Milieupark
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieupark/
Ga naar de hoofdinhoud

Inwoners van Rotterdam kunnen hun afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen gratis inleveren op het milieupark. Rotterdam telt zeven milieuparken.

Dit moet u weten als u een milieupark bezoekt:

 • Neem uw identiteitsbewijs mee (verplicht)
  De Rotterdamse milieuparken zijn alleen toegankelijk voor inwoners van Rotterdam. Neem uw identiteitsbewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) mee als u het milieupark bezoekt. Wij controleren uw postcode en uw woonplaats. Dat doen we op basis van uw burgerservicenummer (BSN). Uw gegevens slaan we niet op. Ook kunnen we vragen om een bewijs waarop uw adresgegevens staan.
 • Sorteer thuis alvast uw afval
  Sorteer thuis uw afval op hout, tuinafval, kunststof en puin (beton of stenen). Zo kunt u op het milieupark snel uw afval in de juiste containers gooien. U hoeft dan minder lang te wachten.
 • Bedrijfsafval is niet toegestaan
  U mag geen bedrijfsafval naar een milieupark brengen. De medewerkers van het milieupark controleren dit aan de hand van een kentekencheck, personaliacheck en voertuig in combinatie met het aangeboden afval. Als ze bedrijfsafval vinden dan mag dit niet ingeleverd worden en moet de overtreder het milieupark zo snel mogelijk verlaten. Bedrijfsafval kunt u kwijt bij een erkende particuliere afvalinzamelaar. Erkende inzamelaars vindt u op de zogeheten VIHB-lijst. Voor meer informatie kijk op de pagina Bedrijfsafval.

'Piepschuim, batterijen of oude hark. Alles is welkom op het milieupark!'

De Milieuparkers

Van zooi naar mooi

Wist u dat het milieupark aparte containers heeft voor de spullen die u inlevert zodat het beter hergebruikt kan worden? Zo gaan oude nog bruikbare spullen naar kringloopwinkel ‘Het Goed’, van uw piepschuim maken we een plantenbak en uw olies en vetten mag u bij het chemisch afval zetten. Zo wordt alles goed gescheiden!

Onze milieuparkmedewerkers helpen u graag bij het kiezen van de juiste containers. Bekijk het milieuparkersfilmpje met het enige echte milieuparkerslied.

 • Grofvuil. Dit is huishoudelijk afval dat niet past in een (ondergrondse) container, een huiscontainer (kliko) of vuilniszak. Grofvuil is ook het afval dat groot of zwaar is, zoals banken, kasten, wasmachines en stofzuigers.
 • (Groot) tuinafval, zoals snoeihout en takken.
 • Bouw- en sloopafval, zoals hout, puin, ijzer, schroot, gipsplaten, kozijnen, ramen en dakbedekking.
 • Elektrische apparaten, wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten, beeld- en geluidsapparatuur). Als er bij u een nieuw groot apparaat wordt bezorgd dan kunt u (in de meeste gevallen) uw oude apparaat aan de bezorger meegeven. Bijvoorbeeld uw koelkast, wasmachine, droger, diepvries, vaatwasmachine, televisie, radio, cd-speler, geluidsbox en stofzuiger.
 • Papier, karton
 • Piepschuim
 • Glas: ovenschalen, glazen, vlak glas: ruiten, spiegels, design- en interieurglas. Glasplaten groter dan 80x120cm levert u in bij een inzamelpunt zoals de glashandel.
 • Kunststof
 • Textiel, schoon en droog: kleding (ook kapot en versleten), tassen, gordijnen, knuffels, dekbedden, lakens en schoenen. Bind schoenen aan elkaar.
 • Chemisch afval, spuitbussen, olie en vetten.
 • Autobanden en accu's.
 • Kringloopgoederen (tweedehandsspullen). Hiervoor staat een container van kringloopwinkel 'Het Goed' op het milieupark. Spullen die nog goed en bruikbaar zijn, dus niet vuil of kapot, kunt u hier inleveren. Bijvoorbeeld: wasrekken, televisies, meubels of kleding. Meer informatie vindt u op de pagina Kringloopwinkel.
 • Grond, zand en grind.
 • Brandblussers en gasflessen.
 • Asbesthoudend afval. Bewoners (particulieren) kunnen asbesthoudende materialen inleveren bij een milieupark. Per woonadres mag maximaal 35 m2 aan asbestmateriaal bij de gemeente ingeleverd worden. Let op: als een vorige bewoner op uw adres dit al gedaan heeft dan mag u geen asbestmateriaal meer bij de gemeente inleveren. Lees verder bij Hoe verwijder ik asbest veilig en wanneer kan ik asbest inleveren op het milieupark?
 • Benzine. De brandstof moet in kleine verpakkingen van maximaal 10 liter verpakt zijn, zoals een jerrycan. Er worden geen vloeistoffen overgeheveld omdat hierbij gemorst wordt of schadelijke en gevaarlijke dampen vrij kunnen komen.

