herinrichting afrikaanderplein

 

 

Afrikaanderplein

Afrikaanderplein
OKRA Landschapsarchitecten
1999-2006

Het Afrikaanderplein is al iets meer dan honderd jaar de enige openbare ruimte in de met arbeiderswoningen volgebouwde Afrikaanderwijk. Rond het plein lagen ook de belangrijkste voorzieningen: de kerk, een HBS en sinds 1964 de befaamde markt. De rooms-katholieke H. Franciscus van Assisi-kerk is in 1975 afgebroken en vervangen door een wijkcentrum en scholen en de HBS is nu een moskee.

In 1908 speelde Wilhelmina, het latere Feyenoord, hier haar eerste voetbalwedstrijden. In de beginjaren stond op het plein een muziektent. Later werd bij een herinrichting een stalen dakconstructie geplaatst, waaronder de havenstakers zich in de jaren zeventig verzamelden.

Belangrijkste problematiek van het Afrikaanderplein is de omvang: te groot voor een plein en te klein voor een park. Volgens de auteurs van het boek Groen in Rotterdam is het Afrikaanderplein een plein 'dat nooit afkomt, hele generaties ontwerpers aan het werk houdt, geldverslindend is en toch door niemand als bevredigend wordt ervaren.' Het plein is diverse malen heringericht: in 1930, 1947, 1970, 1985 en 2006. De laatste herinrichting kreeg de voorbeeldstatus van het Stimuleringsprogramma Intensief Ruimtegebruik van het ministerie van VROM en werd bekroond met de Omgevingsarchitectuurprijs 2006.

De nieuwste herinrichting heeft aanvankelijk vooral de aandacht getrokken door de gekozen aanpak. Problemen, zoals het versnipperde, fragmentarische gebruik, en wensen zijn in gesprekken met de verschillende multiculturele gebruikers geïnventariseerd en verwerkt in een masterplan met drie thema's: toegankelijkheid, openbaarheid en parkgebruik. Vreemd genoeg heeft het belangrijkste thema toegankelijkheid geleid tot de aanleg van een groot hek om het park. Op enkele plaatsen worden de hekken opengezet, één van de taken van de speciaal aangestelde parkwachters.

Buiten het hek ligt aan twee zijden een asfaltstrook voor de markt. Binnen het hek is een groot gazon met omloop beschikbaar voor het vrije parkgebruik: flaneren, zitten, balletje trappen, picknicken, ravotten, et cetera. Schuine paden doorkruisen het verdiept gelegen gazon. De omgang is voorzien van hoekige configuraties van lage betonnen balustrades, die als zitbank zijn te gebruiken. De randen en scherpe hoeken zijn afgewerkt met ronde metalen strippen. Verder zijn er trappen die ook als zitplek of tribune te gebruiken zijn. Het enige officiële zitje bestaat uit drie bankjes en drie prullenbakken. De randen van het park zijn geschikt voor bepaalde doelgroepen. Er is een speeltuintje, er zijn sportveldjes en plekken voor pleinspelen en hier zijn ook de botanische tuin en de Vogelopvang Karel Schot gesitueerd Aan de kant van de moskee is een waterpartij aangelegd. Hier is de omgang vormgegeven middels een houten vlonder, verder is lichte natuursteen toegepast.

Literatuur:

  • D. Louwerse e.a. - Groen in Rotterdam, 1985
  • Blauwe Kamer 2006-4

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken