vrouwen van rotterdam in museum rotterdam

‘Een ode aan de vrouwen van toen, voor de vrouwen van nu’ 

16 februari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

In de expositie ‘Vrouwen van Rotterdam’ laat Museum Rotterdam de vrouwen van de wederopbouw zien.

Politieagente bij de typische Rotterdamse politieauto Chevrolet C10, 1974.

Politieagente bij de typische Rotterdamse politieauto Chevrolet C10, 1974.

De Rotterdamse wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een heldhaftige periode van plannen, mannen, gebouwen en bouwers. Maar waar is de Rotterdamse vrouw in dit verhaal van de stad?  Vrouwen met ambities en dromen. Ieder leveren ze op hun eigen manier een bijdrage aan de wederopbouw van de stad en het Rotterdam van nu.

Aanleiding
Wat is de rol van de vrouw geweest tijdens de wederopbouwperiode? Een veelgehoorde vraag tijdens de culturele manifestatie Rotterdam Viert de Stad waarin de wederopbouw van de stad een jaar lang centraal stond. De meisjes en vrouwen van toen lijken onzichtbaar. Hun verhalen onderbelicht en onbekend. En dit terwijl er juist in deze periode veel veranderde voor de positie van de vrouw in de maatschappij. Museum Rotterdam ontwikkelde, samen met Zonta Club Rotterdam (die zich hard maakt voor de positie van de vrouw), in de afgelopen maanden de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam die op 18 februari haar deuren opent voor publiek.

“Deze tentoonstelling kan een wijziging in het denken van heel veel mensen betekenen, ook van de jonge generatie.”
Neelie Kroes

Expositie
Vrouwen van Rotterdam laat diverse vrouwen aan het woord, van ondernemers en huisvrouwen tot stewardessen en politici. Niet alleen hun verhalen komen aan bod, ze komen ook in originele kleding voorbij als rolmodellen op een catwalk. Samen met foto’s en voorwerpen levert het authentieke portretten van ‘gewone’ vrouwen. Maar ook bekende vrouwen passeren de revue in de expositie, waaronder schrijfster Anna Blaman, stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, wethouder Nancy Zeelenberg en commissaris en adviseur (inter-)nationale ondernemingen Neelie Kroes. Vrouwen van Rotterdam geeft een indringend beeld van een tijd waarin alles veranderde.

De expositie sluit af met 7 filmportretten van vrouwen die hun stempel drukken op ons hedendaagse Rotterdam, waaronder tassenontwerpster Susan Bijl, Aruna Vermeulen van het HipHopHuis en schrijfster Elfie Tromp. Allen typeren ze de krachtige en ondernemende Rotterdamse vrouw van nu. Een inspiratie!

Aanvullende informatie

Museum Rotterdam
18 februari tot 1 oktober

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken