stem met je peuk

03 januari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

Op het Stadhuisplein kun je voortaan stemmen met je peuk.

Stem met je peuk

Nieuwe peukenstemmer op Stadhuisplein

De nieuwe peukenstemmer daagt rokers uit stelling te nemen en de peuk niet op straat te gooien. “Ik ga stoppen met roken” is de eerste challenge.

Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Met een peuk in de ja- of neekoker, geeft de roker zijn keuze aan. Met de zelf ontworpen peukenstemmer vraagt de gemeente aandacht voor zwervende peuken op straat. Die zorgen voor veel zwerfvuiloverlast. Een proef om de peuken op de Lijnbaan te verminderen leverden 50.000 peuken op in de nieuwe peukenzuilen.

Zwervende peuken
In de winkelstraten ligt het vol met peuken. Het is storend zwerfvuil, slecht voor het milieu en bovendien duur om op te ruimen. Het kan wel 5 jaar duren voordat een peuk op straat is afgebroken. Voor dieren is het ook geen feest omdat ze het soms opeten of erin verstrikt raken. Genoeg reden om de peuken in de afvalbakken te doen. Op meerdere plekken in het centrum zijn de afvalbakken voorzien van een opvallend groene peukenzuilen. In de overige bakken kunnen peuken uitgedrukt worden in het roostertje in de bak.
Asbakken op de afvalbakken op de Lijnbaan

Meer challenges
De peukenstemmer is een proef. Bij succes komt de stemmer op meerdere plekken in Rotterdam terecht. De challenge wisselt eens in de paar weken. Heb jij een goed idee voor een challenge? Volg @Stadsbeheer010 op twitter of mail naar schonestad@rotterdam.nl.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken