Rotterdams Weerwoord
Gepubliceerd op: 28-01-2019
Geprint op: 26-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rotterdams-weerwoord/
Ga naar de hoofdinhoud

Het klimaat verandert. Extreem weer komt steeds vaker voor, waardoor de kans op overlast en schade door hevige neerslag, hitte, droogte en overstromingen toeneemt. Om Rotterdam hierop voor te bereiden is er het Rotterdams Weerwoord.

Het Rotterdams WeerWoord staat voor: Samen onze stad voorbereiden op een extremer klimaat. Dat houdt in dat we als gemeente Rotterdam niet alleen, maar voor, met én door de Rotterdammers de stad weersbestendig maken. Samen met u gaan we ervoor dat ook in de toekomst Rotterdam voor alle Rotterdammers een fijn, gezond en veilig thuis is.

Het Rotterdams WeerWoord is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf.

Tuintips

Of u nu een balkon, tuin, geveltuin of buurttuin hebt, er is van alles wat u kunt doen om de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Beijk de voorbeelden en subsidiemogelijkheden op de website Handen uit de mouwen - Rotterdams Weerwoord.

Laat u inspireren door mede-Rotterdammers op rotterdamsweerwoord.nl over wat u kunt doen om uw huis en tuin bestand te maken tegen het steeds extremer wordende weer. Direct de handen uit de mouwen steken? Bekijk de mogelijkheden.

Klimaatlabel

Bent u benieuwd wat u kunt doen? Bekijk dan uw klimaatlabel op rotterdamsweerwoord.nl/tuinscore. Door hier uw postcode in te vullen, ziet u hoe regenbestendig en groen uw buurt is en hoe groot het risico op hittestress is. Ook krijgt u hier tips over wat u zelf kunt doen om dit label te verbeteren.

Met een groene tuin draagt u bij aan een groene stad met meer variatie in plant en dier, meer verkoeling bij hitte en meer afvoer van water na stevige regenbuien. En niet te vergeten: een groene, klimaatbestendige tuin verhoogt de waarde van uw huis!

Vind een koele plek in uw buurt

Het is vaker en langer heet. En daarbij wordt het ook nog heter. De afgelopen jaren is de temperatuur in Rotterdam op zomerse dagen met zo’n acht graden toegenomen. Behalve dat dit onprettig kan aanvoelen, kan het bij ouderen en zieken ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Op dit moment geeft zo’n dertig procent van de Rotterdammers aan bij een hittegolf geen verkoeling te vinden in eigen huis of wijk. 

Maar daar is nu een oplossing voor: de koele kaart. Op deze kaart vind je de koele plekken in uw buurt. Denk aan koele buiten plekken zoals het park of koele binnen plekken en drinkwaterpunten in de stad.

Gemeente Rotterdam maakt gebruik van BlueLabel, een digitale risicoscan regenwateroverlast. BlueLabel is het eerste digitale model ter wereld dat in kaart brengt hoe hoog de kans is op wateroverlast in huis door extreme regen. Dit inzicht geeft niet alleen ons, maar ook onze samenwerkingspartners, de mogelijkheid om prioriteiten te stellen. Lees meer over BlueLabel op de C40 website.

Video 'Deltaplan maakt Rotterdam hoosbuiproof'

Wat doet u met straattegels die u overhoudt als je een geveltuintje aanlegt of tegels in je tuin door groen vervangt? Kunt u ze zelf niet gebruiken, dan kunt u ze meegeven met de Tegeltaxi, de gemeentelijk ophaalservice voor gewipte straattegels.

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met overlopende straten en snikhete plekken in de stad. De gemeente doet hier veel aan, bijvoorbeeld door waterpleinen aan te leggen en daken van gemeentepanden groen te maken. U kunt hieraan ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door in uw tuin tegels door groen te vervangen. Want nieuw groen, is het oude grijs!

Ophaalservice gemeente

Maakt u een geveltuin of vervangt u tegels door groen in uw tuin, dan houdt u daarna tegels over. Niet iedereen heeft de ruimte om daarmee iets te doen een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels eenmaal per maand op maandag op.

Tegels aanmelden

Wil je van de ophaalservice gebruikmaken, vul dan het formulier op tegel.taxi in. Dit kan tot 16.00 uur op de zondag voor de ophaaldag in uw wijk. De tegels mag u vanaf zondag 16.00 uur neerleggen, op een plek waar een kleine vrachtwagen bij kan, bijvoorbeeld op een straathoek. De Tegeltaxi rijdt tot en met eind september.

Waarom meer groen?

Een groene tuin zorgt er niet alleen voor dat je straat er leuker uitziet. Minder tegels in uw straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook uw woning, in de zomer koel.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten - planten die hier van nature voorkomen – in uw tuin te kiezen, levert u hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.
Op de pagina Inheemse planten vindt u een lijst waarop u ziet welke planten van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in uw tuin en waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die u verwijdert, kunt u hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in uw tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

Maatregelen

In november 2020 is de Uitvoeringsagenda Rotterdam WeerWoord door het college vastgesteld. Hier in staan de maatregelen die de gemeente neemt om Rotterdam voor te bereiden op de verandering van het klimaat. De gemeente doet samen met bewoners, woningcorporaties en de waterschappen. Wethouder Wijbenga (Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven) is blij met deze eerste resultaten: 'Met het Rotterdams Weerwoord geven we antwoord op een extremer klimaat. De samenwerking met zowel Rotterdammers als ook andere partijen zit in een positieve vlucht. Kleine en grote projecten hebben ertoe geleid dat we er nu al zo goed voor staan. En komende jaren gaan we er volop mee door!'

Woningcorporaties

Behalve met de waterschappen werkt de gemeente ook samen met de woningcorporaties. We hebben een intentieovereenkomst getekend met Woonbron, Woonstad Rotterdam, Havensteder en Vestia. Hierin staat dat zij zich samen met de gemeente inspannen om Rotterdam voor te bereiden op het toekomstig klimaat. Door bijvoorbeeld samen te werken aan groene daken, groene tuinen, koele plekken en wateropvang in de stad.

Meer info? Zie rotterdamsweerwoord.nl.

Samenwerking

Het Rotterdams Weerwoord is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf.

Meer informatie

Heeft u een idee of heeft u vragen over klimaatadaptatie? Mail dan naar rotterdamsweerwoord@rotterdam.nl.