Parkeervergunning bewoner
Gepubliceerd op: 31-01-2017
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/loket/parkeervergunning-bewoner/
Ga naar de hoofdinhoud

Woont u in een gebied met betaald parkeren in Rotterdam en heeft u geen eigen parkeerplek? Vraag dan een parkeervergunning aan.

Met een parkeervergunning voor bewoners parkeert u in uw vergunningsgebied tegen een lager bedrag. Maar met zo’n vergunning heeft u geen recht op een plek voor de deur. U vraagt een parkeervergunning aan voor de parkeersector waar u woont. Met de vergunning hoeft u niet meer ter plekke te betalen.

Online aanvragen

U vraagt de parkeervergunning online aan via de knop Vergunning aanvragen. Hiervoor logt u eerst in met uw DigiD.

Let op:

 • u kunt geen 3e parkeervergunning aanvragen.
 • als u geen kentekenhouder bent, krijgt u geen parkeervergunning
 • niet alle auto's krijgen een parkeervergunning, bekijk de voorwaarden
 • bij nieuwbouw geeft de gemeente in principe geen parkeervergunning uit
 • soms komt u eerst op een wachtlijst. Elke parkeersector heeft een maximum aantal vergunningen. Lees meer over de wachtlijst op de pagina Parkeervergunning

De gemeente verwerkt uw online aanvraag binnen 5 werkdagen.

Online bekijken, aanpassen, opzeggen

Als u al een (aanvraag voor een) parkeervergunning heeft, kunt u deze online bekijken, aanpassen of opzeggen.

Als het niet lukt

Op dit moment is het door de coronasituatie niet mogelijk een afspraak te maken. Bel voor vragen naar 14 010.

Algemene informatie
Een parkeervergunning kunt u alleen aanvragen voor de parkeersector waar u woont. Uitbreiding is niet mogelijk. Per adres worden maximaal 2 parkeervergunningen verleend. U kunt meerdere kentekens (die aan de voorwaarden voldoen) toevoegen aan uw vergunning. 

Via een scan van uw kenteken wordt gekeken

 • of er een geldige parkeervergunning is
 • of er op een andere manier is betaald voor het parkeren op straat

Hiermee is uw vergunningpas niet nodig (behalve in sectoren 1b en 3b).

Soort vergunning

Kwartaal

Jaar

2020/2021    
1e vergunning € 28,80 € 115,20
2e vergunning € 62,10 € 248,40

De verwerking van een aanvraag of aanpassing duurt:

 • online: 6 werkdagen
 • post: 4 weken
 • u woont in een betaald parkeergebied en
 • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen op het adres waar u woont en
 • bij uw woning of wooncomplex hoort geen garage of eigen parkeerterrein
 • het kenteken van de auto of brommobiel staat op uw naam en
  - als het om een bedrijfsauto gaat, moet het kenteken op naam van het bedrijf staan. Uw werkgever moet kunnen aantonen dat de auto nodig is voor het werk van de burger die de parkeervergunning aanvraagt.
  - als het om een leaseauto gaat, moet de leaseovereenkomst op naam van het bedrijf staan. Uw werkgever moet kunnen aantonen dat auto nodig is voor het werk van de burger die de parkeervergunning aanvraagt.
 • uw auto voldoet aan de milieueisen:
  - de auto rijdt op benzine of LPG met een emissieklasse 1 of hoger
  - de auto rijdt op diesel met een emissieklasse 3 of hoger

Buitenlands kenteken

U kunt een parkeervergunning aanvragen voor een auto met een buitenlands kenteken. Dit kan online of per post. Naast het aanvraagformulier stuurt u:

 • een kopie van betalingsbewijs BPM (Belasting van personenauto's en motorrijwielen) of een kopie van vrijstelling BPM
 • een kopie van uw kentekenbewijs

Motorfiets

Voor een motorfiets heeft u geen parkeervergunning nodig. U mag de motor parkeren op de stoep als daar ruimte voor is. Houd rekening met wandelwagens en gehandicaptenvoertuigen.

De overige voorwaarden voor een aanvraag vindt u in het Uitvoeringsbesluit parkeren.

Voldoet u niet aan de voorwaarden? Mogelijk kunt u wel een tijdelijke parkeervergunning krijgen.

De parkeervergunning kunt u na toewijzing meteen gebruiken. Voor het gebruik van de parkeervergunning bekijkt u de voorschriften en de pagina parkeersectoren.

Meer informatie vindt u op de pagina parkeren.

Milieueisen

Om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren worden alleen parkeervergunningen verleend voor auto’s die voldoen aan de milieueisen:
- de auto rijdt op benzine of LPG met een emissieklasse 1 of hoger
- de auto rijdt op diesel met een emissieklasse 3 of hoger

Deze beperking geldt voor alle betaald parkeergebieden en staat los van de Milieuzone Rotterdam. Aan oldtimers, auto’s van 40 jaar of ouder, worden wel parkeervergunningen verleend.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw of herontwikkeling worden afspraken met de projectontwikkelaar gemaakt over parkeren. Dit kan betekenen dat u geen parkeervergunning krijgt.

Bezwaar

Bent u het niet eens met de toewijzing of afwijzing van een parkeervergunning, dan kunt u bezwaar maken.

Dit betekent dat er bij uw woning, wooncomplex of bedrijfslocatie sprake is van een parkeervoorziening op eigen terrein (overdekt of niet overdekt).

Het maakt niet uit of de parkeerplaatsen te huur zijn of te koop. Of dat u het bedrag van de parkeerplaats op eigen terrein te hoog vindt of dat u meerdere auto's heeft. U krijgt dan een afwijzing op uw aanvraag voor een parkeervergunning.

Wat als ik geen eigen parkeergelegenheid kan krijgen?
Is er geen eigen parkeergelegenheid meer beschikbaar en u kunt laten zien dat u op de wachtlijst staat? Dan kunt u mogelijk een tijdelijke vergunning krijgen.

Parkeren met een 2e auto bij eigen parkeergelegenheid
Bij 2 auto's moet de eigenaar of beheerder van de bij het complex behorende parkeervoorziening een volverklaring afgeven. In deze verklaring moet staan dat er voor de 2e auto geen plaats is, zodat u een tijdelijke vergunning kunt krijgen.

 

Uw parkeervergunning stopt automatisch zodra de aangifte van verhuizing door de gemeente is verwerkt. De vergunning blijft geldig tot het eind van de maand waarin uw verhuizing is verwerkt.

Alleen als u naar een adres binnen dezelfde parkeersector verhuist en er geen eigen parkeervoorziening bij is, blijft uw parkeervergunning doorlopen.

U kunt de parkeervergunning ook zelf opzeggen. Dit kan online of per post met het formulier opzeggen parkeervergunning. Bij post moet u rekening houden met een langere verwerkingstijd.

Wilt u op het nieuwe adres ook een parkeervergunning? U geeft eerst uw verhuizing door. Vervolgens vraagt u een parkeervergunning aan.
Een blijvende parkeervergunning op het nieuwe adres krijgt u alleen:

 • als de verhuizing compleet wordt ingediend
 • als alle nodige stukken zijn ingeleverd en de verhuizing volledig is verwerkt
 • als u aan de voorwaarden voldoet

Tot die tijd kunt u eventueel een tijdelijke parkeervergunning aanvragen.

De parkeervergunning staat altijd op naam van de kentekenhouder, maar iemand anders kan de auto ook besturen. Let op! De vergunning is alleen geldig in de sector waarvoor hij is afgegeven en voor het kenteken van de vergunninghouder.

 

Ja, als nabestaande ontvangt u 2 weken na het overlijden een brief van de gemeente waarin staat hoe u de parkeervergunning kunt overnemen. U moet wel op hetzelfde adres ingeschreven staan.

Als u niet aangeeft de parkeervergunning over te willen nemen, dan wordt de vergunning automatisch 1 maand na overlijden ingetrokken.

 1. Het parkeerbeleid in Rotterdam kent betaald parkeren met parkeervergunning. Door kentekenparkeren is de vergunningspas van papier of plastic komen te vervallen. De parkeervergunning wordt gekoppeld aan het kenteken van het voertuig waarvoor de vergunning geldig is. De handhavers scannen de kentekens of het voertuig parkeert met een geldig parkeerrecht (vergunning). Het bewijs van uw vergunning is het toekenningsbesluit dat u toegestuurd heeft gekregen bij toekenning van de parkeervergunning. U vindt deze terug in Mijn Loket.
 2. Uw kenteken controleren of wijzigen doet u via Mijn Loket, Parkeren Online. Via Producten inzien of wijzigen krijgt u een overzicht van uw parkeervergunning(en). Daarna klikt u bij de juiste vergunning op details of wijzigen. In dit detailscherm ziet u een aanduiding Actief Kenteken. Als u dit wilt wijzigen klikt u op deze pagina op de knop Kenteken(s) Beheer. Let op ! Bij wijzigen van kenteken moet u NIET uw bestaande contract beëindigen.
 3. U moet het kenteken activeren waarmee u wilt parkeren. U kunt dit ieder moment van de dag wijzigen.
 4. U kunt van auto wisselen voor het parkeren. Ga naar Mijn Loket (www.rotterdam.nl/parkerenonline). Via Producten inzien of wijzigen krijgt u een overzicht van uw parkeervergunning(en). Daarna klikt u bij de juiste vergunning op details of wijzigen en vervolgens op de knop Kenteken(s) Beheer. In dit scherm kunt u kentekens wijzigen of activeren. Al opgevoerde kentekens kunt u snel activeren op uw telefoon of tablet via de kentekenapp. Dit is geen app uit een appstore maar een link naar een mobiele website met alleen de mogelijkheid om kentekens van al uw parkeervergunningen te activeren. Het is mogelijk om op actieve kentekens, vestigingsnummer of sector te zoeken.

Rotterdam kent 2 soorten parkeervergunningen:

 • de parkeervergunning
  Met een parkeervergunning kunt u in een parkeersector onbeperkt (24 uur per dag en 7 dagen per week) parkeren op plaatsen met een parkeerautomaat.
 • de belanghebbendenvergunning
  Een belanghebbendenvergunning is een vergunning in een parkeersector waar alleen vergunninghouders mogen staan. Bezoekers kunnen in deze sector niet parkeren. Er staan ook geen parkeerautomaten. Belanghebbendenvergunningen komen alleen voor in het gebied rondom de Lijnbaan en de Binnenrotte.

Meer informatie vindt u in de informatiebladen parkeersector 1 en parkeersector 3.
In de informatiebladen vindt u de straten waar dit geldt.

De gemeente kan niet meer vergunningen uitgeven dan er beschikbare parkeerplaatsen zijn. Als in de avond iedereen thuis is, is goed te zien hoeveel auto’s er in de wijk geparkeerd staan. Vaak zijn deze auto’s overdag niet in de wijk geparkeerd, omdat mensen met de auto naar hun werk reizen. Ziet u overdag vrije parkeerplekken in de wijk? Dan denkt u misschien dat de gemeente meer vergunningen kan uitgegeven. Toch is dat niet zo.

Als er meer vergunningen uitgegeven worden, zorgt dit voor problemen in de avonduren, als alle auto’s weer in de wijk staan. Ook houdt de gemeente bij het uitgeven van parkeervergunningen rekening met parkeerplaatsen die een ander doel hebben, bijvoorbeeld voor bezoekers, gehandicapten, autodate (deelauto) en elektrische laadpunten. Vrije parkeerplekken (overdag) zijn dus geen reden om meer vergunningen uit te geven aan bewoners.

Het kan zijn dat er voor een parkeersector een wachtlijst is. Dit wordt aangegeven bij uw aanvraag. Bewoners die een 1e bewonersparkeervergunning aanvragen, krijgen voorrang op aanvragen voor een 2e bewonersparkeervergunning. Daardoor moeten aanvragen voor een 2e bewonersparkeervergunning langer wachten of komen deze soms niet aan de beurt. De lengte van de wachtlijsten hangt af van factoren waar de gemeente geen invloed op heeft, zoals verhuizingen of opzeggingen.

U vraagt een tijdelijke vergunning aan voor een sector in de buurt zodra u op de wachtlijst staat. Deze tijdelijke vergunning vraagt u gelijk online aan.

Het kan zo zijn dat er in de aangrenzende sectoren ook wachtlijsten gelden. De parkeersectoren met een wachtlijst vindt u onder de vraag In welke parkeersectoren/wijken geldt een wachtlijst?

In de parkeersectoren of wijken in onderstaande tabel geldt een wachtlijst:

Sector

Wijk

1, 1b en 2

Stadsdriehoek

3 en 3b

Cool

4 en 5

Oude Westen

5 en 6

Cool Zuid

12

Nieuwe Werk

20

Carnisse

23

Tarwewijk

30

Hillesluis

32

Kop van Zuid

34

Bloemhof en Walravenbuurt

36

Hillesluis

50

Middelland

51

Spangen, Bospolder, Tussendijken en Schiemond

53

Nieuwe Westen

54

Wijk Delfshaven en Oud Delfshaven

56

Lloydpier

58

Vierhavenstraat en Schiehavenweg

63

Kralingen

71

Agniesebuurt en Oude Noorden

72

Blijdorp

73

Bergpolder

75

Oude Noorden

76

Liskwartier

Ja, dat kan. Zo kan bijvoorbeeld de vader de auto op naam van zijn zoon zetten en de vergunning "overschrijven" zonder problemen te krijgen met wachtlijsten.

Overdragen van een parkeervergunning kan alleen aan een persoon met een Burgerservicenummer die ingeschreven is op hetzelfde adres.

Dit kunt u alleen online regelen:

 1. U voert in Mijn Loket het Burgerservicenummer van de huisgenoot in aan wie de vergunning moet worden overgedragen.
 2. Deze persoon kan de vergunning overnemen door in te loggen op Mijn Loket en de aanvraag te voltooien.
 3. Tijdens het voltooien moet een kenteken worden opgegeven. Het kenteken moet op naam staan van deze persoon via kentekenregistratie, leasecontract of het moet een bedrijfsauto zijn. Het kenteken hoeft niet hetzelfde kenteken te zijn als de over te dragen vergunning.

Deze functie is alleen beschikbaar voor parkeervergunningen voor bewoners (geen tijdelijke parkeervergunningen).

Na het overdragen van de vergunning wordt deze door de gemeente automatisch stopgezet zodra de huisgenoot de overdracht heeft geaccepteerd.

Om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren worden alleen parkeervergunningen verleend voor auto’s die voldoen aan de milieueisen:
- de auto rijdt op benzine of LPG met een emissieklasse 1 of hoger
- de auto rijdt op diesel met een emissieklasse 3 of hoger

Deze beperking geldt voor alle betaald parkeergebieden en staat los van de Milieuzone Rotterdam. Aan oldtimers, auto’s van 40 jaar of ouder, worden wel parkeervergunningen verleend.