Zakenpaspoort
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/zakenpaspoort/
Ga naar de hoofdinhoud

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels.

Een zakenpaspoort vraagt u aan in een stadswinkel. U maakt daarvoor een afspraak.

Afspraak maken

Op dit moment is er grote vraag naar producten van de gemeente. Houd rekening met langere wachttijden. Maak online een afspraak via de knop 'Afspraak maken'. Of bel 14 010.

Afhalen of bezorgen

1. U kiest voor bezorgen. Meld aan de baliemedewerker dat u voor bezorgen kiest.
U krijgt uw paspoort op het door u gekozen adres.

2. U kiest voor afhalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

 • Binnen maximaal 3 maanden moet u uw paspoort zelf afhalen.
 • Verhuist u tussen de aanvraagdatum en afhaaldatum naar een andere gemeente? Dan haalt u uw nieuwe paspoort op bij uw nieuwe woongemeente. Neem vooraf contact op met de nieuwe woongemeente.
 • Kijk voor informatie over het aanvragen en ophalen van een paspoort voor minderjarigen onder het kopje Jonger dan 18 jaar.

Aanvraag met spoed

Meer informatie leest u op de pagina spoedaanvraag reisdocumenten.

Kosten 2022
Voor personen vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 75,80
Voor personen tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 57,30
Extra kosten spoedprocedure € 51,60

U neemt onderstaande zaken mee naar de afspraak:

 • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen. Pasfoto's maken kan niet in de Stadswinkels. U gaat het beste naar een fotograaf voor een goede pasfoto. De medewerker aan de balie bepaalt of uw pasfoto aan de eisen voldoet.
 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. Ook de laatst afgegeven reisdocumenten die zijn verlopen.
 • Staat u onder curatele? Dan moet uw curator (schriftelijk) toestemming geven.
 • Schone vingers. Het is belangrijk dat uw vingertoppen vrij zijn van oneffenheden zodat u bruikbare vingerafdrukken kunt geven. Vanaf de leeftijd van 12 jaar worden bij de aanvraag van het paspoort vingerafdrukken afgenomen door de baliemedewerker.
 • Bij de aanvraag van uw paspoort moet u persoonlijk aanwezig zijn.

Paspoort voor minderjarige (onder 18 jaar)

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen. Pasfoto's maken kan niet in de Stadswinkels. U gaat het beste naar een fotograaf voor een goede pasfoto. De medewerker aan de balie bepaalt of uw pasfoto aan de eisen voldoet.
 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. Ook de laatst afgegeven reisdocumenten die zijn verlopen.
 • Een verklaring dat de ouder(s) of gezaghouders toestemming geven. Er is een Nederlandse versie en een Engelse versie.
 • Een geldig identiteitsbewijs van de ouder(s) of gezaghouders.
 • Bij de aanvraag van het paspoort moet de minderjarige, ook een baby, aanwezig zijn.

De verwerkingstijd is 5 werkdagen. Door de coronamaatregelen wordt uw paspoort tot en met 31 december 2021 gratis thuisbezorgd.

Het zakenpaspoort is voor personen die voor zaken veel naar het buitenland reizen.

Met een zakenpaspoort kunt u naar alle landen in de wereld reizen. Dit paspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visa en stempels.

In sommige landen moet een reisdocument op de datum van de terugreis nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Informeer tijdig bij de ambassade van het land waar u naar toe wilt gaan.

Reist u alleen in Europa, dan kunt u ook gebruik maken van een Nederlandse identiteitskaart. U mag een zakenpaspoort én een Nederlandse identiteitskaart hebben. U kunt naast het zakenpaspoort niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

In Nederland moet iedereen van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen als de politie of een andere wettelijke toezichthouder daarom vraagt. Hiervoor kunt u uw zakenpaspoort gebruiken.

U kunt alleen een reisdocument aanvragen in de gemeente waar u bent ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP). In dit geval iedereen met de Nederlandse nationaliteit die is ingeschreven in de BRP van Rotterdam.

Let op: als u vanwege uw werk naar conflicterende landen moet reizen of niet over uw paspoort kan beschikken door een visumaanvraag, dan kunt u naast een zakenpaspoort of gewoon paspoort, een tweede paspoort aanvragen.

Bent u Nederlander, woont u in het buitenland en bent u tijdelijk in Nederland?
Dan kunt u een reisdocument aanvragen bij een aantal gemeenten in Nederland. Meer informatie leest u op de website van de gemeente Den Haag.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

Voor medische zorg moet u normaal gesproken een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de tandarts. De legitimatieplicht geldt bovendien voor iedereen, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar.