Milieupark Charlois
Gepubliceerd op: 31-01-2017
Geprint op: 05-12-2022
https://www.rotterdam.nl/locaties/milieupark-charlois/
Ga naar de hoofdinhoud

Inwoners van Rotterdam kunnen hun afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen gratis inleveren op het milieupark.

Dit moet u weten als u een milieupark gaat bezoeken:

 • Neem uw identiteitsbewijs mee (verplicht)
  De Rotterdamse milieuparken zijn alleen toegankelijk voor inwoners van de gemeente Rotterdam. Neem uw identiteitsbewijs (rijbewijs, identiteitskaart of paspoort) mee als u het milieupark bezoekt. Uw postcode en woonplaats worden gecontroleerd. Dat gebeurt via uw burgerservicenummer. Uw gegevens worden niet opgeslagen. Er kan gevraagd worden om een bewijs waarop uw adresgegevens staan.
 • Sorteer thuis alvast uw afval
  Dan gooit u op het milieupark uw afval sneller in de juiste containers.
  De belangrijkste afvalgroepen zijn:
  - hout
  - tuinafval
  - kunststof
  - papier
  - puin (beton of stenen)
 • Bedrijfsafval is niet toegestaan
  U mag geen bedrijfsafval naar een milieupark brengen. De medewerkers van het milieupark controleren dit via uw kenteken en persoonsgegevens. Ook kijken ze in uw voertuig. Als ze bedrijfsafval vinden, dan mag dit niet ingeleverd worden. De overtreder moet dan het milieupark zo snel mogelijk verlaten. Bedrijfsafval kunt u kwijt bij een erkende particuliere afvalinzamelaar. Erkende inzamelaars vindt u op de zogeheten VIHB-lijst. Kijk voor meer informatie op de pagina over bedrijfsafval.
Openingstijden (geen afspraak nodig)
Maandag tot en met zaterdag 9.00 - 17.00 uur
U kunt tot een kwartier voor sluitingstijd naar binnen.
Gesloten  
Elke zondag  
1 januari 2022 Nieuwjaarsdag
18 april 2022 Tweede paasdag
27 april 2022 Koningsdag
26 mei 2022 Hemelvaartsdag
6 juni 2022 Tweede pinksterdag
25 december 2022 Eerste kerstdag
26 december 2022 Tweede kerstdag
 • Grofvuil. Dit is huishoudelijk afval dat niet past in een (ondergrondse) container, een huiscontainer (kliko) of vuilniszak. Grofvuil is ook het afval dat groot of zwaar is, zoals banken, kasten, wasmachines en stofzuigers
 • (Groot) tuinafval, zoals snoeihout, takken
 • Bouwafval en sloopafval, zoals hout, puin, ijzer, schroot, gipsplaten, kozijnen, ramen en dakbedekking
 • Elektrische apparaten, witgoed en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten, beeldapparatuur en geluidsapparatuur). Als er bij u een nieuw groot apparaat wordt bezorgd dan kunt u (in de meeste gevallen) uw oude apparaat aan de bezorger meegeven. Bijvoorbeeld uw koelkast, wasmachine, droger, diepvries, vaatwasmachine, televisie, radio, cd speler, geluidsbox en stofzuiger.
 • Papier, karton
 • Piepschuim
 • Glas: ovenschalen, glazen, vlak glas: ruiten, spiegels, designglas en interieurglas
 • Kunststof
 • Textiel, schoon en droog: kleding (ook kapot en versleten), tassen, gordijnen, knuffels, dekbedden, lakens en schoenen. Bind schoenen aan elkaar.
 • Chemisch afval, spuitbussen, olie en vetten
 • Autobanden en accu's
 • Kringloopgoederen (tweedehandsspullen). Hiervoor staat een container van kringloopwinkel Het Goed op het milieupark. Spullen die nog goed en bruikbaar zijn (dus niet vuil of kapot) levert u hier in. Bijvoorbeeld: wasrekken, televisies, meubels of kleding. Meer informatie vindt u op de pagina Kringloopwinkel.
 • Grond, zand en grind
 • Brandblussers en gasflessen
 • Asbesthoudend afval
  Bewoners (particulieren) kunnen asbesthoudende materialen inleveren bij een milieupark. Per woonadres mag maximaal 35 vierkante meter aan asbestmateriaal bij de gemeente ingeleverd worden.
  Let op: als een vorige bewoner op uw adres dit al gedaan heeft, dan mag u geen asbestmateriaal meer bij de gemeente inleveren. Zie ook Hoe verwijder ik asbest veilig en wanneer kan ik asbest inleveren op het milieupark?

Voordat u naar het milieupark gaat, moet u eerst een aantal andere acties uitvoeren:

 • Actie 1: maak foto’s
  Maak foto’s van het asbesthoudende materiaal dat u wilt verwijderen. Deze foto’s heeft u nodig voor actie 2.

 • Actie 2: aanmelden omgevingsloket
  Maak als particulier of huisnummer een melding aan dat u asbest wilt verwijderen. Dat doet u via het omgevingsloket. U logt op de website in met uw DigiD. Daarna geeft u aan wat u wilt verwijderen. Doe daar de foto’s van het asbest bij. Binnen enkele dagen ontvangt u per mail een bewijs van toestemming om asbest in te leveren. Dit bewijs van toestemming neemt u uitgeprint mee naar het milieupark voor actie 3 en actie 5.
  Let op: u mag alleen asbest bij een milieupark inleveren als u een particulier bent. Wilt u asbest namens een Vereniging van Eigenaren (VVE) of bedrijf verwijderen? Neem dan contact op met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau.

 • Actie 3: ophalen verpakkingsmateriaal op het milieupark
  Nu kunt u naar het milieupark om gratis verpakkingsmateriaal en tape op te halen.  
  Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) én de e-mail met het bewijs van uw melding. 

 • Actie 4: verwijder het asbest
  Verpak al het asbesthoudende materiaal in 2 lagen plastic. Zorg ervoor dat de platen niet breken. Bekijk deze instructievideo voor het veilig verwijderen van asbest.

 • Actie 5: inleveren asbest op het milieupark

  Lever het asbesthoudende materiaal in op het milieupark. Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) en de e-mail met het bewijs van uw melding. Medewerkers van het milieupark mogen u niet helpen bij het in de container gooien van het asbest.

Asbestinfopunt Rotterdam

Heeft u vragen over het verwijderen van asbest? Neem dan contact op met het asbestinfopunt van de gemeente Rotterdam, telefoon 0800 024 44 20.

Meer dan 35 vierkante meter asbest?
Heeft u asbesthoudende platen van in totaal meer dan 35 vierkante meter? Dan kunt u contact opnemen met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau of een gecertificeerde asbestverwijderaar.

Het is belangrijk dat u het afval op het milieupark in de juiste bak doet. Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Als u het afval niet goed scheidt, kan het niet goed worden hergebruikt. Medewerkers op het milieupark vertellen u welke bakken u moet gebruiken.

Bewoners kunnen bij milieupark Charlois gratis een aanhangwagen lenen om grofvuil, bruikbare tweedehandsspullen en groot tuinafval naar het milieupark te brengen. De aanhangwagen is online minimaal 1 dag van tevoren te reserveren. Ga voor meer informatie en reserveren naar de pagina Aanhangwagen of bakfiets lenen.

Afspraak maken gratis ophalen grofvuil

Lukt het u niet om uw grofvuil zelf weg te brengen? Maak dan een afspraak om het grofvuil te laten ophalen. Dit doet de gemeente gratis.

Het ophalen van bouwafval en sloopafval is niet gratis. Voor het ophalen van bouwafval en sloopafval maakt u een aparte afspraak.

Contact

Milieupark Charlois

Adres
Aploniastraat 12
3084 CC Rotterdam
Telefoon
14 010