Tijdelijke parkeervergunning
Gepubliceerd op: 31-01-2017
Geprint op: 17-05-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/tijdelijke-parkeervergunning/
Ga naar de hoofdinhoud

Kunt u geen bewonersparkeervergunning krijgen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een tijdelijke parkeervergunning aanvragen.

Een aanvraag voor een tijdelijke parkeervergunning wordt niet automatisch toegewezen. In veel parkeersectoren geldt een wachtlijst. De gemeente geeft niet meer (tijdelijke) parkeervergunningen uit dan dat er parkeerplaatsen beschikbaar zijn. De tijdelijke parkeervergunning is maximaal 12 maanden geldig en wordt niet automatisch verlengd. Als alternatief zou u kunnen parkeren op een P+R Terrein.

Kijk eerst of u in aanmerking komt bij Voor wie.

Online aanvragen

U vraagt via de knop Vergunning aanvragen online de tijdelijke parkeervergunning aan met uw Digid (voor burgers) of eHerkenning (voor bedrijven).

Let op: Sinds 1 juli 2021 kunt u eHerkenning niveau 1 niet meer gebruiken voor uw aanvraag. Lees meer over het gebruik van eHerkenning door de gemeente Rotterdam

Per post aanvragen door bewoner

U kunt ook een ingevuld formulier opsturen. In dit geval duurt de verwerking 4 tot 6 weken.

Per post aanvragen door bedrijf

U kunt ook een ingevuld formulier Aanvraag tijdelijke parkeervergunning bedrijven opsturen. In dit geval duurt de verwerking 4 tot 6 weken.

Online inzien, wijzigen, opzeggen

Heeft u al een (aanvraag voor een) parkeervergunning, dan kunt u deze hier online inzien, wijzigen of opzeggen.

Let op: de tijdelijke parkeervergunning is maximaal 12 maanden geldig. Na deze periode wordt de parkeervergunning niet verlengd. U kunt wel een nieuwe aanvraag indienen, waarbij u een nieuwe volverklaring moet uploaden. Houd hierbij wel rekening met een mogelijke wachtlijst.

Let op! U bent zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van uw tijdelijke parkeervergunning wanneer u op de wachtlijst staat voor een plaats in een parkeergarage en deze komt beschikbaar.

Als u er niet uitkomt

U kunt op dit moment niet langskomen door de coronasituatie. U kunt wel bellen naar 14 010.

 • u kunt meerdere kentekens toevoegen aan uw parkeervergunning. U kunt met 1 auto tegelijk parkeren
 • een tijdelijke parkeervergunning wordt onder voorwaarden en voor minimaal 1 maand en maximaal 12 maanden afgegeven
 • let op: de vergunning wordt na 12 maanden beëindigd en niet automatisch verlengd. Na deze periode kunt u de tijdelijke parkeervergunning opnieuw aanvragen. Bij de nieuwe aanvraag moet u wel rekening houden met een mogelijke wachtlijst
 • meer informatie vindt u in de voorschriften tijdelijke parkeervergunning

Bent u het niet eens met de toewijzing of afwijzing van een tijdelijke parkeervergunning, dan kunt u bezwaar maken. Meer informatie vindt u op de pagina parkeren.

2022 Kwartaal Jaar
Bewoner 1e vergunning € 28,80 € 115,20
Bewoner elke volgende vergunning € 62,10 € 248,40
Bedrijven vergunning € 122,40 € 489,60
 • betaling is mogelijk via automatische incasso of acceptgiro
 • het bedrag voor u dit jaar betaalt u in 1 keer bij de start van de vergunning
 • loopt de vergunning door in een nieuw jaar, dan betaalt u de kosten in het 2e jaar 1 keer in januari. 

Wanneer u op de wachtlijst staat van een parkeervoorziening die geen eigendom is van gemeente Rotterdam, moet u een volverklaring uploaden.

De volverklaring van de beheerder of eigenaar moet:

 • aan u zijn gericht
 • geprint zijn op origineel briefpapier met logo
 • ondertekend zijn door de beheerder of eigenaar
 • aantonen dat u op een wachtlijst staat
 • maximaal 6 weken oud zijn

Let op: u mag een aanbieding voor een parkeerplaats op eigen terrein in het verleden niet hebben geweigerd.

De verwerking van aanvragen en wijzigingen duurt 5 werkdagen.

De tijdelijke parkeervergunning is bedoeld voor de volgende uitzonderingssituaties:

 • u staat op de wachtlijst van een bij het pand behorende parkeervoorziening (het maakt niet uit of dit voor de 1e of 2e auto op uw adres is). Let op: dit geldt niet bij nieuwbouw of herontwikkeling. Dan krijgt u geen vergunning.
 • u staat op de wachtlijst voor een permanente parkeervergunning of belanghebbendenvergunning in uw eigen parkeersector

Voor bewoners gelden ook de volgende uitzonderingssituaties:

 • u woont en werkt tijdelijk in Rotterdam, maar houdt een eigen woonadres (hoofdadres) aan
 • u gaat verhuizen en uw aangifte van verhuizing is nog niet in de gemeentelijke administratie verwerkt of u heeft tijdelijk 2 woningen, waardoor u nog niet bent ingeschreven op uw nieuwe adres (maximaal 12 maanden).

Voor bedrijven gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

 • een vestiging van het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op het adres waarvoor de parkeervergunning wordt aangevraagd
 • bij bedrijven is een maximaal aantal vergunningen per vestiging vastgesteld aan de hand van het type bedrijf en het aantal werknemers. Voor deze gegevens wordt het handelsregister van de Kamer van Koophandel geraadpleegd.

Uw auto voldoet aan de milieueisen:

 • de auto rijdt op benzine of LPG met een emissieklasse 1 of hoger
 • de auto rijdt op diesel met een emissieklasse 3 of hoger
 • de vrachtauto heeft een emissieklasse 4 of hoger

Alle voorwaarden voor het verlenen van een parkeervergunning vindt u in het document Uitvoeringsbesluit parkeren.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen.

Een tijdelijke parkeervergunning kunt u niet verlengen. U kunt wel opnieuw een aanvraag indienen voor een tijdelijke parkeervergunning. Bij de nieuwe aanvraag moet u wel rekening houden met een mogelijke wachtlijst.

Zodra u van de wachtlijst kan worden gehaald, wordt de tijdelijke parkeervergunning opgeheven. U krijgt een aantal weken de tijd om uw auto te verplaatsen.

De gemeente kan niet meer vergunningen uitgeven dan er beschikbare parkeerplaatsen zijn. Als in de avond iedereen thuis is, is goed te zien hoeveel auto’s er in de wijk geparkeerd staan. Vaak zijn deze auto’s overdag niet in de wijk geparkeerd, omdat mensen met de auto naar hun werk reizen. Ziet u overdag vrije parkeerplekken in de wijk? Dan denkt u misschien dat de gemeente meer vergunningen kan uitgegeven. Toch is dat niet zo.

Als er meer vergunningen uitgegeven worden, zorgt dit voor problemen in de avonduren, als alle auto’s weer in de wijk staan. Ook houdt de gemeente bij het uitgeven van parkeervergunningen rekening met parkeerplaatsen die een ander doel hebben, bijvoorbeeld voor bezoekers, gehandicapten, autodate (deelauto) en elektrische laadpunten. Vrije parkeerplekken (overdag) zijn dus geen reden om meer vergunningen uit te geven aan bewoners.

Rotterdam kent twee soorten parkeervergunningen:

 • de parkeervergunning
 • de belanghebbendenvergunning

Met een parkeervergunning kunt u in een parkeersector onbeperkt (24 uur per dag en 7 dagen per week) parkeren op plaatsen met een parkeerautomaat.

Een belanghebbendenvergunning is een vergunning in een parkeersector waar alleen vergunninghouders mogen staan. Bezoekers kunnen in deze sector niet parkeren. Er staan ook geen parkeerautomaten. Belanghebbendenvergunningen komen alleen voor in het gebied rondom de Lijnbaan en de Binnenrotte.

Meer informatie vindt u in de informatiebladen parkeersector1 (pdf) en parkeersector3 (pdf).
Hier vindt u de straten waar dit geldt.