Taal
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/taal/
Ga naar de hoofdinhoud

Ongeveer 90.000 Rotterdammers tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen, schrijven en/of computeren.

Wie goed kan lezen en schrijven, is vaak beter in het vinden en houden van werk, financiën bijhouden, kinderen opvoeden en gezond leven.

Met hulp van de gemeente kunnen Rotterdammers beter in taal worden. Er zijn gratis taallessen in de stad. De lessen zijn voor Rotterdammers die Nederlands als moedertaal hebben. En voor Rotterdammers voor wie Nederlands de tweede taal is.

Ga naar Beterintaal.nu voor

 • Meer informatie over gratis taalcursussen
 • Een cursus die bij u past. Bijvoorbeeld over werk (vinden), geldzaken, gezondheid en opvoeding
 • Ervaringen van anderen die zich na de cursus beter kunnen redden

Let op:

 • Om een gratis taalcursus te kunnen volgen, moet u 18 jaar of ouder zijn, in Rotterdam of de regio Rijnmond wonen, en niet inburgeringsplichtig zijn.
 • Inburgeraars kunnen tijdens hun inburgeringslessen Nederlands leren. Kijk hier voor meer informatie over inburgeren
 • Heeft u een uitkering en wilt u taallessen volgen? Bespreek dat eerst met uw werkconsulent of activeringscoach.

Taal kan helpen om een baan te vinden of te houden. Gemeente Rotterdam kan u helpen om beter in taal en rekenen te worden, en uw digitale kennis te verbeteren. U kunt dan makkelijker formulieren invullen, e-mails schrijven of instructies lezen.

Voor werkgevers

​Taalverbetering van werknemers heeft een positieve invloed op:

 • verloop
 • ziekteverzuim
 • productie
 • veiligheid werkomgeving
 • klantcommunicatie
 • werksfeer

Kijk op Beterintaal.nu/werkt hoe u laaggeletterdheid herkent, en wat u eraan kunt doen.

Geldproblemen en laaggeletterdheid gaan samen. Door het niet kunnen lezen van brieven en niet kunnen invullen van formulieren stapelen schulden vaak op. En als je hoofd vol zit met geldzorgen, is er vaak geen ruimte om goed te kunnen lezen en schrijven.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 laaggeletterden tenminste 1 jaar onder de armoedegrens leeft. Laaggeletterden zijn 3 keer vaker afhankelijk van een uitkering dan mensen die goed kunnen lezen en schrijven. Genoeg redenen voor de gemeente Rotterdam om Rotterdammers te helpen beter in taal én geldzaken te worden.

Heeft u geldzorgen, ga naar Hulpteam Geldzaken voor hulp van de gemeente.

Voor organisaties die mensen met schulden helpen

 • Ga naar Beterintaal/werkt voor tips hoe u laaggeletterdheid kunt herkennen bij cliënten. En hoe u laaggeletterde cliënten het best kunt helpen.
 • Ga naar Geld enzo voor tips om geldzorgen bespreekbaar te maken, en een oplossing te vinden. 

Taalontwikkeling van kinderen begint thuis. Ouders die goed kunnen lezen en schrijven, kunnen hun kinderen voorlezen, helpen met schoolwerk en goede gesprekken voeren met de leraren.

Voor professionals die met kinderen werken

Kijk op Beterintaal.nu/werkt voor:

 • Tips hoe u laaggeletterdheid bij ouders herkent
 • Wat scholen, het Centrum voor Jeugd en Gezin of kinderopvang voor ouders kunnen doen. Neem contact op met Laura Hendriks van Alsare voor locaties in Rotterdam Noord. Mail Manou Milkon van NLTraining voor locaties op Zuid.
 • Feiten en cijfers over ouders die moeite hebben met lezen en schrijven, en de invloed daarvan op kinderen.

Rotterdammers die goed kunnen lezen en schrijven, kunnen makkelijker informatie over hun gezondheid begrijpen. Dan leven ze gezonder en zijn ze minder vaak langdurig ziek. Ze begrijpen beter hoe ze medicijnen in moeten nemen, en ze komen minder vaak terecht bij spoedeisende hulp, dokter of ziekenhuis.

Voor zorgverleners

Veel patiënten hebben moeite met taal. De gemeente Rotterdam biedt zorgverleners:

 • een gratis training over het herkennen van en omgaan met laaggeletterdheid in de spreekkamer
 • een gratis toolkit Taal is een Medicijn met daarin onder meer begrijpelijke posters van het menselijk lichaam en verwijsbriefjes voor een taalcursus in de buurt.
 • taalambassadeurs die checken of de communicatie in uw zorgpraktijk, folders of op uw website toegankelijk is voor laaggeletterden.

Kijk op Beterintaal/werkt voor het aanbod van de gemeente.

Subsidie voor taalactiviteiten

De gemeente Rotterdam biedt Subsidie aan organisaties die taalactiviteiten willen organiseren.

Rotterdam. Sterker door Taal

De webpagina Beter in Taal valt onder het label Rotterdam. Sterker Door. De grootstedelijke aanpak die stad, haven en regio erbovenop helpt en ervoor zorgt dat we sterker uit de coronacrisis komen. Met deze aanpak wil de gemeente laten zien dat 90.000 laaggeletterden sterker door taal kunnen worden.

Zoekt u meer inspiratie om (anderen) beter in taal te (laten) worden? Lees de Rotterdamse taalglossie GeenPunt! Hierin staan veel verhalen over mensen die met een taalcursus beter in taal zijn geworden. Ook vertellen professionals hoe zij werknemers, cliënten, ouders of patiënten met hun taalvaardigheid hebben geholpen. 

Meer informatie

Heeft u een vraag over taal?​