Parkeren op straat
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkeren-op-straat/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam werkt hard aan het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad. Naast uitstekende ov-verbindingen biedt de gemeente P&R-terreinen en parkeergarages.

Daarmee stimuleren we bezoekers die met de auto komen om op deze plekken te parkeren in plaats van op straat. Omdat één op de drie bewoners van Rotterdam een auto hebben, zijn de meeste parkeerplaatsen in Rotterdam bezet. Veel automobilisten maken gebruik van de gratis parkeerplekken op straat.  In drukke straten, zoals in het centrum, moet daarom betaald worden voor het parkeren op straat. Hoe drukker de straat, hoe hoger de parkeerkosten.

Gratis parkeren op een P+R-terrein

Wist u dat u op verschillende Parkeren en Rijden (P+R-)terreinen in Rotterdam gratis kunt parkeren? U kunt dan verder reizen naar het centrum met het openbaar vervoer.

Goedkoper parkeren in een gemeentelijke parkeergarage

Wilt u toch graag in het centrum van Rotterdam parkeren? Kies dan voor één van de gemeentelijke parkeergarages . Het parkeren is hier veel goedkoper dan het parkeren op straat.

Op feestdagen gelden andere tarieven voor het parkeren op straat in Rotterdam. Op feestdagen is parkeren gratis óf geldt de zondagsregeling.

Wat is de zondagsregeling?

U betaalt op de feestdag volgens de tijden en tarieven die standaard gelden op zondag op die parkeerplek. Op de parkeerautomaat en via de parkeerplattegrond vindt u de zondagtarieven.

Betalen

De parkeerautomaat of uw parkeer-app verwerken de feestdagen automatisch. U betaalt op een feestdag dus niet of volgens de zondagsregeling.

Overzicht feestdagen

U kunt op straat in een parkeervak gratis parkeren op:

 • Eerste Paasdag
 • Eerste Pinksterdag
 • Eerste Kerstdag
 • Nieuwjaarsdag.

Op de volgende feestdagen geldt de zondagsregeling. Let op, u moet dan dus betalen volgens de in die sector geldende tarieven en tijden die op zondag gelden:

 • Tweede Paasdag
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag
 • Hemelvaartsdag
 • Tweede Pinksterdag
 • Tweede Kerstdag.

Betaalmogelijkheden

U voert bij de parkeerautomaat alleen uw kenteken in en de gewenste parkeertijd. Een parkeerkaartje achter de voorruit leggen is niet meer nodig. Na betaling kunt u dus meteen naar uw bestemming doorlopen.

Stappen

 1. Parkeer uw auto.
 2. Volg de pijlen op de parkeerborden naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat.
 3. Voer uw kenteken in bij de parkeerautomaat en bepaal de gewenste parkeertijd.
 4. Betaal het aangegeven bedrag met pin of creditcard.

Let op: De parkeerder is verantwoordelijk voor het betalen van parkeren. Als u problemen heeft met het starten van de parkeeractie met uw mobiele telefoon, bijvoorbeeld omdat er een storing is, neem dan contact op met uw parkeer provider. Het betekent niet dat u niet hoeft te betalen. Op deze webpagina leest u op welke manieren u uw parkeeractie ook kunt betalen.

Kosten

U betaalt het bedrag dat geldt in de parkeerzone waar u parkeert. Bij de parkeerautomaat betaalt u direct en schat u vooraf in hoe lang u wilt parkeren.

Teruggave

Is er iets niet goed gegaan bij het betalen van parkeergeld? Denkt u recht te hebben op terugbetaling van het betaalde bedrag? U kunt dit online of per post aanvragen.

Is de parkeerautomaat kapot? Dan vragen wij u om naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat te gaan. Als u een mobiele (smart-)telefoon heeft, kunt u ook met uw mobiele telefoon betalen.

U kunt ook betalen met uw mobiele telefoon. Het voordeel hiervan is dat u niet langs een parkeerautomaat hoeft. Iedereen met een mobiele (smart-)telefoon kan gebruikmaken van mobiel betalen. U moet zich wel eerst aanmelden bij een parkeerprovider.

Een actueel overzicht van alle aanbieders is te vinden op de website van het SHPV.

Stappen

 1. Parkeer uw auto.
 2. Bel, sms of gebruik de app van uw aanbieder om de parkeertijd te starten.
 3. Geef de code van het parkeergebied door. Deze code staat vermeld op de parkeerautomaat en op de parkeerborden op straat.
 4. Als u weer vertrekt: beëindig de parkeertijd voordat u wegrijdt. Dat doet u door (weer) te bellen, te sms'en of de app te gebruiken.
 5. De aanbieder brengt de parkeerkosten achteraf in rekening.

Let op: De parkeerder is verantwoordelijk voor het betalen van de parkeerkosten. Heeft  u problemen  met het starten van de parkeeractie met uw mobiele telefoon, bijvoorbeeld omdat er een storing is, betaal dan altijd via een andere manier, zoals via de parkeerautomaat of met een parkeerkaart. Neem hierna contact op met uw parkeerprovider. Vanaf het moment dat u uw voertuig parkeert, bent u verantwoordelijk voor de betaling van de parkeerkosten. U voorkomt hiermee een parkeerbon.

Kosten

De kosten voor het parkeren vindt u op de website van uw parkeerprovider. Bij een aantal parkeerproviders betaalt u naast het parkeergeld ook transactiekosten of een vast bedrag per maand. Voor de hoogte van de transactiekosten verwijzen wij u naar de internetsite van de desbetreffende aanbieder. Als u met uw mobiele telefoon betaalt, dan hoeft u geen parkeerkaart of sticker achter de voorruit te leggen. Handhavers controleren het kenteken en zien dan of de parkeerder heeft betaald met de mobiele telefoon.

Op straat kunt u ook betalen met parkeerkaarten. Er zijn parkeerkaarten voor een week of een maand. Deze kaarten koopt u van tevoren en zijn uw betalingsbewijs. U hoeft dan niet meer bij de parkeerautomaat te betalen. Parkeerkaarten kunt u digitaal bestellen via Mijn Loket.

Kosten

De kosten voor een weekkaart bedragen in Rotterdam 122 euro en in Pernis en het havengebied 61 euro. De kosten voor een maandkaart bedragen in Rotterdam 488 euro en in Pernis en het havengebied 244 euro.

Parkeren bij een laadpaal

Bij een laadpaal (in een betaald parkeergebied) moet u ook betalen voor de parkeerplek. Als u laadt en parkeert zonder geldig betalingsbewijs dan riskeert u een naheffingsaanslag.

Kijk voor het gebruik van de laadpalen, de betalingsmogelijkheden voor het laden en de aanvraag van een openbare laadpaal op de pagina over elektrisch rijden.

Locaties laadpalen

Op de parkeerplattegrond ziet u onder andere waar in Rotterdam openbare laadpalen staan.

Parkeren in winkelstraten

Om Rotterdam leefbaar en bereikbaar te houden is het voor het parkeren soms nodig om een maatregel te treffen voor een bepaalde doelgroep. Hierdoor wordt de beperkt beschikbare straatparkeercapaciteit zo optimaal en eerlijk mogelijk verdeeld.  Wilt u in een winkelstraat parkeren? Let dan goed op:

 • Parkeerduurbeperking: lang parkeren in woon- en winkelstraten zorgt ervoor dat parkeerplaatsen bezet blijven. Door een maximum parkeertijd in te voeren in deze straten en door lagere parkeertarieven aan te bieden in gemeentelijke parkeergarages wordt kort parkeren voor winkelend publiek mogelijk. De regeling zorgt er in woonstraten voor dat de parkeerplaatsen bestemd voor bewoners of snelle bezoekers voor de winkels niet worden bezet door een langparkeerder.
 • Winkelstraatregeling: bewoners en bedrijven met een parkeervergunning kunnen in een bepaalde sector parkeren tegen een gunstig vergunningentarief. Om te zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor winkelend publiek, zijn deze parkeervergunningen in sommige winkelstraten niet geldig tijdens openingstijden van de winkels. Vergunninghouders kunnen de straten waar deze regeling geldt vinden via Loket.rotterdam.nl en het informatievel van hun sector.
 • Stop en Shop: in een aantal winkelstraten geldt de Stop en Shop-regeling. Deze regeling houdt in dat in een bepaalde parkeerzone het eerste halfuur tegen een laag tarief geparkeerd kan worden. Daarna geldt het reguliere straattarief van de parkeerzone. Deze regeling is als stimulans voor de winkeliers in zo’n winkelstraat. Het gunstige parkeertarief voor de eerste 30 minuten zorgt er voor dat zijn klanten makkelijk een plek vinden en minder betalen. Deze tarieven zijn ook zo ingesteld bij de betaalautomaten en de mobiele parkeerproviders.

Een combinatie van bovenstaande behoort ook tot de mogelijkheden.

Meer informatie

De gemeente Rotterdam werkt hard aan het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad. Een stad die leefbaar is voor bewoners, ondernemers en bezoekers én die goed bereikbaar is per fiets, openbaar vervoer en auto. Deze punten zijn voor ons essentieel bij het bepalen van het parkeerbeleid. Kijk voor meer informatie op Betaald parkeren.