Huizen van de wijk
Gepubliceerd op: 29-12-2016
Geprint op: 21-02-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/huizen-van-de-wijk/
Spring naar het artikel

In een Huis van de Wijk kunt u vrijwilligerswerk doen of activiteiten volgen of geven zoals een taalcursus, les in gezond eten of bewegen. Er is aandacht voor jeugd met speciale activiteiten. En er is ruimte voor initiatieven van bewoners.

Allerlei organisaties werken in het Huis van de Wijk samen. Denk bijvoorbeeld aan de bewonersorganisatie, maatschappelijke organisaties, zorgaanbieders, scholen, sportverenigingen, wijkclubs, een maaltijdvoorziening, boodschappendienst of een klussendienst. Ook als u steun of advies zoekt, kunt u terecht in het Huis van de Wijk. In heel Rotterdam zijn er 48.

Jong en oud

In een Huis van de Wijk vindt u een welzijnsorganisatie die geselecteerd is door gemeente Rotterdam. Deze organisaties hebben de opdracht om hun werk te laten passen bij de wijk. De activiteiten in een Huis van de Wijk moeten dus aansluiten bij de vragen van jonge en oudere buurtbewoners. Dit betekent dat Huizen van de Wijk soms op elkaar lijken en soms van elkaar verschillen. Elke wijk is anders, met andere mensen en andere kansen. U bent altijd welkom om langs te komen in uw Huis van de Wijk.

Waar?

Er zijn 48 Huizen van de Wijk in Rotterdam. Elke wijkbewoner kan hier terecht om iets te doen. Voor de wijk, voor medewijkbewoners en voor zichzelf. U herkent een Huis van de Wijk aan het kleurrijke bordje bij de ingang. Kom eens langs!

Bekijk de actuele gegevens van alle Huizen van de wijk:

Wat is een Huis van de Wijk?

Wat maakt een bepaalde plek geschikt als Huis van de Wijk? Het gebouw moet voldoende kansen bieden om uit te groeien tot een ruimte waar bewoners graag komen. De criteria voor een Huis van de Wijk kunnen per wijk verschillen omdat de behoeften per wijk anders kunnen zijn. In elk geval is het een plek voor jonge en oudere bewoners. Iedereen met een idee voor de wijk kan hier aankloppen. Ook is het Huis van de Wijk een vrijwilligersknooppunt en zijn er cursussen te geven of te volgen. Jeugd en jongeren krijgen speciale aandacht.

Zelfbeheer

Steeds vaker pakken bewoners of gebruikers taken op die de gemeente of een andere organisatie uitvoert. Zo’n taak is bijvoorbeeld het beheer van een gemeentelijke voorziening, zoals een Huis van de Wijk. De gemeente stimuleert dit zelfbeheer. Zelfbeheer van voorzieningen is een uitdaging voor de gebruiker en de eigenaar. Er komt nogal wat bij kijken. Overweegt u zelfbeheer? In onderstaande handreiking leest u informatie die u op weg kan helpen.

\