Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ)
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 17-12-2018
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/rbz/
Spring naar het artikel

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) is voor ondernemers met problemen. Ook is RBZ er voor mensen met een uitkering die een bedrijf willen starten.

Regionaal Bureau Zelfstandigen is voor ondernemers met (financiële) problemen, ondernemers die moeten stoppen en voor ondernemers met gezondheidsklachten. RBZ is ook voor mensen met een (bijstands-)uitkering die een goed idee hebben voor een eigen bedrijf en ondersteuning kunnen gebruiken. RBZ is onderdeel van gemeente Rotterdam.

Op deze pagina vindt u informatie over wat het RBZ voor u kan betekenen afhankelijk van uw situatie. U kunt zich hieronder makkelijk en snel aanmelden bij RBZ.

Elke ondernemer ervaart wel eens een mindere periode. Dat kan verschillende redenen hebben: ziekte, veranderingen in uw persoonlijke situatie, opdrachtgevers die wegvallen, tegenvallende verkoop. Het kan zijn dat u zelfs moet stoppen met uw bedrijf. Lees op de pagina zelfstandig ondernemers hoe RBZ u kan helpen.

U heeft jarenlang een onderneming gehad, maar de laatste tijd kunt u niet meer goed rondkomen en verdient u niet genoeg voor uw levensonderhoud. Misschien vraagt u zich af of u wilt doorgaan of stoppen. Lees op de pagina zelfstandig ondernemers wat RBZ voor u kan betekenen.

U ontvangt een (bijstands-)uitkering en heeft een goed idee voor een eigen bedrijf. Weet u niet precies hoe u dat moet opstarten? Of heeft u al een ondernemingsplan, maar kunt u nog wel wat ondersteuning gebruiken? RBZ kan u coachen en (financieel) ondersteunen, lees op de pagina startende ondernemers en bijstand hoe dat precies zit.

De Rotterdamse Zaak

Heeft u door (financiële) problemen moeite met het op orde brengen van de praktische zaken van uw bedrijf, zoals uw administratie? Of weet u even niet hoe u verder moet met de bedrijfsvoering en zou u persoonlijke coaching goed kunnen gebruiken?
De Rotterdamse Zaak (DRZ) kan u hierbij ondersteunen. U werkt samen met de student van de Hogeschool Rotterdam en de ervaren coach van het Ondernemersklankbord aan uw administratie en/of het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Administratie / boekhouding: Voor een ondernemer/zzp-er is het van belang om de bedrijfsadministratie op orde te hebben. Misschien heeft u door (financiële) problemen, deze zaken niet meer bijgehouden en heeft u geen geld (meer) om dit op te pakken. DRZ kan u hierbij ondersteunen.

Bedrijfsvoering: Of u wilt een nieuw ondernemings-/doorstartplan schrijven, maar u kunt het niet alleen. Misschien geeft een nieuw investeringsplan u een duwtje in de goede richting. Heeft u al eens goed nagedacht over uw acquisitie en uw naamsbekendheid? Misschien kunt u de persoonlijke coaching van een ervaren ondernemer goed gebruiken.

Let op: U kunt van DRZ alleen gebruikmaken via het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). U kunt zich op de startpagina RBZ aanmelden voor een gesprek.

RBZ werkt in De Rotterdamse Zaak (DRZ) samen met Hogeschool Rotterdam en Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Stichting Ondernemersklankbord (OKB)

OKB is een landelijke stichting voor ondernemers. OKB biedt ondernemers een klankbord en geeft onafhankelijk advies. Of het nu gaat om starten of verkopen, groeien of consolideren, reorganiseren of innoveren. De adviseurs zijn ervaren ondernemers, directieleden, managers en specialisten. Na hun loopbaan delen zij vrijwillig en met veel plezier hun kennis en ervaring met andere ondernemers.

Let op: Iedere ondernemer kan een klankbordtraject aanvragen, zónder RBZ vooraf in te schakelen.

Wilt u in een filmpje zien wat DRZ en OKB doen?

U heeft schulden opgebouwd en u wilt graag doorstarten, maar u kunt de schulden niet alleen aanpakken. U kunt daarvoor een bedrijf inschakelen om u daarbij te ondersteunen. Dit bestaat meestal uit schuldsanering en budgetbegeleiding. Daarvoor moet u als ondernemer betalen.

Mogelijk bent u zelf niet in staat om een voorschot te betalen en kunt u geen afspraken met een schulddienstverlener maken. Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) biedt ondernemers de mogelijkheid toch een dergelijk bedrijf in te schakelen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Welke dat zijn, hoort u in een persoonlijk gesprek. U kunt ook alvast het informatieblad (pdf) hieronder doornemen.

Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen, dan kunt u zich onderaan op deze pagina aanmelden voor een gesprek.

RBZ biedt binnenvaartschippers advies, begeleiding en ondersteuning bij tijdelijke (financiële) problemen, ziekte of stoppen met werken. Lees er alles over op de pagina voor binnenvaartschippers.

Ondernemer vertelt over zijn ervaring met RBZ

Kijk naar het filmpje waarin een ondernemer vertelt hoe hij een doorstart heeft gemaakt.

RBZ heeft meegewerkt aan het project ‘Ondernemend uit de schulden, gemeenten bieden hulp’ van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en komt in een van de vier filmpjes uitgebreid aan de orde met Schulddienstverlening voor Ondernemers en De Rotterdamse Zaak.

Bekijk hier de complete reeks filmpjes 'Ondernemend uit de schulden' van Ministerie SZW:

Individueel gesprek

Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen, meldt u zich dan aan voor een individueel gesprek. Het gesprek duurt een half uur en u krijgt informatie over alle mogelijkheden die wij hebben om u te ondersteunen met uw bedrijf. Stel uw vragen om direct afspraken te kunnen maken.

Let op

Voor het starten van een bedrijf vanuit de bijstandsuitkering zijn speciale bijeenkomsten. Daar kunt u zich via de pagina Startende ondernemers en bijstand voor aanmelden. Bent u binnenvaartschipper? Dan kunt u zich via de pagina Binnenvaartschippers aanmelden.

Aanmelden individueel gesprek

U kunt zich op 3 manieren aanmelden:

  1. U reserveert zelf uw afspraak. U meldt zich online aan voor het individuele gesprek. Let op: woont u in Gouda of Zoetermeer, dan gebruikt u het onderstaand contactformulier of u belt ons.
  2. U meldt zich aan door onderstaand contactformulier in te vullen. RBZ nodigt u zo snel mogelijk uit voor een gesprek.
  3. U belt via telefoonnummer 14 010 tijdens kantooruren. Vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

De gesprekken vinden plaats op het OnderNemerSplein Rotterdam, Blaak 40, 3011 TA Rotterdam.

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Voor wie?

Controleer of u bij RBZ aan het goede adres bent. RBZ werkt voor de meeste gemeenten in regio Rotterdam. U kunt bij RBZ terecht als u inwoner bent van één van de volgende gemeenten (let op: uw bedrijf kan ergens anders gevestigd zijn):

U kunt bij RBZ terecht als u inwoner bent van een van deze gemeenten
Alblasserdam Korendijk Rotterdam
Binnenmaas Krimpenerwaard Schiedam
Brielle Krimpen a/d IJssel Sliedrecht
Capelle a/d IJssel Lansingerland Strijen
Cromstrijen Maassluis Vlaardingen
Dordrecht Midden-Delfland Westvoorne
Gouda Nissewaard Zoetermeer
Hardinxveld-Giessendam Oud-Beijerland Zuidplas
Hellevoetsluis Papendrecht Zwijndrecht
Hendrik-Ido-Ambacht Pijnacker-Nootdorp  

Woont u in een van onderstaande gemeenten?

Neem dan eerst contact op met uw eigen gemeente, die u wellicht doorverwijst naar De Rotterdamse Zaak.

  • Albrandswaard
  • Barendrecht
  • Goeree-Overflakkee
  • Ridderkerk

Woont u ergens anders? Neem dan contact op met de gemeente waar u woont.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 14 010, vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen.
Postadres: Postbus 1024, 3000 BA  Rotterdam
E-mail: rbz.wi@rotterdam.nl

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neemt u contact met ons op via onze contactmogelijkheden.