Sterker door Jongeren
Gepubliceerd op: 24-03-2021
Geprint op: 01-12-2022
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/sterker-door-jongeren/
Ga naar de hoofdinhoud

Een stad waar alle jongeren mee kunnen doen. Daarvoor maakt Rotterdam zich hard. We doen dat samen mét jongeren, want jullie weten als geen ander wat Rotterdamse jongeren nodig hebben. Help jij ook mee Rotterdam sterker te maken?

Op deze pagina lees je hoe je kan meedenken en meepraten over belangrijke onderwerpen in de stad. Ook lees je wat de gemeente Rotterdam doet voor jongeren en welke organisaties jou kunnen helpen. We houden je op de hoogte over de Jongerenhubs in de stad en bieden je een podium om je eigen verhaal te vertellen in een video of blog. Klik voor het laatste nieuws op 'Actueel'.

Kwikstart

Je bent (bijna) 18 en moet allerlei zaken regelen, zoals studie, geld, wonen, werk. Ga naar Kwikstart.nl (je verlaat Rotterdam.nl) of download de gratis Kwikstartapp.

Jongerenhubs

Andere jongeren ontmoeten, je talenten ontwikkelen, nieuwe activiteiten opzetten in je buurt? Dat kan bij de jongerenhubs in de stad.

Wat is jouw verhaal?

Hoe is het om jong te zijn in Rotterdam in deze tijd? Kijk en luister naar persoonlijke verhalen.

Praat en denk mee

Je wil meedenken over de toekomst van de stad en meepraten over zaken die voor jongeren belangrijk zijn. Laat je stem horen!

Activiteiten in de stad

RSDJ werkt samen met veel organisaties, die toffe activiteiten voor jongeren organiseren. Zit er iets tussen voor jou?

Hulp in de stad

Zit je ergens mee? Je staat er niet alleen voor. Kijk hier bij welke organisaties je steun en advies kan vinden.

Rotterdampas

Word je in 2022 18 jaar? Dan ontvang je een vouchercode voor een gratis Rotterdampas met tegoed. Lees er hier meer over.

Tips

Ben je op zoek naar informatie? Kijk hier voor een overzicht van handige websites, apps en socials.

Actueel

De laatste nieuwtjes van, door en voor jongeren vind je hier. Blijf op de hoogte!

Heb je een idee?

Wil je ook een bijdrage leveren of heb je een goed idee om de Rotterdamse jongeren van 16 tot en met 26 sterk uit de coronatijd te laten komen? Mail een beschrijving van je plan of initiatief naar rotterdamsterkerdoorjongeren@rotterdam.nl. We kijken graag naar de mogelijkheden om elkaar te versterken en samen te werken.

Rap, zang, dans, theater, sport, kunst, spoken word of iets anders. Workshops en activiteiten in de stad om je talenten of vaardigheden te ontwikkelen en je passies te ontdekken.

GLOW UP!

Weet je niet precies wat je in de toekomst het liefst wil gaan doen? Waar ben je nou écht goed in? En welke baan past bij jou? Het gratis trainingsprogramma GLOW UP! is een goede manier om daar achter te komen. Je gaat een half jaar lang, 16 uur per week aan de slag om jezelf te ontwikkelen, je netwerk uit te breiden en werkervaring op te doen. Je krijgt een persoonlijke coach en leert ook de andere GLOW UPPERS in je groep goed kennen. Na afloop ontvang je een erkend Europees certificaat, dus je boost meteen je cv!

In september 2022 start een nieuw GLOW UP-traject voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar. Ga eens naar een van de infobijeenkomsten en kijk of het iets voor jou is!

Unite These Streets

Ben jij tussen de 14 en 27 jaar en kom je uit Rotterdam? Dan kun je gratis meedoen met de workshops van #UniteTheseStreets! Je kan je inschrijven voor rap, zang, schrijven/spoken word, dans, fashion, DJ, artwork & SoVa Trainingen. De workshops worden geleid door professionele docenten, die vaak al naam hebben gemaakt op hun vakgebied. Zij helpen jou graag met het ontwikkelen van je talenten! De workshops zijn elke woensdagavond tussen 17.00 en 22.00 uur in de Jongerenhub Beverwaard, Oude Watering 324 in Beverwaard. Schrijf je in via de website Unite These Streets.

Netwerk Nieuw Rotterdam

Wil je ontdekken waar je goed in bent? Jezelf ontwikkelen? En iets goeds te doen voor een ander of voor de samenleving? Dan is Netwerk Nieuw Rotterdam iets voor jou! Kijk snel naar de mogelijkheden bij deze organisatie en join the club. Een plek waar je gemakkelijk vrienden maakt en je helemaal thuis kan voelen.

Music Matters

Ben je jonger dan 30 jaar en maak je muziek? Music Matters helpt jonge Rotterdammers om hun eigen weg te vinden in de muziekwereld. Als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Music Matters organiseert  onder andere masterclasses, talkatives en bootcamps en biedt beginnende artiesten een netwerk en een platform. Kijk op de website welke toffe projecten er lopen. Op zoek naar events of podia om te laten zien wat je kan? Meld je via deze website aan als artiest.

Feyenoord Street League

Doe jij dit jaar ook mee aan de Feyenoord Street League? Dit is een spannende straatvoetbalcompetitie voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) uit Rotterdam-Zuid. Elke wijk uit dit gebied kan met een team meedoen en speelt zijn eigen thuiswijdstrijden op een geselecteerd veld in de eigen wijk. Inschrijven kan nog steeds! Ga naar Feyenoord.nl voor meer informatie.

House of Urban Arts

Bij House of Urban Arts ontwikkel je jouw talenten in de Urban Arts. Maak kennis met zingen, dansen, theater maken, beats produceren, spoken word en nog veel meer! Wil je weten of deze urban family iets voor jou is? Doe een gratis proefles! Kijk voor meer informatie op House of Urban Arts.

Jongeren Ambassadeur bij JA TOCH?!

Ben je 18-27 jaar en heb je een passie voor kunst en cultuur? Bij JA TOCH?! word je getraind tot Jongeren Ambassadeur door een professionele begeleider. Je werkt aan je netwerk en skills en organiseert culturele avonden en debat voor jongeren In Studio De Bakkerij.

Geef je op via jatoch@studiodebakkerij.nl of stuur een bericht naar facebook.com/ja.studiodebakkerij.

Spraakuhloos

Heb je een passie voor spoken word of een andere vorm van woordkunst? Of wil je ontdekken of je daar talent voor hebt? De culturele organisatie Spraakuhloos biedt een (open) podium, workshops en kansen aan (beginnende) artiesten. Zelfexpressie, verbinden en inspireren staan centraal. Kijk voor meer informatie op Spraakuhloos.

Wat moet je regelen voor je geldzaken? Hoe kom je aan een stage of bijbaan? Waar schrijf je je in voor een woning? Allemaal vragen waarop je snel antwoord wil vinden. Gelukkig zijn er verschillende apps en websites die per thema goede informatie geven. Ken jij een website of app die niet mag ontbreken in dit rijtje? Tip ons dan via een mail naar rotterdamsterkerdoorjongeren@rotterdam.nl. Volg ook @rotterdamsterkerdoorjongeren op Instagram voor actuele tips.

Kwikstart app

Ben je (bijna) 18 jaar? Dan komt er veel op je af. Je moet van alles regelen voor je volwassen leven. Kwikstart helpt je daarbij. Met informatie op alle domeinen van je leven: geld, studie, werk, huisvesting, gezondheid. Je vindt er bijvoorbeeld hoe je een zorgverzekering, huurtoeslag of rijbewijs aanvraagt. Of waar je terecht kan als je niet lekker in je vel zit, problemen hebt met je huurbaas of een startkwalificatie wil halen. En nog veel meer. Kijk maar eens op de website Kwikstart.nl. En download de gratis Kwikstart app in de App Store of Google Play store

Ping Ping app

Ben je (bijna) 18 jaar? Fiks je basis en maak meteen een goede start voor de toekomst. Ping Ping is een app waarin je in zeven stappen dingen kan regelen die belangrijk zijn voor een gezonde financiële situatie. Dit zijn: een adres, bankrekening, DigiD, zorgverzekering, zorgtoeslag, inkomen, inschrijving voor een woning. Voor iedere stap krijg je citypings. Aan het einde van het stappenplan krijg je een beloning. Op dit moment is dat een code voor een film van Pathé Thuis.

Download de Ping Ping app in de App Store of Google Play store.

Informatie voor studenten

De website 'Rotterdam staat om jou te springen' is een speciale website voor studenten in Rotterdam. Hierop vind je informatie en handige links naar goede informatie over studeren, wonen, vervoer, gezondheid, stages, bijbanen, vrije tijd en meer. Volg ook het instagramaccount Heystudent010 om op de hoogte te blijven van actueel nieuws voor studenten.

Actueel

Op 17 mei 2022 kwamen circa 150 deelnemers naar de werkconferentie Rotterdam Sterker door Jongeren in het Excelsior Stadion. De bijeenkomst was een gezamenlijk initiatief van RE-Connect (wetenschappelijk platform voor optimaal opgroeien in Rotterdam) en de gemeente Rotterdam. Maatschappelijke partners, jongeren en beleidsmakers gingen in gesprek over de toekomst van jongeren. Welke vraagstukken liggen er? En welke oplossingen? Hoe maken we Rotterdam samen een nog mooiere stad voor jongeren? De bijeenkomst leverde waardevolle input en heel veel positieve energie op. Een terugkoppeling van de resultaten volgt binnenkort. Dat de sfeer er goed in zat, zie je alvast in deze fotocompilatie met foto’s van Erno Wientjes... Iedereen bedankt voor je komst en bijdrage!

Ben jij tussen 17 en 19 jaar en doe je mee aan het onderzoek Focus op 17 van Generation R? Dan ontvang je een voucher voor een gratis Rotterdampas met 25 euro tegoed van Rotterdam Sterker door jongeren. Dankzij de samenwerking tussen Generation R, de Gemeente Rotterdam en het programma Rotterdam Sterker door Jongeren kan veel bereikt worden voor een betere toekomst van jongeren. Het onderzoek levert allerlei gegevens op over de fysieke en mentale gezondheid van opgroeiende jongeren in Rotterdam en welke factoren daar invloed op hebben. En dat geeft aanknopingspunten voor het beleid van de gemeente. Deelnemers van Focus op 17 kregen al een gratis ANWB theoriecursus. Daar is nu ook de gratis Rotterdampas met 25 euro tegoed bijgekomen. Met een Rotterdampas doe je gratis of met korting superveel leuke dingen in en om Rotterdam. Het cadeautegoed op de pas kun je besteden bij geselecteerde winkels.

Sinds 31 januari staan de Young010 podcasts online. Met 14 sprekers en 1 vraag: Welke thema’s mogen we de komende 4 jaar voor jongeren in ieder geval niet vergeten?! Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dat maakt deze vraag ont-zet-tend belangrijk! 

Young010 gaat in gesprek met jongeren en experts over 5 onderwerpen: jongerenparticipatie, mentale gezondheid, onderwijs, werken, wonen. Interessante gesprekken die je informeren en aan het denken zetten. Beluister ze via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Deze podcasts worden mede mogelijk gemaakt door de Jongerenbijdrage Regeling (ontwikkeld door Stichting Thuis op Straat). #tossinds1996

Meer informatie

Heb je onze hulp nodig? We zijn er voor je. Neem contact op met het Jongerenloket, dan kijken we samen wat voor jou een passende oplossing is. Het Jongerenloket kun je bereiken door te bellen naar 010 267 13 00 of te mailen naar info@jongerenloket.rotterdam.nl. Meer weten over het Jongerenloket? Bezoek dan de pagina over het Jongerenloket.