geuzenbos

 

Het Geuzenbos is een natuurgebied van 29 hectare en is zn van de vele onverwachte stukjes natuur in de Rotterdamse haven.

Op leidingenstroken, wegbermen, veiligheidszones en nog niet bebouwde terreinen staan tal van wilde plantensoorten en wemelt het van de vlinders en sprinkhanen. Zo ook in het Geuzenbos, waar op de leidingenstrook de stijve ogentroost, duizendguldenkruid en blauwvleugelsprinkhanen huizen.

Schotse Hooglanders en Koniks
In het Geuzenbos lopen halfwilde Schotse Hooglandrunderen in familieverband. Ze zijn winterhard en krijgen hun jongen in het wild. Sinds november 2006 loopt er tevens een hengstengroep Koniks. De beheerder let goed op hun gezondheid en zorgt dat ze niets te kort komen. De kuddes zijn niet gevaarlijk, maar kom niet al te dichtbij. Vooral wanneer er kalfjes bij lopen en u een hond bij u heeft. De dieren beschermen zichzelf en hun jongen net zoals u dat doet! Om interacties tussen de halfwilde Koniks en rijpaarden te voorkomen is het voor ruiters met hun paarden niet toegestaan het gebied te betreden.

Natuurlijk bosbeheer
De bomen van het Geuzenbos zijn aangeplant tussen 1985 en 88 en hebben dus allemaal dezelfde leeftijd.  In het bos is veel natuurwinst te behalen door meer openheid en licht op de bodem te creeren. Met de hand wordt de komende winters het bos gedund. In combinatie met de knaag- en schilactiviteiten van runderen en paarden ontstaat er op termijn een opener bos waar het voor veel planten en dieren goed toeven is. Bosplanten en jonge bomen en struiken komen dan vanzelf terug zodat het bos soortenrijker wordt en een betere leeftijdsstructuur krijgt.

Bereikbaarheid
Het Geuzenbos is het hele jaar vrij toegankelijk, zowel overdag als 's nachts, ook buiten de paden. Stevig schoeisel is aan te raden. Honden mogen mee, mits ook deze voldoende afstand (25m) houden tot de aanwezige dieren.

Het Geuzebos is bereikbaar met OV: Vanaf Metrostation Spijkenisse Centrum bus 103 of 113 van Connexxion richting Rockanje (deze gaan via Brielle en Oostvoorne).
Uitstappen op de 1e bushalte na het binnenrijden van Oostvoorne (Brielseweg).
Vanaf deze haltes naar de Noordweg lopen en deze uitlopen richting Kruiningergors. Vlak vr- en bij het viaduct van de E218 het fietspad en de rijbaan oversteken en het tallud op klimmen (grashelling). Je komt dan op het fietspad uit dat langs het Geuzenbos loopt. Loopafstand ca. 1 tot 1,5 km.

Deze pagina is succesvol verzonden

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken