Plastic afval
Gepubliceerd op: 23-02-2017
Geprint op: 22-02-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/plastic/
Spring naar het artikel

Gebruikte plastic verpakkingen, metalen zoals blikjes en drankpakken (PMD) halen we in de fabriek uit het restafval. PMD mag dus bij het restafval, in de gewone vuilniszak.

Bij afvalenergiebedrijf AVR haalt een geavanceerde scheidingsinstallatie het PMD uit het restafval. AVR verwacht uiteindelijk 75 procent van het PMD uit het restafval te halen. Dat is veel meer dan de 7 procent die bewoners in de PMD-containers gooiden. Door PMD achteraf met een machine uit het restafval te halen, kunnen we méér PMD recyclen. Want van uw oude plastic kan weer nieuw plastic gemaakt worden. PMD-afval wordt gebruikt als grondstoffen voor bijvoorbeeld speelgoed, wc-papier of auto-onderdelen.

Blijf ander afval wél scheiden

Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) is belangrijk en dit afval zamelen we wél apart in. Deze grondstoffen kunnen we in de fabriek niet goed genoeg uit het restafval halen.

Welk afval moet in welke bak?

Check onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven en dat is beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.

Hoe werkt de scheidingsinstallatie?

Een magneet haalt eerst alle ijzerhoudende materialen eruit. De rest komt op de schudzeef terecht. Hier wordt het afval gescheiden op grootte. Op de volgende installatie stuiteren de driedimensionale producten, zoals drankpakken, naar beneden. De rest gaat omhoog. Een infrarood scanner scant het restafval dat voorbijkomt. Lucht blaast folies, plastics en drankpakken uit het restafval. Het PMD-afval is nu gescheiden van het restafval.

Maakt u voor uw restafval gebruik van een kleine huiscontainer (140 liter) en is deze niet groot genoeg? Dan kunt u uw klein huiscontainer omruilen voor een grotere 240 liter huiscontainer. U gaat hiervoor naar de pagina Huiscontainer en klikt op de knop ‘huiscontainer aanvragen’. U kunt ook via telefoonnummer 14 010 een grote huiscontainer aanvragen. Tips om meer kwijt te kunnen in uw restafvalcontainer:

  • Vouw drankpakken en plastic flessen plat (voor de nascheidingsinstallatie is het belangrijk de vorm zoveel mogelijk te behouden en dat de verpakking enkele uitstekende delen heeft)
  • Draai de dop op het pak of de fles. Zo lekt er niet uit. De dop wordt ook gerecycled
  • Gooi glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de daarvoor bestemde containers.

Afvalinzamelaar Irado haalt het afval van inwoners van Rozenburg op. Ook uit het restafval van Rozenburgers haalt de nascheidingsinstallatie de plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken, dus ook in Rozenburg mag het PMD bij het restafval. Indien u een kleine container voor restafval (140 liter) heeft, kunt u bij Irado kosteloos een container van 240 liter aanvragen via telefoonnummer (010) 262 10 00 of via het online contactformulier.

Veelgestelde vragen

Maar liefst 75 procent van de Rotterdammers woont in een flat of appartement. Zij hebben weinig ruimte om plastic verpakkingen en gebruikte drankpakken apart te houden. Daardoor doen ze nu ook veel van dit (PMD-)afval bij hun gewone afval.

Rotterdammers scheiden ongeveer 2 kilo PMD per inwoner per jaar, dat is zeven procent van het totale PMD-afval. 34 kilo PMD-afval belandt bij het restafval. Nascheiden maakt het mogelijk 75 procent van de plastic verpakkingen, blik en drankpakken uit het restafval te halen en alsnog te recyclen. Hiervan worden bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed gemaakt. Daarom deze keuze.

Ja, dat heeft zeker zin! Voor glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval is thuis scheiden het meest efficiënt. Deze grondstoffen kunnen we in de fabriek niet goed genoeg uit het restafval halen.

De komende jaren vergroot de gemeente de mogelijkheden voor het inzamelen van deze soorten bruikbaar afval. Ook onderzoeken we mogelijkheden om naast PMD ook papier en glas uit het restafval te halen.

Zorg dat ze leeg zijn voordat u ze weggooit, dat is het belangrijkste. Als u plastic schoonmaakt, gebruik dan niet te veel water. Te veel warm water doet het voordeel van recyclen teniet. Een natte verpakking is niet goed voor het scheidingsproces.

Hoe lichter en schoner het product, des te makkelijker is het voor de machine om te scheiden en het plastic te herkennen.

Ja! Gevulde drankpakken belemmeren het goed scheiden van de pakken door de machines. Het is het beste wanneer u het drankpak niet vult met afval. Het wordt anders te zwaar en soms niet meer herkend door de machines als een drankpak. Ook is het zo dat zware verpakkingen door de machine niet meer uit het restafval geblazen kunnen worden, omdat de blaaskracht niet toereikend is.

Voor de scheidingsinstallatie is het beter om lege drankpakken in originele vorm weg te gooien. Zo hebben ze een driedimensionale vorm, 3D materialen scheidt de machine makkelijker dan 2D. Wel snappen we dat een niet opgevouwen pak veel meer ruimte in beslag neemt dan een platte verpakking. Vouw het lege drankpak plat en draai daarna de dop erop, maar rol het pak niet op. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk de vorm van het drankpak behouden blijft en het enkele uitstekende delen heeft.

Voor drankpakken helpt u erg mee om deze niet op te rollen. Voor de ruimte in uw afvalzak mag u het pak wel opvouwen. Draai daarna de dop erop. Zo blijft de vorm van het drankpak zoveel mogelijk behouden en heeft het enkele uitstekende delen. Dit is voor de machine makkelijker uit het restafval te halen.

Voor de plastics en folies geldt: hoe leger en schoner hoe beter. Maar een beetje vuile verpakkingen is de installatie wel gewend en dat moet ook wanneer het tussen het restafval zit.

Gft is voor de scheidingsinstallatie een grote veroorzaker van vervuiling van verpakkingen. Als u de mogelijkheid heeft gft te scheiden, dan geldt: hoe beter gft gescheiden wordt door uzelf hoe beter. Voor de machine is zo droog mogelijk afval het beste. Zorg dat vloeibare materialen eerst worden weggegooid en voorkom dampende etensresten enzovoort.

Het apart ingezamelde plastic wordt tot snippers vermalen, schoongemaakt en omgesmolten tot korrels (granulaat). Dat granulaat is de grondstof voor nieuwe producten of plastic verpakkingen. Bijvoorbeeld shampooflessen, ketchupflessen en boterkuipjes. Maar ook fleecetruien, speelgoed, leidingen en buizen.

De metalen verpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten te maken zoals nieuwe blikken, maar bijvoorbeeld ook fietsen.

Drankverpakkingen hebben een plasticlaagje zodat de verpakkingen waterdicht zijn en de producten langer vers blijven. Het karton en het plasticlaagje worden van elkaar gescheiden. Van het karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt, maar ook toiletpapier. Het plasticlaagje komt bij al het andere gescheiden plastic en daarvan wordt weer nieuw plastic gemaakt.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle bestaande initiatieven! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het scheiden en inzameling van afval op de pagina Afval.

\