Aanpak Maastunnelroute
Gepubliceerd op: 26-03-2021
Geprint op: 30-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/aanpak-maastunnelroute/
Ga naar de hoofdinhoud

Schone lucht voor iedereen, daar gaan we voor. In Rotterdam wordt daarom hard gewerkt aan een goede luchtkwaliteit. In het gebied rondom de Maastunnel bevindt zich het laatste luchtknelpunt van de stad.

Tot voor kort werden de Europese normen voor luchtkwaliteit hier nog overschreden. Met de verkeersaanpak Maastunnelcorridor werken we aan een oplossing voor de toekomst.

De kwaliteit van de lucht draagt bij aan de gezondheid van Rotterdammers. Er zijn allerlei bronnen die effect hebben op de luchtkwaliteit, zoals industrie, scheepvaart en houtstook. De grootste bron van luchtvervuiling is het verkeer, maar gelukkig hebben wij als Rotterdammers daar zelf ook de meeste invloed op.

Bekijk hieronder de video waarin we uitleggen waarom deze verkeersaanpak nodig is.

Wat is er nodig voor schone lucht op deze plek?

De hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) moet omlaag om ook op deze plek te voldoen aan de Europese normen. Om dat te bereiken zal er op deze route minder verkeer moeten rijden.

Schone lucht door minder verkeer op deze route

Hoe zorgen we ervoor dat er minder verkeer rijdt op deze route?

Sinds 2020 zijn er - in twee fasen - rijstroken van en naar de Maastunnel afgesloten. Dat betekent dat er maar één rijstrook beschikbaar is voor het verkeer. Zo kan er minder verkeer tegelijkertijd op deze route rijden.

Hieronder leest u wat elke stap precies inhoudt en hoe we ervoor zorgen hoe er minder verkeer op deze drukke route rijdt. Zo is er minder uitstoot en wordt de luchtkwaliteit beter. Met schone lucht als resultaat.

Vanaf mei 2020 werd een rijstrook afgesloten tussen het Zuidplein en Bentinckplein. Alleen hulpdiensten en OV-bussen buiten dienst mogen er nog gebruik van maken. Wat begon als een experiment is een verkeersaanpak in meerdere stappen geworden. Er rijden nu minder auto’s en vrachtauto’s vanaf de noord- en zuidkant naar de Maastunnel. Het is daarbij belangrijk dat de aanpak niet leidt tot meer verkeer in andere straten. Uit de eindresultaten blijkt dat dit niet tot minimaal het geval is.

Bekijk het verkeersbesluit voor deze vervolgstap.

Wat betekent deze aanpak voor uw route?

De Maastunnel blijft van beide kanten bereikbaar. Er rijdt wel minder verkeer op de route van zuid naar noord en andersom. Een andere route of een alternatief vervoersmiddel naar uw bestemming kan wellicht sneller zijn. Wilt u weten welke route het beste is, kijk dan voor actuele verkeersinformatie op rotterdamonderweg.nl.

Vanaf mei 2021 is er ook één rijstrook in de omgekeerde richting (vanuit de Maastunnel) afgesloten. Hier gelden dezelfde verkeersregels als aan de andere kant van de weg. Hulpdiensten en OV-bussen buiten dienst mogen er wel gebruik van maken. Bekijk het verkeersbesluit voor deze vervolgstappen.

Luchtkwaliteit binnen de wettelijke norm

Uit de eindevaluatie van deze verkeersaanpak blijkt dat het mogelijk is om minder verkeer op deze route te laten rijden. En dat er geen grote toename is te zien van verkeer in omliggende straten. Deze aanpak heeft eraan bijdragen dat op bijna alle plekken op het Maastunnelcorridor de luchtkwaliteit fors is verbeterd en daarmee overal in Rotterdam aan de wettelijk normen voor luchtkwaliteit wordt voldaan.

Betere doorstroming en verkeersveiligheid

Op sommige plekken kan de luchtkwaliteit nog verder verbeteren. Op de 's-Gravendijkwal kan dat door filevorming te beperken. Ook hebben de hulpdiensten aangegeven dat het kruispunt met 1e Middellandstraat soms onveilig is. Daar willen we iets aan doen.

Wat wordt er aangepast?

Sinds kort (maart 2022) zijn er weer twee opstelstroken (rechtdoor) open voor de verkeerslichten op de 's-Gravendijkwal, vóór de kruising met 1e Middellandstraat. Het gaat hier alleen om de rijrichting vanaf zuid naar noord. Na de kruising zal het wegverkeer weer over één rijstrook verder rijden tot na de Statentunnel (Bentinckplein). Deze aanpassing heeft een gunstig effect op de verkeersveiligheid en op de doorstroming, en daarmee dus de luchtkwaliteit.

Onderaan deze pagina vindt u een afbeelding van de nieuwe verkeerssituatie.

Wat betekent deze aanpak voor uw route?

De Maastunnel blijft van beide kanten bereikbaar. Er rijdt wel minder verkeer op de route van zuid naar noord en andersom. Een andere route of een alternatief vervoersmiddel naar uw bestemming kan wellicht sneller zijn. Wilt u weten welke route het beste is, kijk dan voor actuele verkeersinformatie op rotterdamonderweg.nl.

Meer informatie

Heeft u een specifieke vraag over deze verkeersaanpak of wilt u hierop reageren? Neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer 14 010 of laat uw reactie achter via de reactiepagina.