Bijzondere bijstand
Gepubliceerd op: 09-03-2017
Geprint op: 05-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bijzondere-bijstand/
Ga naar de hoofdinhoud

Bijzondere bijstand spoed

Als u snel een aanvraag moet doen, bijvoorbeeld als het gaat om zaken die echt niet kunnen wachten. Denk aan kosten voor een begrafenis, of voor huur of borg als u plotseling moet verhuizen.

Extra energiekosten

Als uw energierekeningen niet kunt betalen, ondanks energietoeslag. Of heeft u geen recht op energietoeslag. Dan krijgt u misschien Bijzondere bijstand. Dit geldt ook voor studenten.

Extra kosten ziekte of handicap

Als u extra kosten heeft door medische klachten kunt u bijzondere bijstand aanvragen voor bijvoorbeeld wasgoed, beddengoed, kleding, verwarming of aangepaste schoenen.

Woonkostentoeslag

Als u uw woonkosten niet kunt betalen en geen huurtoeslag krijgt, dan kunt u een toeslag aanvragen.

Eigen bijdrage rechtshulp

Als u hulp nodig heeft van een advocaat, maar de eigen bijdrage niet kan betalen, kunt u hiervoor bijzondere bijstand aanvragen.

Bewindvoerderskosten

Als iemand uw geld beheert en ervoor zorgt dat al uw rekeningen worden betaald, heet dat een bewindvoerder. U kunt bijzondere bijstand aanvragen om deze persoon te betalen.

Overige kosten

Als u andere bijzondere kosten heeft kunt u hiervoor bijzondere bijstand aanvragen.

Kosten verhuizing of woninginrichting

Als u ineens moet verhuizen, en geen geld heeft voor verhuizing, een bed en vloerbedekking, kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Bijzondere bijstand voor het inrichten is meestal een lening.