Ontheffing Milieuzone Rotterdam
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 18-10-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/ontheffing-milieuzone-rotterdam/
Spring naar het artikel

Mag uw (vracht)auto de Rotterdamse milieuzone niet in? Vraag dan een dagontheffing of langdurige ontheffing aan.

Kijk voor meer informatie over het online aanvragen van een ontheffing in de handleiding (pdf).

Online dagontheffing aanvragen

U vraagt via de de knop 'ontheffing aanvragen' online een dagontheffing aan met eHerkenning of DigiD. Uw gegevens worden dan bewaard voor een volgende aanvraag. U kunt een ontheffing ook aanvragen zonder eHerkenning of DigiD inlog.

Online langdurige ontheffing of camperontheffing aanvragen

Een langdurige ontheffing of een camperontheffing aanvragen kan alleen door via de knop 'ontheffing aanvragen' in te loggen met DigiD of eHerkenning.

Applying for exemption in 2019

The Low Emission Zone is also for foreign vehicles. You can request a day exemption when your vehicle is prohibited to enter the Low Emission Zone Rotterdam.

A day exemption costs € 25,90 in 2019.
Contact supportovv@rotterdam.nl for information on long term exemptions.

Vanaf 1 januari 2019

 • een dagontheffing kost € 25,90 per aanvraag en is 24 uur geldig
 • de camperontheffing kost € 25,90 per aanvraag en is 72 uur geldig
 • een langdurige ontheffing kost € 185,40 per aanvraag
  Voor deze ontheffing gelden specifieke eisen.

Let op: U betaalt voor het onderzoek en het aanvraagproces en niet voor de ontheffing zelf. U betaalt dit bedrag dus óók als uw ontheffing wordt afgewezen.

 • Na uw online aanvraag krijgt u de dagontheffing en/of camperontheffing direct via e-mail toegestuurd
 • De afhandeling van een langdurige ontheffing duurt maximaal 8 weken.
  U ontvangt de ontheffing via e-mail nadat de aanvraag is afgehandeld.

Vanaf 1 januari 2016 mogen de volgende auto’s de milieuzone niet in zonder ontheffing:

 • vrachtauto’s op diesel in Euroklasse Euro-I, Euro-II of Euro-III
 • bestel- en personenauto’s op diesel met een Datum Eerste Toelating (DET) vóór 1 januari 2001

Oldtimers van 40 jaar en ouder zijn toegestaan in de milieuzone. Zij hebben geen ontheffing nodig.

Controleer of uw auto de milieuzone in mag met de kentekencheck.

Dagontheffing

Een dagontheffing kunt u voor dezelfde dag aanvragen. De dagontheffing geldt voor één dag (24u) vanaf het opgegeven tijdstip in de aanvraag.
Let op: u kunt maximaal 12 keer per jaar per kenteken een dagontheffing aanvragen.

Camperontheffing

Een in- en uitpakontheffing voor campers of kampeerwagens kunt u voor dezelfde dag aanvragen. De ontheffing geldt voor (72u) vanaf het opgegeven tijdstip in de aanvraag.

Let op:

 • u moet voor de eerste aanvraag uw kenteken aanmelden bij de gemeente Rotterdam (zie hieronder). 
 • u kunt maximaal 12 keer per jaar per kenteken een camperontheffing aanvragen.

Langdurige ontheffing

Er zijn meerdere gronden voor een langdurige ontheffingen voor 1 jaar of langer. Meer informatie vindt u in de beleidsregelsEnOntheffingenbesluitMilieuzoneRotterdam.pdf.

 

De (online) aanvraag is alleen mogelijk als het kenteken van de kampeerauto op de whitelist staat van de gemeente Rotterdam. Om op deze lijst te komen moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:

 • u bent inwoner van gemeente Rotterdam en woont in de Milieuzone Rotterdam
 • de auto is vóór 1 juni 2015 op uw naam gesteld
 • de auto staat bij de RDW geregistreerd als kampeerauto

Voldoet u aan de voorwaarden?
Stuur dan de volgende documenten naar supportovv@rotterdam.nl om op de whitelist te komen:

 • een kopie van het kentekenbewijs van de kampeerauto
 • een bewijs dat de eigenaar inwoner is van Rotterdam én in de milieuzone woont

Na controle door de gemeente wordt uw auto aan de whitelist toegevoegd. Daarna kunt u via de aanvraagknop op deze pagina online een camperontheffing aanvragen. U ontvangt de ontheffing direct in de mailbox. In deze mail staat de gewenste begindatum en het gewenste begintijdstip van de ontheffing.

Voor ondernemers die wonen en/of werken in Rotterdam en failliet dreigen te gaan door de Milieuzone kunnen een ontheffing op basis van bedrijfseconomische omstandigheden aanvragen. De ontheffing is maximaal 1 jaar geldig. Stuur bij uw aanvraag de volgende documenten mee:

 • een kopie van het kentekenbewijs
 • jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar bestaande uit een financieel jaarverslag met balans, verlies- en winstrekening én een toelichting
 • als dit van toepassing is: een overzicht van het aantal en type bedrijfsauto’s. Een kopie van de offerte van de leverancier van de auto(‘s), ook van eventuele aanpassingen
 • kopieën van contracten en vergunningen. Daaruit moet blijken dat u minimaal 7 keer per jaar voor het bedrijf in de Milieuzone moet zijn.

Uw auto is om medische redenen aangepast. De ontheffing is geldig zolang de auto op uw naam staat. Uw auto moet vóór 1 juni 2015 op uw naam staan en moet voor minimaal € 500,- zijn aangepast.

U moet de volgende documenten meesturen met uw aanvraag:

 • een kopie van het kentekenbewijs
 • een kopie van uw Europese gehandicaptenkaart
 • een bewijs dat uw werkt of studeert in de Milieuzone
 • een bon of ander bewijs (foto's) dat de auto voor minimaal € 500,- is aangepast

U kunt een ontheffing aanvragen voor een 'bedrijfstimer'. Dit is een auto van 25 tot 40 jaar oud die zelf het bedrijf is. Bijvoorbeeld een oude trouwauto of foodtruck. De ontheffing is 1 jaar geldig. Uw ‘bedrijfstimer’ moet voor 1 juni 2015 op uw naam staan en u moet minimaal 7 keer per jaar in de milieuzone zijn.

Stuur de volgende documenten mee:

 • een kopie van het kentekenbewijs
 • foto’s, waarbij op 1 foto ook het kenteken staat
 • kopieën van contracten en vergunningen waaruit blijkt dat u minimaal 7 keer per jaar in de Milieuzone moet zijn

U kunt een ontheffing aanvragen als u vaker dan 7 keer per kalenderjaar voor een medische behandeling naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of fysiotherapeut moet. De ontheffing is maximaal 1 jaar geldig.

Stuur bij uw aanvraag bewijs mee dat u minimaal 7 keer per jaar voor een medische behandeling in de milieuzone moet zijn. Bijvoorbeeld een verklaring van de arts of een afsprakenkaart. Om privacy redenen hoeft u geen informatie te geven over de aanleiding voor de medische behandeling.

Deze ontheffing is bedoeld voor wagens die worden ingezet voor filmopnames en evenementen. U komt alleen in aanmerking voor een ontheffing als de gemeente een evenementenvergunning heeft afgegeven, of een verklaring van geen bezwaar (VGB).

De ontheffing heeft geen vaste geldigheidsduur: de gemeente Rotterdam beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk. Voertuigen die alleen iets willen afleveren bij een evenement kunnen gebruikmaken van een dagontheffing.

Wanneer uw dieselauto schoner is dan op basis van de Datum Eerste Toelating verwacht mag worden, dan kunt u een ontheffing aanvragen op basis van de 'Right to Challenge'. U moet dan wel aan de Right-to-Challenge voorwaarden voldoen. De ontheffing is geldig zolang de auto op uw naam staat.

Stuur de volgende documenten mee bij uw aanvraag:

 • een typekeuringsbewijs van de dealer, fabrikant of het testhuis waaruit blijkt dat de auto minimaal voldoet aan de Euro 3-norm voor dieselauto's; of
 • een verklaring van een door de BOVAG erkende garage dat er een nieuwe(re) motor én een nieuw(er) uitlaatgasnabehandelingssysteem is geïnstalleerd. Het moet gaan om onderdelen die standaard in dieselauto's zijn ingebouwd met een typegoedkeuring Euro 3 of hoger.

Alleen in bijzondere situaties en u niet in aanmerking komt voor een ander type langdurige ontheffing. Of u de ontheffing krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie en de informatie die u daarover aanlevert. De ontheffing is 1 jaar geldig. De auto moet vóór 1 juni 2015 op uw naam staan.

Stuur de volgende informatie mee:

 • een kopie van het kentekenbewijs
 • een toelichting waaruit blijkt dat toegang tot de Milieuzone noodzakelijk is en dat u geen alternatieven heeft

Heeft u nog vragen, bel 14 010 of stuur een mail naar supportovv@rotterdam.nl

De milieuzone ligt grofweg binnen de ‘ruit’ van Rotterdam, aan de noordkant van de Maas. U kunt hiervan een kaart bekijken.

De milieuzone ligt in het centrum en het noorden van de stad, tussen de A20, de A16, de Nieuwe Maas en de SS114 (Tjalklaan, Vierhavenstraat, Westzeedijk). De Erasmusbrug, Willemsbrug en de Maastunnel horen ook bij de milieuzone.

Let op: een ontheffing voor de Milieuzone Rotterdam is niet gelijk een ontheffing voor de Maasvlakte of de ’s-Gravendijkwal. Hiervoor moet u aparte ontheffingen aanvragen.

Overtreders krijgen een boete. Rijdt u de milieuzone binnen met een auto die niet aan de toegangseisen voldoet, dan negeert u een wettelijk verbodsbord.

Het boetebedrag is  € 95  (plus € 9 administratiekosten). Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) int de boetes.

 • Oldtimers van 40 jaar en ouder zijn automatisch toegestaan in de milieuzone. Zij hoeven geen ontheffing aan te vragen.

Ook voor voertuigen met een buitenlandse kenteken kunt u een dagontheffing aanvragen aanvragen. Het is ook mogelijk om voor een langere periode een ontheffing aan te vragen. U kunt daarvoor contact opnemen met de gemeente.