Ga naar de hoofdinhoud

06 maart 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Tijdelijke opvanglocatie voor daklozen

Rotterdammers vinden steeds vaker slapende daklozen in hun portiek. Ook zien zij drugsgebruikers op straat, of mensen die in de struiken hun behoefte doen. Het Rotterdamse stadsbestuur komt daarom met een actieplan.

De gemeente Rotterdam opent 1 jaar lang een opvanglocatie. De opvang is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Het geldt voor daklozen die normaal geen recht hebben op opvang. Dit zijn de zogenoemde niet-rechthebbende daklozen. Mensen die zorg, of elke vorm van begeleiding naar werk of het land van herkomst weigeren. Dit laatste is met name relevant voor (arbeids)migranten uit de Europese Unie. Deze groep is oververtegenwoordigd op straat.

Extra opvang     

De tijdelijke opvanglocatie voor niet-rechthebbende daklozen heeft 60 plekken. Ze kunnen er 6 tot 8 weken blijven, 24 uur per dag, om indien nodig af te kicken van drank of drugs en op zoek te gaan naar werk. Sommige EU-arbeidsmigranten zijn dakloos geworden na uitbuiting door onbetrouwbare uitzendbureaus. Huisvesting was vaak onder slechte omstandigheden en ook gekoppeld aan werk. Bij ontslag werden ze direct dakloos. Ook zij kunnen in de opvang terecht.

Een handhaver knielt naast een slaapplek op straat.
Gemeente Rotterdam

In de opvang is het ook mogelijk om mee te werken aan terugkeer naar het land van herkomst. De deelname is vrijwillig, omdat de gemeente niemand kan dwingen om mee te werken. Wanneer iemand problemen blijft veroorzaken, dan wordt een persoonlijk dossier opgebouwd om de dak- of thuisloze voor te dragen voor uitzetting. De politie, handhavers van de NS en de gemeentelijke handhavers gaan daarom extra toezicht houden op bekende overlastgevers. Daarvan zijn er op dit moment zo’n 30 bekend.  

Hotspots

In het centrum van de stad is de overlast voornamelijk rondom het Centraal Station, de Pauluskerk en in het Oude Westen. Op andere plekken in de stad zijn ook zogenoemde hotspots. Bijvoorbeeld op Coolhaveneiland en op en rondom Zuidplein. Dit zijn plekken waar bewoners en ondernemers steeds meer overlast ervaren van een relatief kleine groep. Denk aan: vervuiling, vernieling, openbare dronkenschap en bedelen.

Een verlaten slaapplek met rommel op straat.
Joep Boute

Wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg): ‘Ik krijg van Rotterdammers in het Oude Westen en rondom de Mauritsweg foto’s en video’s te zien van de overlast van dak- en thuislozen. Die beelden zijn hemeltergend. Ik wil dat die overlast stopt. Daarom gaan we die overlastgevers helpen hun leven weer op orde te krijgen. Dat betekent afkicken als je verslaafd bent en als het kan weer aan het werk. Blijf je problemen maken, dan zetten we in op terugkeer naar het land van herkomst. Zo wil ik duidelijk maken: in Rotterdam is geen plek voor mensen die alleen maar problemen en overlast veroorzaken.’

Samenwerking tegen overlast   

Het ‘actieplan buitenslapers’ is geschreven samen met partners van binnen en buiten de stad, zoals Politie, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), NS en de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). Ook zorgorganisaties hebben meegewerkt aan het plan. Het actieplan loopt een jaar, dan moet de overlast op straat zijn afgenomen en ook de toestroom van nieuwe daklozen zijn afgenomen.

Klik op deze link. Link opent een externe pagina om de collegebrief over het Actieplan Buitenslapers te lezen.