Dak of thuisloos
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 02-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/dak-of-thuisloos/
Ga naar de hoofdinhoud

Dan kunt u terecht bij de gemeente.

U wilt (weer) zelfstandig wonen. Maar u heeft problemen met uw inkomen, huishouden of sociale contacten. Kan niemand in uw omgeving u helpen? Dan kunt u bij de gemeente aankloppen. Ook wanneer u psychische en/of andere problemen heeft.

Ben je jonger dan 18 jaar en ben je dakloos of dreig je dakloos te worden, dan helpt het wijkteam. Je kunt je daar aanmelden via een schoolmaatschappelijk werker of je huisarts.

Meld u bij Centraal Onthaal tussen 12.30 en 16.00 uur als deze beschrijving voor u klopt:

  • u bent 18 jaar of ouder maar jonger dan 23 jaar én
  • u heeft geen slaapplek (ook niet binnen uw netwerk) én
  • u heeft begeleid wonen nodig én
  • u bent legaal in Nederland én
  • u kunt uw problemen niet zelf (meer) oplossen én
  • u heeft psychische klachten, een verslaving en/of een verstandelijke beperking,
  • of u heeft beschermd wonen nodig.

Klopt de beschrijving niet voor u? Misschien kan de Vraagwijzer u helpen. Maak een afspraak via telefoon 14 010 of online via de website.

Meld u bij Centraal Onthaal tussen 8.30 uur en 11.30 uur als deze beschrijving voor u klopt:

  • u bent legaal in Nederland,
  • het lukt u niet om zelf of met hulp van familie, vrienden of kennissen opvang te regelen,
  • u heeft psychische problemen, een verslaving of een verstandelijke beperking.

Klopt de beschrijving niet voor u? Misschien kan de Vraagwijzer u helpen. Maak een afspraak via telefoon 14 010 of online via de website.

Nieuws

In Rotterdam is vanaf donderdagavond 1 december tot en met maandagochtend 5 december vanwege kou de winterkouderegeling van kracht.

Dit betekent dat bij vrieskou of andere extreme weersomstandigheden, dak- en thuislozen terecht kunnen voor een slaapplaats in de opvang, een avondmaaltijd en ontbijt. De winterkoudeopvang is op een locatie in gebied Overschie. De zogenoemde winterkouderegeling geldt voor de vier grote steden (G4), Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.  

Opvang gedurende de wintermaanden

Wanneer de weersomstandigheden leiden tot ontoelaatbare gezondheidsrisico’s, organiseert de gemeente extra opvang (de winterkoudeopvang) voor dak- en thuislozen. Dit is het geval wanneer de gevoelstemperatuur onder de nul graden zakt, of bijvoorbeeld bij een extreme storm.  Dit om te voorkomen dat mensen zonder eigen huis de nacht in de vrieskou op straat moeten doorbrengen. De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) beslissen samen wanneer de winterkoudeopvang in deze steden ingaat. Ook geven zij aan wanneer de winterkoudeopvang weer stopt. De opvang is bij opening minimaal 3 nachten van kracht en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht worden tot 1 april 2023.

Hoe werkt het in Rotterdam?

De dak- en thuislozen kunnen zich tussen 17.30 en 23.00 uur melden bij de Nico Adriaans Stichting (NAS) op de Vijverhofstraat 35 en worden vanaf daar met busjes naar de winteropvang in Overschie vervoerd. Ze komen daar om 18.00 uur aan en blijven de hele avond en nacht op de locatie. De volgende ochtend worden zij rond 9.00 uur ‘s morgens weer terug vervoerd naar het stadscentrum. Ervaren medewerkers van de NAS organiseren begeleiding in de opvang.  Zij zorgen voor een verantwoord en veilig verloop.

Meer informatie

Heeft u nog vragen voordat u zich gaat melden bij Centraal Onthaal? Bel 14 010.