Bewoners (particulieren) kunnen asbesthoudende materialen inleveren bij een milieupark. Per woonadres mag maximaal 35 m2 aan asbestmateriaal bij de gemeente ingeleverd worden. Let op: als een vorige bewoner op uw adres dit al gedaan heeft dan mag u geen asbestmateriaal meer bij de gemeente inleveren.

Voordat u naar het milieupark gaat, moet u eerst een aantal andere acties uitvoeren:

 • Actie 1: maak foto’s
  Maak foto’s van het asbesthoudende materiaal dat u wilt verwijderen. Deze foto’s heeft u nodig voor actie 2.
 • Actie 2: aanmelden omgevingsloket
  Maak als particulier/huisnummer een melding aan dat u asbest wilt verwijderen. Dat doet u via het omgevingsloket. U logt op die website in met uw DigiD. Daarna geeft u aan wat u wilt verwijderen. Doe daar de foto’s van het asbest bij.
  Binnen enkele dagen ontvangt u per e-mail een bewijs van toestemming om asbest in te leveren. Dit bewijs van toestemming neemt u uitgeprint mee naar het milieupark voor Actie 3 en Actie 5.
  Let op: u mag alleen asbest bij een milieupark inleveren als u een particulier bent. Wilt u asbest namens een VVE of bedrijf verwijderen? Neem dan contact op met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. Voor meer informatie: www.ascert.nl.
 • Actie 3: ophalen verpakkingsmateriaal op het milieupark
  Nu kunt u naar het milieupark om gratis verpakkingsmateriaal en tape op te halen.
  Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) én de e-mail met het bewijs van uw melding.
 • Actie 4: verwijder het asbest
  Verpak al het asbesthoudende materiaal in 2 lagen plastic. Zorg ervoor dat de platen niet breken. Bekijk deze instructievideo voor het veilig verwijderen van asbest: Mr. Asbest - Instructie film Asbestverwijdering voor particulieren (YouTube).
 • Actie 5: inleveren asbest op het milieupark
  Lever het asbesthoudende materiaal in op het milieupark. Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) én de e-mail met het bewijs van uw melding. Medewerkers van het milieupark mogen u niet helpen bij het in de container gooien van het asbest.

Asbestinfopunt Rotterdam

Heeft u vragen over het verwijderen van asbest? Neem dan contact op met het asbestinfopunt van de gemeente Rotterdam, telefoon 0800 - 024 44 20.

Meer dan 35 vierkante meter asbest?

Heeft u asbesthoudende platen van in totaal meer dan 35 vierkante meter? Dan kunt u contact opnemen met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau of een gecertificeerde asbestverwijderaar. U kunt deze vinden op ascert.nl.

 • Ga met de fiets naar een fietsenwinkel
  Denkt u dat uw fiets nog wel op te knappen is? Ga dan met de fiets naar een fietsenwinkel in uw buurt. Misschien willen ze deze graag hebben en krijgt u korting als u een nieuwe fiets koopt.
 • Breng de fiets naar een kringloopwinkel
  U kunt een oude fiets ook wegbrengen naar een kringloopwinkel. Misschien knappen ze de fiets wat op. Of verkopen ze hem door als een ‘opknappertje’.
 • Breng uw fiets naar het milieupark
  U kunt uw oude fiets naar een van de Rotterdamse milieuparken brengen. De medewerkers beoordelen de fiets. Is de fiets nog in goede staat of nog op te knappen? Dan gaat deze naar de kringloopwinkels van 'Het Goed'. Is opknappen geen optie? Dan worden goede onderdelen nog hergebruikt en gaat de rest mee met het oud ijzer voor recycling.
 • Laat uw fiets ophalen door de gemeente

  Wanneer u een grofvuilafspraak maakt voor het ophalen van (oude) huisraad kunt u uw fiets hierbij zetten. De gemeente rijdt niet apart om 1 fiets op te halen. De fiets gaat dan mee met ander grofvuil en kan niet meer worden opgeknapt.

Bewoners kunnen gratis een aanhangwagen of elektrische bakfiets lenen om grofvuil, bruikbare tweedehandsspullen en groot tuinafval naar een milieupark te brengen. De aanhangwagens en bakfietsen zijn online minimaal 1 dag van tevoren te reserveren. Ga voor meer informatie en reserveren naar de pagina Aanhangwagen of bakfiets lenen.

De milieuparkmedewerker helpt u bij de keuze van welk afval in welke container hoort. De medewerker helpt niet bij het uitladen van uw voertuig.

Nieuw: vanaf 4 september 2022 is het milieupark in Delfshaven ook iedere zondag open van 9.00 tot 13.00 uur.

Afspraak maken gratis ophalen grofvuil

Lukt het u niet om uw grofvuil zelf weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het grofvuil te laten ophalen.
Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

Waarom afval gescheiden inleveren?

Het is belangrijk dat u het afval op het milieupark in de juiste bak doet. Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn.  Als u het afval niet goed scheidt, kan het niet goed worden hergebruikt. Medewerkers op het milieupark vertellen u welke bak(ken) u moet gebruiken.

Afvalscheidingswijzer

Wilt u zeker weten welk afval in welke bak hoort? Bekijk de afvalscheidingswijzer. Op deze website heeft Milieu Centraal voor u op een rij gezet wat waar hoort. Wist u bijvoorbeeld dat videobanden en chipszakken bij het restafval mogen? In Rotterdam gooit u PMD-afval (plastic, metalen (blikjes) en drankpakken) bij het restafval. Een gespecialiseerd bedrijf scheidt deze verpakkingen in zijn fabriek van het restafval. Voor meer informatie kijkt u op de pagina Plastic.

Pilot pop-up milieupark gaat door in 2022

Een pop-up milieupark is een kleinere en reizende variant van één van de zeven milieuparken in Rotterdam die voor een paar uur in een wijk staat opgebouwd. Op de dag zelf staan containers klaar waar bewoners afval inleveren dat te groot is voor een container of nog herbruikbaar is. Elk soort afval heeft een eigen container. Daardoor kunnen bewoners makkelijk spullen gescheiden inleveren. Net zoals het gaat op het milieupark. De pop-up milieuparken zijn een proef van de gemeente Rotterdam. De pilot is verlengd tot eind 2022. Lees het nieuwsbericht hierover op Archiefweb.

Data en locaties pop-up milieupark

 • 28 september - Ommoord: Albert Schweitzerplaats van 11.00 uur tot 15.00 uur
 • 30 september - Hoogvliet: Lavasweg / Korianderstraat van 11.00 uur tot 14.00 uur
 • 1 oktober - Delfshaven, Oud-Mathenesse: Hulkstraat (hoek Hoekersingel) van 13.00 uur tot 16.00 uur
 • 3 oktober - Noord, Agniesebuurt: Ammersooiseplein van 10.00 uur tot 14.00 uur
 • 5 oktober - Delfshaven, Coolhaveneiland: Kapelplein van 10.00 uur tot 14.00 uur
 • 7 oktober - Zevenkamp: Zevenkampsering 301 (tegenover het zwembad) van 10.00 uur tot 15.00 uur
 • 8 oktober - Ommoord, Hesseplaats: van 11.00 uur tot 15.00 uur
 • 11 oktober - Hoogvliet: Slaghaam (op trottoir tussen Treil en Breel) van 11.00 uur tot 14.00 uur
 • 12 oktober - Crooswijk: Generaal van der Heijdenplein van 11.00 uur tot 14.00 uur
 • 15 oktober - Charlois, Zuidwijk: Asterlo 10 (Marktterrein) van 13.00 uur tot 16.00 uur
 • 17 oktober - Feijenoord, Bloemhof: Lange Hilleweg (op het pleintje ter hoogte van de Lidl) van 13.00 uur tot 15.00 uur
 • 19 oktober - Hoogvliet: Bahreinstraat (op het grasveld) van 11.00 uur tot 14.00 uur
 • 21 oktober - IJsselmonde: Herenaard 52 van 11.00 uur tot 14.00 uur
 • 22 oktober - Prins Alexander, Lage Land: Samuel Esmeijerplein 19 van 11.00 uur tot 14.00 uur
 • 24 oktober - Delfshaven, Tussendijken: Jan Kruijffstraat van 12.00 uur tot 15.00 uur
 • 25 oktober - Hoogvliet: Nieuwe Wetering (tegenover het metrostation) van 11.00 uur tot 14.00 uur
 • 26 oktober - Noord, Bergpolder: Insulindestraat/Insulindeplein van 11.00 uur tot 14.00 uur

Video

Video 'Rotterdam vraagt #20: recyclen, hoe dan?' (oktober 2019)