen een passend woningaanbod te hebben. Dit vraagt om vernieuwing en variatie in woningaanbod. Hiervoor is het project Woonlab010 gestart.

Ruimte voor experiment

Rotterdam is een vernieuwende stad, waar architectuur en innovatie centraal staan EN een stad waar ruimte is voor participatie van bewoners en ondernemers. Woonlab010 stelt deze aspecten centraal en roept oude en nieuwe Rotterdammers op om mee te werken aan de realisatie van nieuwe woonconcepten. Met jouw inzet brengen we de kwaliteit van het wonen in Rotterdam naar een hoger niveau.

Woonlab010 is geïnspireerd door de open oproepgezinsappartementen die door architect Laurens Boodt is gewonnen. De prijsvraag leverde veel inzendingen op die bijdragen aan innovatie op de woonmarkt. En nog belangrijker; het blijft niet bij het papieren plan, het winnende gaat in uitvoering. De open oproep gezinsappartementen is daarom de grondlegger van Woonlab010 en eigenlijk de eerste prijsvraag binnen dit product.

Innovatie door prijsvragen

Woonlab010 bestaat uit een aantal prijsvragen waarbij diverse ingrediënten van de Woonvisie Rotterdam bij elkaar gebracht zijn om innovatie in de woningmarkt te realiseren. Deze open prijsvraagselecties gaan over verschillende woonthema’s. De gemeente verkoopt hierbij leegstaand vastgoed of grond, aan de partij met het beste plan en dus niet aan de partij die het meeste geld biedt: Kwaliteit en innovatie staan voorop!

We dagen iedereen uit tot het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen voor woonvraagstukken, om zo het leven in onze stad nog aantrekkelijker te maken.'

'We dagen iedereen uit tot het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen voor woonvraagstukken, om zo het leven in onze stad nog aantrekkelijker te maken.'

Woonvisie

Doeners en creatieve geesten gezocht

De open prijsvragen zijn gericht op specifieke en actuele woonthema’s. De gemeente start met de prijsvraag 'Wonen in Winkels'.

Rotterdam zoekt doeners en creatieve geesten om leegstaande winkels of bedrijfsruimtes te verbouwen tot unieke stadswoningen. Wilt u bijzonder wonen, helemaal naar eigen smaak? Bekijk hier de speciale pagina 'Wonen in Winkels'

Er is op dit moment nog geen informatie beschikbaar over de andere prijsvragen.

Meebouwen

Wilt u ook meebouwen aan de toekomst van Rotterdam? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Wonen in Rotterdam. Dit is hét woonplatform dat u helpt om Rotterdam te verkennen met veel verhalen van bewoners, die u een goed beeld geven van het leven in hun stukje van de stad. En daar nog bij het woningaanbod en (financiële) tips.

Alle gegevens op deze pagina zijn onder voorbehoud van wijzigingen, er kunnen geen rechten ontleend worden.

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met programmamanager Laura Melissen, zelfbouw@rotterdam.nl.