Nederlands rijbewijs kwijt (verloren of gestolen)
Gepubliceerd op: 15-03-2017
Geprint op: 25-11-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/rijbewijs-kwijt/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u uw rijbewijs kwijt bent, dan kunt u bij de gemeente een verklaring van vermissing invullen. U hoeft niet naar de politie om aangifte te doen.

Bent u een Nederlands rijbewijs kwijt? Dan kunt u de vermissing 24 uur per dag doorgeven bij de RDW.

Direct online doorgeven aan de RDW

Wilt u het direct aan de RDW doorgeven? U heeft dan DigiD nodig. Ook mag u niet eerder een rijbewijs als vermist hebben opgegeven. Voor meer informatie kijk op de website van de RDW.

Vermissing aan de balie doorgeven

Aan de balie vult u persoonlijk de verklaring van vermissing in. Direct daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. U maakt hiervoor een afspraak. Een vervangend rijbewijs heeft een nieuw documentnummer maar dezelfde einddatum als het vermiste rijbewijs.

Afspraak maken

Maak online een afspraak via de knop 'Afspraak maken'. Of bel 14 010.

Het nieuwe rijbewijs afhalen op afspraak

 • U haalt uw rijbewijs af tijdens de openingstijden bij de stadswinkel waar u het heeft aangevraagd. U maakt hiervoor bij de aanvraag met de medewerker gelijk een afspraak.
 • U haalt uw nieuwe rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna wordt het vernietigd.
 • Neem het afhaalbewijs en een geldig identiteitsbewijs mee.

Afhalen in stadswinkel Rozenburg en Hoek van Holland

Heeft u uw rijbewijs aangevraagd in stadswinkel Rozenburg of Hoek van Holland? Dan haalt u uw rijbewijs af tijdens de vrije inloop bij de betreffende stadswinkel. U hoeft geen afspraak te maken. De openingstijden vindt u op de pagina stadswinkels en openingstijden.

Let op: heeft u uw rijbewijs in een van de overige stadswinkels aangevraagd? Dan maakt u een afspraak.

Verklaring afleggen

Aan de balie vult u de verklaring van vermissing in. In deze verklaring geeft u aan wanneer u rijbewijs voor het laatst heeft gezien, waar dat was, enzovoort. Door deze verklaring af te leggen, wordt het vermiste document ongeldig. Als u het document terugvindt, kan de vermissing niet meer worden teruggedraaid. U moet u het teruggevonden document inleveren. Het document wordt vernietigd. U krijgt het niet meer terug.

Soort aanvraag 2022
Rijbewijs € 41,60
Verklaring van vermissing Gratis

U neemt mee:

 • Een geldig paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsdocument.
 • Het proces-verbaal van de aangifte bij de politie als u die heeft.
 • Als u gelijk een nieuw rijbewijs aanvraagt neemt u ook mee:
  Eén kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud waarop u duidelijk herkenbaar bent. Lees waar de foto aan moet voldoen op de pagina eisen pasfoto van de Rijksoverheid. Pasfoto's maken kan niet in de Stadswinkels. U gaat hiervoor naar een fotograaf. De medewerker aan de balie bepaalt of uw pasfoto aan de eisen voldoet.
  Kijk op de pagina Rijbewijs voor aanvullende informatie.
 • de verklaring van vermissing wordt gelijk na het invullen in het systeem verwerkt

Voor personen die staan ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) in Rotterdam met een Nederlands rijbewijs.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen.

U levert het gevonden rijbewijs in bij één van de stadswinkels. Dit rijbewijs kan niet meer worden gebruikt. De aantekening van vermissing blijft altijd in het systeem staan.

U kunt de vermissing direct bij de RDW doorgeven. U heeft dan DigiD nodig. Ook mag u niet eerder een rijbewijs als vermist hebben opgegeven. Voor meer informatie kijk op de website van de RDW.

Bij terugkomst in Nederland kunt u bij uw gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. U vult daarvoor een verklaring van vermissing aan de balie in.

De verzekering kan van u vragen aangifte te doen bij de plaatselijke politie in het buitenland. Dit is voor uw aanvraag niet noodzakelijk.