Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Brood

In Rotterdam gooien we veel brood weg. Het verdwijnt in de vuilnisbak of we geven het aan dieren. Zonde! Gooi brood in een broodbak. We maken er dan compost van.

Veel dieren in de stad eten graag broodresten die ze op straat vinden. Maar dat is slecht voor hun gezondheid. Brood op straat trekt ook ratten, meeuwen en duiven aan. En deze dieren kunnen zorgen voor overlast. Daarom is het sinds 1 juli 2022 in heel Rotterdam verboden om aan dieren etensresten te voeren of deze voor hen achter te laten.

Van oud brood naar compost

Maar brood in de vuilnisbak gooien is ook zonde! Want oud brood kunnen we gebruiken om compost van te maken. In compost zitten veel voedingsstoffen voor groente, fruit, bloemen en planten. We gebruiken compost bijvoorbeeld in het groen bij u in de buurt. En boeren gebruiken Nederlandse compost als voeding voor groente en fruit. Gooi daarom oud brood in de speciale broodbakken. Wij zorgen ervoor dat het opgehaalde brood goed terecht komt.

Hoe werkt de broodbak?

Verspreid door Rotterdam staan 130 broodbakken. Alle Rotterdammers kunnen hun oude brood in zo'n broodbak doen. Rotterdamse organisaties kunnen een broodbak adopteren. Een broodbakadoptant zorgt dat de bak schoon blijft en dat er geen plastic zakjes en ander afval in terechtkomt. 

Help mee!

Oproep aan bewoners: gooi plastic zakken en ander afval in een afvalbak in de buurt of neem het mee naar huis. Alleen van het brood kunnen we compost maken. Plastic zakken en ander afval moeten we met de hand uit de broodresten halen. Helpt u mee?

Waarom is brood slecht voor dieren?

Dieren die in de stad leven, zoals duiven, ganzen en eenden, kunnen ziek worden van brood. In brood zit voor dieren namelijk te veel zout en onvoldoende gezonde voedingsstoffen. En dieren kunnen goed zonder brood. Ze vinden zelf genoeg voedsel dat wel goed voor ze is. Bovendien trekt brood op straat ratten en meeuwen aan. Die zorgen voor overlast.

Gfe-container of gfe+t huiscontainer

Staat bij u in de buurt geen broodbak, maar wel een wijkcontainer voor groente-, fruit- en etensresten of heeft u een huiscontainer voor groente-, fruit- en etensresten en tuinafval? Dan kunt u uw oude brood ook in deze container gooien. Ook van het gfe+t wordt compost gemaakt. 

Kijk voor meer informatie op de pagina Rotterdam.nl/gfe.

Plattegrond broodbakken

Kijk op de plattegrond waar in Rotterdam broodbakken staan.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien