Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ)
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/rbz/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) is voor ondernemers met problemen. Ook is RBZ er voor mensen met een uitkering die een bedrijf willen starten.

Regionaal Bureau Zelfstandigen is voor ondernemers met (financiële) problemen, ondernemers die moeten stoppen en voor ondernemers met gezondheidsklachten.

RBZ is ook voor mensen met een (bijstands-)uitkering die een goed idee hebben voor een eigen bedrijf en ondersteuning kunnen gebruiken.

Hier vindt u informatie over wat RBZ voor u kan betekenen afhankelijk van uw situatie. Lees hieronder goed welke situatie voor u van toepassing is.

Elke ondernemer ervaart wel eens een mindere periode. Dat kan verschillende redenen hebben: ziekte, veranderingen in uw persoonlijke situatie, opdrachtgevers die wegvallen, tegenvallende verkoop. Het kan zijn dat u zelfs moet stoppen met uw bedrijf. Lees op de pagina zelfstandig ondernemers hoe RBZ u kan helpen.

U heeft jarenlang een onderneming gehad, maar de laatste tijd kunt u niet meer goed rondkomen en verdient u niet genoeg voor uw levensonderhoud. Misschien vraagt u zich af of u wilt doorgaan of stoppen. Lees op de pagina zelfstandig ondernemers wat RBZ voor u kan betekenen.

De Rotterdamse Zaak

Heeft u door (financiële) problemen moeite met het op orde brengen van de praktische zaken van uw bedrijf, zoals uw administratie? Of weet u even niet hoe u verder moet met de bedrijfsvoering en zou u persoonlijke coaching goed kunnen gebruiken?
De Rotterdamse Zaak (DRZ) kan u hierbij ondersteunen. U werkt samen met de student van de Hogeschool Rotterdam en de ervaren coach van het Ondernemersklankbord aan uw administratie en/of het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Administratie / boekhouding: Voor een ondernemer/zzp-er is het van belang om de bedrijfsadministratie op orde te hebben. Misschien heeft u door (financiële) problemen, deze zaken niet meer bijgehouden en heeft u geen geld (meer) om dit op te pakken. DRZ kan u hierbij ondersteunen.

Bedrijfsvoering: Of u wilt een nieuw ondernemings-/doorstartplan schrijven, maar u kunt het niet alleen. Misschien geeft een nieuw investeringsplan u een duwtje in de goede richting. Heeft u al eens goed nagedacht over uw acquisitie en uw naamsbekendheid? Misschien kunt u de persoonlijke coaching van een ervaren ondernemer goed gebruiken.

Let op: U kunt van DRZ alleen gebruikmaken via het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). U kunt zich op de startpagina RBZ aanmelden voor een gesprek.

RBZ werkt in De Rotterdamse Zaak (DRZ) samen met Hogeschool Rotterdam en Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Stichting Ondernemersklankbord (OKB)

OKB is een landelijke stichting voor ondernemers. OKB biedt ondernemers een klankbord en geeft onafhankelijk advies. Of het nu gaat om starten of verkopen, groeien of consolideren, reorganiseren of innoveren. De adviseurs zijn ervaren ondernemers, directieleden, managers en specialisten. Na hun loopbaan delen zij vrijwillig en met veel plezier hun kennis en ervaring met andere ondernemers.

Let op: Iedere ondernemer kan een klankbordtraject aanvragen, zónder RBZ vooraf in te schakelen.

Wilt u in een filmpje zien wat DRZ en OKB doen?

U heeft schulden opgebouwd en u wilt graag doorstarten, maar u kunt de schulden niet alleen aanpakken. U kunt daarvoor een bedrijf inschakelen om u daarbij te ondersteunen. Dit bestaat meestal uit schuldsanering en budgetbegeleiding. Daarvoor moet u als ondernemer betalen.

Mogelijk bent u zelf niet in staat om een voorschot te betalen en kunt u geen afspraken met een schulddienstverlener maken. Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) biedt ondernemers de mogelijkheid toch een dergelijk bedrijf in te schakelen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Welke dat zijn, hoort u in een persoonlijk gesprek. U kunt ook alvast het informatieblad (pdf) hieronder doornemen.

Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen, dan kunt u zich onderaan op deze pagina aanmelden voor een gesprek.

RBZ biedt binnenvaartschippers advies, begeleiding en ondersteuning bij tijdelijke (financiële) problemen, ziekte of stoppen met werken. Lees er alles over op de pagina voor binnenvaartschippers.

U ontvangt een (bijstands-)uitkering en heeft een goed idee voor een eigen bedrijf. Weet u niet precies hoe u dat moet opstarten? Of heeft u al een ondernemingsplan, maar kunt u nog wel wat ondersteuning gebruiken? RBZ kan u coachen en (financieel) ondersteunen, lees op de pagina startende ondernemers en bijstand hoe dat precies zit.

Aanmelden voor informatiebijeenkomst of individueel gesprek

U wilt starten vanuit de (bijstands-)uitkering: Voor het starten van een bedrijf vanuit de uitkering zijn er speciale bijeenkomsten. U kunt zich hiervoor aanmelden via het contactformulier op de pagina Startende ondernemers en bijstand.

Voor alle andere ondernemers: Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen, meldt u zich dan onderstaand aan voor een individueel gesprek. Het gesprek duurt 30 tot 45 minuten en u krijgt informatie over alle mogelijkheden die wij hebben om u te ondersteunen met uw bedrijf.

Let op: het individueel gesprek is niet voor startende ondernemers met een (bijstands-)uitkering. Zie Startende ondernemers en bijstand.

De individuele gesprekken vinden plaats op het OnderNemerSplein in Rotterdam. Woont u in Zoetermeer of Gouda dan vindt uw gesprek in uw woonplaats plaats. Woont u in Vlaardingen, Schiedam of Maassluis, dan vindt uw gesprek in Vlaardingen plaats.

U kunt zich op 3 manieren aanmelden voor een individueel gesprek:

  • u reserveert zelf uw afspraak. U meldt zich online aan voor het individuele gesprek
  • u meldt zich aan door onderstaand contactformulier in te vullen. RBZ nodigt u zo snel mogelijk uit voor een gesprek
  • u belt via telefoonnummer 14 010 tijdens kantooruren. Vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ)

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Voor wie?

Controleer of u bij RBZ aan het goede adres bent. RBZ werkt voor de meeste gemeenten in regio Rotterdam. U kunt bij RBZ terecht als u inwoner bent van één van de volgende gemeenten (let op: uw bedrijf kan ergens anders gevestigd zijn):

U kunt bij RBZ terecht als u inwoner bent van een van deze gemeenten
Alblasserdam Krimpen a/d IJssel Rotterdam
Brielle Lansingerland Schiedam
Capelle a/d IJssel Leiden Sliedrecht
Dordrecht Leiderdorp Vlaardingen
Gouda Maassluis Westvoorne
Hardinxveld-Giessendam Midden-Delfland Zoetermeer
Hellevoetsluis Nissewaard Zuidplas
Hendrik-Ido-Ambacht Oegstgeest Zwijndrecht
Hoeksche Waard Papendrecht  
Krimpenerwaard Pijnacker-Nootdorp  

Woont u in een van onderstaande gemeenten?

Neem dan eerst contact op met uw eigen gemeente, die u wellicht doorverwijst naar De Rotterdamse Zaak.

  • Albrandswaard
  • Barendrecht
  • Goeree-Overflakkee
  • Ridderkerk

Woont u ergens anders? Neem dan contact op met de gemeente waar u woont.

Ondernemer vertelt over zijn ervaring met RBZ

Kijk naar het filmpje waarin een ondernemer vertelt hoe hij een doorstart heeft gemaakt.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 14 010, vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen.
Postadres: Postbus 1024, 3000 BA  Rotterdam
E-mail: rbz.wi@rotterdam.nl

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neemt u contact met ons op via onze contactmogelijkheden.