Regenradar
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 24-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/regenradar/
Ga naar de hoofdinhoud

De regenradar Rijnmond meet en voorspelt heel lokaal de neerslag in de regio. Dit helpt wateroverlast en -schade voorkomen. De geavanceerde radar meet elke minuut de hoeveelheid neerslag op straatniveau.

De unieke regenradar is 3,5 meter breed en 2,20 meter hoog. Hij kan in twee richtingen radarsignaal uitzenden en de vorm van regendruppels meten. Daarmee stelt hij vast of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui en of het hagel, sneeuw of motregen is. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen. Met die gegevens kan geconstateerd worden waar er neerslag gaat vallen en hoeveel. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met zo’n geavanceerde regenradar.

Update februari 2022

Op dit moment verzamelt de regenradar geen data. De experimenteervergunning, die het mogelijk maakt dat de regenradar kan draaien, is afgelopen. We kunnen niet direct over naar een permanente zendvergunning. Hierover zijn we in gesprek met de vergunningverlener.

Het is nog niet duidelijk wanneer de regenradar weer data mag gaan verzamelen. De applicatie voor de smartphone zal de komende periode nog niet beschikbaar zijn voor gebruik. Zodra de regenradar weer draait, geven we een update over de datum waarop we de applicatie lanceren.

Video 'Nieuwe regenradar in Rotterdam' (september 2019)

Doorontwikkeling

In 2015 is een voorgaande versie van de innovatieve regenradar al op het dak van de Delftse Poort gezet. Deze is door een hevige storm en onweersbui dusdanig beschadigd, dat er een nieuwe ontwikkeld moest worden. De nieuwe regenradar is nauwkeuriger en weersbestendiger. Met de nauwkeurige neerslagregistratie kunnen gemeente Rotterdam en de waterschappen de effecten van een regenbui na afloop veel beter analyseren. Daarmee worden knelpunten in de afvoer van het regenwater zichtbaar en kunnen er passende maatregelen worden getroffen. De bedoeling is dat voor en tijdens een bui de neerslaggegevens worden gebruikt om gemalen te sturen en waterbergingen in te zetten. Zoals de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage of het waterplein Benthemplein. Ook helpt de data van de regenradar Rijnmond bij het maken van een lokaal weerbericht.

Samenwerking

Gemeente Rotterdam zet de volgende stap in de doorontwikkeling van de regenradar Rijnmond. Dit doet ze samen met Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland. SkyEcho en TU Delft ontwikkelen het algoritme voor neerslagintensiteit.

Locatie

De regenradar staat op het dak van de Delftse Poort. Dat is op 150 meter hoogte. Hoog genoeg om over heel het Rijnmondgebied uit te kijken.

Gebruik Regenradar Rijnmond

Sinds begin 2020 haalt de radar continu gegevens op. Vanaf juni 2020 hebben we ook hevige neerslaggebeurtenissen kunnen meten en gebruiken voor het juist instellen van de radar. De resultaten tot dusver zijn veelbelovend. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe nauwkeurig de Regenradar Rijnmond de regen in omgeving Rotterdam in beeld brengt. Later dit jaar wordt de data open toegankelijk, inclusief een applicatie voor op je smartphone.

De app, gemaakt door SkyECHO, komt beschikbaar in de AppStore (iOs) en de Playstore (Android).

Toekomst

De regenradar Rijnmond is een stuk nauwkeuriger dan de nationale regenradar, maar kijkt bijvoorbeeld maar tot Hoek van Holland. Voorspellen is dus nog lastig, maar wanneer de radar geïntegreerd wordt in andere regenradars kunnen er op termijn voorspellingen worden gedaan.