Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Verkeersveiligheid en overlast

Bewoners en bezoekers van Rotterdam kennen het fenomeen als het mooi weer is: onnodig hard optrekkende auto’s en motoren, het negeren van snelheidslimieten, cruise-verkeer, herrie door knallende uitlaten en luide muziek.

Rotterdam heeft op veel plekken in de stad te maken met een groep verkeersasocialen die herhaaldelijk dit gedrag vertoont. Dit brengt grote gevolgen met zich mee voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Rotterdammers ergeren zich massaal aan het gedrag van deze bestuurders. 

Campagne 'Moeders van de stad'

In de zomer van 2023 hebben moeders een belangrijke rol gespeeld om asociaal gedrag in het verkeer tegen te gaan. De campagne 'Moeders van de stad' werd ingezet om asociaal gedrag zoals te hard rijden, veel lawaai maken, plotseling remmen of ander showgedrag tegen te gaan. Portretten van moeders en een straatactie op de Meent waren acties vanuit de campagne en zijn onderdeel van de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak die in juni is gelanceerd.

Rotterdam heeft veel te maken met asociaal rijgedrag. Dit zorgt voor veel overlast van bewoners en onveilige verkeerssituaties. Deze zomer maakte de gemeente Rotterdam een vuist tegen asociaal gedrag in het verkeer met het actieplan uit de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak. Zo'n 25 acties zijn onderverdeeld onder handhaving, aanpassingen van de inrichting (bijvoorbeeld het afsluiten van straten) en een gedragscampagne.

Straatactie

Een groep moeders is onlangs het gesprek aangegaan op de Meent met de doelgroep. Bestuurders die asociaal rijgedrag vertoonden, werden aangesproken door de moeders op- en naast het zebrapad. Deze interventie is gefilmd. De actie van de moeders op straat is een onderdeel van de grotere campagne 'Moeders van de stad'. De portretten met 'Mijn zoon rijdt rustig' zijn op 6 verschillende locaties geplaatst om de doelgroep bewust te maken van hun gedrag.  

Een aantal moeders van de stichting Krachtvrouwen zette zich in voor deze actie. Amina Hussen, oprichter Stichting Krachtvrouwen: 'We wilden graag meedoen aan deze actie! Iedereen heeft last van dit gedrag. De mannen reageerden verbaasd doen we op ze afkwamen en stonden open voor een gesprek. In Rotterdam is het niet gebruikelijk om zo maar met elkaar te praten, bij iemand langs te gaan, of samen iets voor iedereen te organiseren. We moeten meer met elkaar in contact komen. Dat probeerden we nu ook te doen met de groep die de overlast veroorzaakt. Wij hebben als moeders veel meer invloed dan mensen vaak denken. Ik wil me graag inzetten voor onze stad!'

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Moeders als handhavers

De campagne 'Moeders van de stad' is ontstaan uit onderzoek van Dijksterhuis & van Baaren. De doelgroep die daaruit voortkwam zijn jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar. Ze zijn zich niet bewust van hun gedrag en trekken zich niet veel aan van anderen. Waar ze wel naar luisteren is hun zogenaamde 'inner circle'. Een voorbeeld daarvan is hun moeder. Daarom is ervoor gekozen om moeders een hoofdrol te laten spelen in de campagne.  De campagne is bedacht samen met gedragsexperts van Fama Volat en ANDC.

De campagne bestond uit twee delen: grote portretten van autoritaire moeders op plekken in de stad waar veel hinder wordt ondervonden en een straatactie waar moeders in gesprek gingen met bestuurders op de Meent. De rode draad in de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak is handhaving. De moeders worden in de campagne ook als handhavers ingezet, alleen dan op de 'zachte' manier. Geen boetes, wel het dialoog aangaan.

Het idee achter de portretten is dat ze zich dan onbewust beter gedragen, zoals wanneer hun moeder naast hen in de auto zou zitten. We wijzen niet met het vingertje omdat uit het onderzoek blijkt dat je beter kunt communiceren welk gedrag je wel wilt zien dan wat je niet wilt. Die boodschap is daarom geworden: 'Mijn zoon rijdt rustig'. Het vervolg van de campagne was de straatactie waarbij moeders patrouilleren op de Meent, een straat waar veel patsergedrag voorkomt.

Krachtvrouwen

Stichting Krachtvrouwen helpt bij sociale en maatschappelijke problemen als armoede, taalachterstand, eenzaamheid en isolement, ze doorbreken (culturele en maatschappelijke) taboes en bemiddelen bij conflicten thuis of met instanties. Veel leden hebben hun wortels buiten Rotterdam en willen een positieve invulling geven aan hun leven en bijdragen aan hun buurt en stad.

Het effect van de campagne wordt in de komende maanden gemeten. Deze resultaten worden meegenomen in de doorontwikkeling van de campagne.

Aanpak en maatregelen

Melden van asociaal rijgedrag

Meldingen van Rotterdammers zijn belangrijk voor de gemeente. Zo kan het zomeroffensief blijvend vervolgd worden. De maatregelen die nu genomen zijn kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het verplaatsen van de overlast.

Met meer informatie dan we nu al hebben kan de gemeente gericht blijven werken aan de aanpak van de problemen. De gemeente onderscheidt of uw melding gaat over verkeersveiligheid, openbare orde of beide.

Melden kan door het formulier op onderstaande pagina in te vullen: