betaald parkeren in rotterdam

 

Betaald parkeren wordt ingevoerd als de vraag naar parkeerplaatsen in een wijk of buurt hoger is dan het aanbod.

Parkeerautomaat

Parkeerautomaat

Met betaald parkeren zorgt de gemeente Rotterdam ervoor dat de parkeergelegenheid op straat optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. De gebieden zijn verdeeld in parkeersectoren.

Parkeertarieven
Het gemeentebestuur stelt elk jaar de parkeertarieven vast. De hoogte van de parkeertarieven is afhankelijk van de parkeerdruk in de betreffende wijk of straat. In het centrum van Rotterdam zijn twee parkeertarieven: een tarief van € 3,33 per uur (€ 0,50 per 9 minuten) en een tarief van € 2,50 per uur (€ 0,50 per 12 minuten). Buiten centrumgebied kost een uur parkeren in 2015  € 1,67.

Wilt u weten in welke straten en op welke tijdstippen betaald parkeren geldt, kijk dan op de pagina met het tarievenoverzicht straatparkeren.

Betalen voor parkeren kan op verschillende manieren. Kijk daarvoor op de pagina betaalwijzen.

Parkeertarieven feestdagen
Als feestdagen zijn in Rotterdam aangemerkt: Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag. De parkeertarieven op deze feestdagen zijn gelijk aan die op zondagen. De zondagstarieven staan vermeld op de parkeerautomaten en in het tarievenoverzicht straatparkeren.

Parkeervergunning
Bewoners en bedrijven in betaaldparkeergebieden kunnen - onder bepaalde voorwaarden - tegen een sterk gereduceerd tarief met een parkeervergunning parkeren. Bewoners kunnen bovendien een bezoekersparkeervergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Ook zijn er voor bezoekers parkeerkaarten te koop voor een week of een maand. De overige parkeerders kunnen betalen met 06-parkeren of bij de parkeerautomaat.

Tijden betaald parkeren
Betaald parkeren geldt in Rotterdam in principe 24 uur per dag en 7 dagen per week. In de praktijk is het parkeren op straat (vooralsnog) gratis van 23.00 uur 's avonds tot 09.00 uur ’s morgens en op zondag van 09.00 tot 12.00 uur. De betaald parkeertijden staan vermeld op de borden in de straten en op de parkeerautomaten.

De regels
De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders stellen de regels van het betaald parkeren vast. Deze regels zijn vastgelegd in formele stukken:

Deze pagina is succesvol verzonden

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken