Gewoon in Rotterdam
Gepubliceerd op: 11-11-2020
Geprint op: 22-06-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/gewoon-in-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam kun je gewoon zijn wie je bent. Mensen met verschillende achtergronden, leefwijzen en overtuigingen.

Het schuurt soms. Het is niet altijd makkelijk. Maar een Rotterdams hart omarmt iedereen.

Fotowedstrijd: breng Rotterdam in beeld

Collage met foto's van Rotterdammers. Foto's door (van linksboven naar rechtsonder): Florine van Rees, Kimberly Dias, Florian Braakman, Florine van Rees, Salih Kilic, Stacii Samidin.

In Rotterdam verleggen we grenzen, bekennen we kleur en loopt, rolt en fietst alles lekker door elkaar.

We zijn een stad van 652.000 Rotterdammers met wortels in meer dan 200 verschillende landen. Een stad waar ruimte is om te zijn wie jij bent: hoe je ook in je vel zit, eruitziet, waar je vandaan komt of op wie je verliefd wordt.

Rotterdam omarmt iedereen! Niet alleen met woorden of daden, maar ook in beeld.

Doe daarom mee met de fotowedstrijd die de gemeente dit jaar organiseert. Pak je smartphone of camera en breng in beeld hoe jij de diversiteit in Rotterdam ervaart. Fotografeer je omgeving, je vrienden, familie of andere bewoners van de stad.

Iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit of je hier woont, werkt, studeert of de stad heel graag bezoekt. Wie weet hangt jouw creatie straks levensgroot op een prominente plek in de stad!

Wat moet je doen?

Lees voordat je begint de voorwaarden.

Stuur dan een e-mail met je:

 • naam
 • woonplaats
 • telefoonnummer
 • en de titel, locatie en een korte beschrijving van de foto.

En vergeet je foto(‘s) niet mee te sturen.

Download de quitclaim (pdf). Als personen herkenbaar op de foto staan heb je die nodig.

Stuur de e-mail met foto’s uiterlijk 5 juli 2021 naar gewoonmo@rotterdam.nl.

Zie hieronder voorbeelden van Rotterdamse fotografen die hun beeld van diversiteit gaven.

 1. Iedereen mag meedoen aan deze wedstrijd, ook als je buiten Rotterdam woont.
 2. De foto’s moeten natuurlijk wel in de gemeente Rotterdam gemaakt zijn.
 3. Als deelnemer mag je maximaal drie foto’s inzenden voor deze wedstrijd.
 4. Voeg ook een pakkende titel en korte beschrijving toe aan jouw foto. Waarom koos jij juist voor dit beeld? Wat is de link met het thema van de wedstrijd?
 5. Zorg dat de foto van hoge kwaliteit is. Gebruik een professionele fotocamera of gebruik de camera op de achterkant van je smartphone (dus geen selfie camera).
 6. Staan er mensen herkenbaar op de foto? Vraag hen om toestemming en gebruik hiervoor het formulier (quitclaim) op de website www.gewooninrotterdam.nl. Zonder hun toestemming mag de Gemeente Rotterdam de foto’s niet gebruiken en kun je ook niet meedoen aan de wedstrijd.
 7. Bij het beoordelen van de foto’s zal de jury kijken naar originaliteit, kwaliteit en zeggingskracht van de foto. Er wordt gewerkt met een puntensysteem.
 8. De vakjury wordt bekend gemaakt via de campagnepagina. De Gemeente behoudt het recht om juryleden te vervangen indien er mensen uitvallen.
 9. Het is toegestaan om foto’s te gebruiken die al eerder door jou zijn gemaakt. Foto’s die gemaakt zijn binnen een betaalde opdracht worden uitgesloten van deelname.
 10. De jury zal de keuze voor de winnende foto’s compact toelichten. Inzendingen die niet winnen zullen geen feedback of toelichting ontvangen.
 11. Als Gemeente Rotterdam willen we graag de creativiteit van onze stad laten zien. Door deel te nemen ga je akkoord met de voorwaarden en geef je Gemeente Rotterdam toestemming om de foto’s te gebruiken en op te nemen in de Beeldbank van de gemeente Rotterdam. Deze foto’s kunnen worden gebruikt voor publicaties, op Social Media en op de website van de gemeente. Uiteraard vermelden we altijd de naam van de maker.
 12. Inzendingen moeten uiterlijk 5 juli 2021 zijn verzonden via een mail naar GewoonMO@rotterdam.nl . Alleen inzendingen met volledige informatie en foto(’s) als bijlage kunnen meedoen aan de wedstrijd.

Rotterdammers en hun stad

De gemeente moedigt ontspannen samenleven in onze diverse stad aan. Dat gebeurt onder de noemer Relax. Dit is Rotterdam. De campagne 'Gewoon in Rotterdam' is daar een onderdeel van. In woord, beeld en daad.

We starten prikkelend met jonge fotografen. Zij maken beelden van Rotterdammers en hun stad. Eigenzinnig. Met humor. Kijk, denk en voel alvast.

Florian Braakman

Florian Braakman

Fotografie maakt deel uit van Florians’ dagelijks leven. Hij gebruikt het om contact te maken met mensen, grip te krijgen op onze snelle, alledaagse ‘realiteit’.

Kimberly Dias

Kimberly Dias

Kimberly, trots op haar cultuur en kleur, heeft als doel om de stereotypering rondom vrouwen van kleur te laten verdwijnen. Dat doet ze met fotografie en schilderen.

Salih Kilic

Salih Kilic

Salih’s werk is een zoektocht naar microsamenlevingen, bijzondere plekken en bijzondere mensen. Via zijn fotografie wil hij verhalen delen, een blik achter de schermen bieden.

Florine van Rees

Florine van Rees

Het tonen van menselijkheid en emotionele kwaliteit is het belangrijkste onderdeel van Florine’s werk. Ze ziet zichzelf als een componist met kleuren.

Stacii Samidin

Stacii Samidin

Stacii is een visuele antropoloog. 90 Procent van zijn werk is verbinding maken met zijn onderwerpen, vertrouwen opbouwen. De rest is de vertaling via zijn analoge apparatuur.

Hollandse pot van nu

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Hollandse pot van nu' en een foto van Florian Braakman, waarop een man met een patat kapsalon is te zien.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Hollandse pot van nu'.

Alle smaken bij elkaar

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Alle smaken bij elkaar' en een foto van Florian Braakman, waarop een man is te zien die een patat kapsalon eet.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Alle smaken bij elkaar'.

Alles in de mix

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Alles in de mix' en een foto van Florian Braakman, waarop een patat kapsalon is te zien waar salade op wordt gelegd.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Alles in de mix'.

De wereld aan je voeten

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: De wereld aan je voeten' en een foto van Kimberly Dias, waarop een glimlachende jongen in een rolstoel te zien is.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: De wereld aan je voeten',

Samen verbreden we onze horizon

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Samen verbreden we onze horizon' en een foto van Kimberly Dias, waarop twee vrouwen staan, de een met haar hoofd op de schouder van de ander.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Samen verbreden we onze horizon'.

De stad laten stralen

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: De stad laten stralen' en een foto van Kimberly Dias met daarop een jonge vrouw met krullend rood haar, een brede glimlach en een oranje mantel.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: De stad laten stralen'.

Tijden veranderen

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Tijden veranderen' en een foto van Salih Kilic, met daarop een man met mondkapje op en de staf van Sinterklaas in zijn hand. Hij kijkt door de gordijnen uit het raam.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Tijden veranderen'.

Het hart laten spreken

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Het hart laten spreken' en een foto van Salih Kilic, met daarop een man met gespreide handen die voor het beeld van Zadkine staat.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Het hart laten spreken'.

Vanzelfsprekend jezelf zijn

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Vanzelfsprekend jezelf zijn' en een foto van Salih Kilic, met daarop een man die door een voetgangerstunnel loopt.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Vanzelfsprekend jezelf zijn'.

Doe je ding

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Doe je ding' en een foto van Florine van Rees, waarop twee meisjes met skateboards buiten op een bank zitten.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Doe je ding'.

Trots op wie we zijn

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Trots op wie we zijn' en een foto van Florine van Rees, waarop een man met lang grijs haar lachend kijkt.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Trots op wie we zijn'.

Kleur bekennen

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Kleur bekennen' en een foto van Florine van Rees, waarop een vrouw met opgemaakte ogen en mond en blauw haar staat.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Kleur bekennen'.

Lekker in je vel

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Lekker in je vel' en een foto van Florine van Rees, met daarop een lachende jonge vrouw met bontkraag en opvallende neuspiercing.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Lekker in je vel'.

Staan voor wie je bent

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Staan voor wie je bent' en een foto van Stacii Samedin, met daarop twee broers die, staand voor een hek, eigenzinnig gekleed cool in de camera kijken.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Staan voor wie je bent'.

Mijn stad, mijn stijl

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Mijn stad, mijn stijl' en een foto van Stacii Samedin, met daarop een man op een bospad die zelfbewust met zonnebril, hoed en vlechten in het haar in de camera kijkt.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Mijn stad, mijn stijl'.

Mijn stem laten horen

Poster van de gemeente met de tekst 'Gewoon in Rotterdam: Mijn stem laten horen' en een foto van Stacii Samedin, met daarop een jonge vrouw met lange vlechten en een paars leren jack aan.

Poster (klik op de foto voor een uitvergroting) 'Gewoon in Rotterdam: Mijn stem laten horen'.