Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Straatintimidatie

Rotterdam accepteert niet dat mensen op straat seksueel geïntimideerd worden.

Rotterdam is een stad waar iedereen zich veilig moet kunnen bewegen en daar hoort seksuele straatintimidatie niet bij.

Download de StopApp en meld straatintimidatie!

Heeft u te maken met straatintimidatie? Download de StopApp. De StopApp is een initiatief van de gemeente Rotterdam.

Heeft u last van gesis of naroepen op straat? Of wordt u in het nauw gedreven? Meld dit op een veilige manier in de StopApp. De gemeente Rotterdam pakt straatintimidatie aan. De StopApp geeft u de mogelijkheid om straatintimidatie te melden. Met één klik stuurt u uw locatie door waar het gebeurt. Achteraf kan ook. Tik op de juiste locatie op de kaart om aan ons de gebeurde vervelende situatie te melden.

Als u het wilt, neemt de gemeente contact met u op. Om naar uw verhaal te luisteren en u hulpverlening aan te bieden, zoals van Slachtofferhulp Nederland.

Wij willen graag weten waar straatintimidatie gebeurt. om snel actie te kunnen ondernemen en de straat weer veiliger te maken. Iedereen moet zich in Rotterdam veilig voelen op straat!

Campagne 'Wat zie je'

De gemeente Rotterdam voert nu ook de campagne 'Wat zie je?'
Veel Rotterdammers vinden seksuele straatintimidatie echt niet kunnen. Toch 'herkennen of zien' we het niet altijd en handelen ook niet. De campagne 'Wat zie je?' daagt je uit goed te kijken en geeft je handvatten om iets te doen.

Wat is straatintimidatie?

Straatintimidatie is moeilijk af te bakenen. Veel van de verschijningsvormen die worden benoemd zoals staren, fluiten, sissen en roepen worden door sommige mensen als intimiderend ervaren. Anderen vinden de gedragingen onschuldig, vermakelijk of bij de normale omgangsvormen horen.

In het plan van aanpak hanteren wij de volgende definitie: '(seksuele) uitlatingen of gedragingen op straat waarmee zij u irriteren, tot last zijn, kwetsen, beledigen, bedreigen of beperken in uw gevoel van vrijheid'.

Rotterdammers aan het woord

Hoe voelt het om seksueel geïntimideerd te worden op straat? Wat zou jij doen? En als je het ziet, grijp je dan in?
Stichting Stop Straatintimidatie. Link opent een externe pagina trok een winkelcentrum in en liet voorbijgangers met een VR-bril het 'ondergaan'. Dit leidde tot goede gesprekken met Rotterdammers over seksuele straatintimidatie.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Waarom een aanpak straatintimidatie

Uit onderzoek blijkt - helaas - dat straatintimidatie vaak voorkomt. Een aantal vrouwen gaf zelfs aan dat ze seksuele straatintimidatie niet meer opmerken of ervaren als overlast. Omdat ze eraan gewend zijn (geraakt).

Maar niet alleen vrouwen hebben last van straatintimidatie. Ook homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (samen met lesbische vrouwen samengevat onder de afkorting 'lhbti') voelen zich vaak niet veilig op straat. Uit een onderzoek van Radar blijkt dat Rotterdamse lhbti’ers hun gedrag nog te vaak aanpassen omdat ze zich niet veilig voelen. Dat geldt vooral voor transgenders en mensen die in drag naar feesten gaan.