wandelingen gilde rotterdam

09 januari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

In januari verzorgt Gilde Rotterdam weer rondleidingen door de stad.

Hillegersberg

Deelnemen aan een van de rondleidingen, bij voorbeeld door Hillegersberg?

Rotterdam Noord
GILDE Rotterdam geeft op vrijdag 13 januari om 14.00 uur een rondleiding door contrastrijk Rotterdam Noord. U wandelt langs de rivier waaraan Rotterdam zijn naam heeft ontleend en de oudste woningen van de stad. Via een modern wooncomplex gaat de wandeling langs de viaducten van de Hofpleinlijn naar een hofje uit het begin van de 20e eeuw. Verder is er aandacht voor de Noordsingel en enkele bijzondere pleinen. Een interessante wandeling door een multiculturele wijk.

Vreewijk en Orgelzolder
Op maandag 16 januari  om 14.00 uur start een rondleiding door Vreewijk, met een bezoek aan de Breeplein kerk en Orgelzolder. Daar hoort u het bijzondere verhaal van de onderduik.

Rotterdam op het witte doek
Woensdag 18 januari en maandag 30 januari om 14.00 uur vinden de rondleidingen plaats 'Rotterdam op het witte doek'. Dat Rotterdam met de IFFR d filmstad is van Nederland, is bekend. Maar wist u ook dat de havenstad vaak het decor is voor films? Wandel mee en ontdek de mooiste filmlocaties, waar bekende acteurs en hun crew de spannendste producties draaiden.

Crooswijk
Donderdag 19 januari om 14.00 uur kunt u deelnemen aan een rondleiding door Crooswijk, misschien wel de meest fascinerende wijk van Rotterdam. In eerste instantie was het gebied een industrieterrein. Een groot deel was bestemd voor de Rotterdamse vleesindustrie, de fabriek van Jamin was er gevestigd en langs de Rotte zaten bedrijven die belang hadden bij schoon water. De Heinekenbrouwerij was de bekendste. Later groeide Crooswijk uit tot een woonwijk en de industrie maakte plaats voor Sociale Woningbouw. Nu is Crooswijk een voorbeeld van rigoureuze stadsvernieuwing. Veel straatnamen herinneren nog aan het militair verleden van het korps Mariniers: Tamboerstraat, Pijpersstraat, Schuttersveld enz. Ook een bezoek aan een van de begraafplaatsen staat op het programma.

Hillegersberg
Gilde Rotterdam geeft op zondag 29 januari om 14.00 uur een rondleiding  door Hillegersberg. Lopend over de Straatweg ontdekt men fraaie architectuur uit de 19e en 20e eeuw. Eenmaal in het oude dorp aangekomen, springen de historische Hillegondakerk en de rune van het verwoeste kasteel in het oog. Voortgaande langs de Strekkade komt men aan het Boterdorps Verlaat, hier werden kleine scheepjes geschut. Tenslotte betreedt u het fraaie Prinsenmolenpad tussen Bergse Voorplas en Rotte, de rivier die Rotterdam zijn naam heeft gegeven. De Prinsenmolen uit 1648 zorgde eertijds voor de afwatering van overtollig polderwater op de Rotte. Via het buurtje De Koot keert u weer terug naar het vertrekpunt.

Aanvullende informatie

€ 5,- per persoon
Aanmelden graag van tevoren telefonisch of via de website van Gilde.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken