schulden voorkomen en aanpakken

 

U kunt zelf veel doen om uw schulden aan te pakken.

hulp bij het op orde brengen van uw administratie

hulp bij het op orde brengen van uw administratie

Als het om een kleine schuld gaat, kunt u zelf maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door uw inkomsten en uitgaven strenger bij te houden. Dat is een eerste stap. Maar u moet er ook voor zorgen dat u rekeningen op tijd betaalt. Hiermee voorkomt u dat schulden oplopen. Rekeningen ongeopend in een la stoppen, lost de problemen zeker niet op. Vraag hulp aan uw familie, buren of andere mensen in uw omgeving om uw administratie/financiën op orde te krijgen.

Contact opnemen met schuldeisers
U kunt zelf contact opnemen met de schuldeisers. U moet dan bewijzen van al uw schulden inleveren. Deze bewijzen mogen maximaal 3 maanden oud zijn. Als u deze bewijzen niet heeft, kunt u de schuldeisers een brief sturen om deze op te vragen. Een brief naar schuldeisers schrijven kan ingewikkeld zijn: u moet allerlei vragen stellen. Daarom hebben wij een voorbeeldbrief voor u gemaakt. U kunt deze brief overschrijven of overtypen. U moet zelf een paar dingen aanpassen in de brief. Daarna kunt u deze opsturen naar uw schuldeisers. De dingen die u zelf moet aanpassen staan tussen [haakjes]. 
 
Zelfjeschuldenregelen.nl
De website www.zelfjeschuldenregelen.nl van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) zet op een rij welke stappen u kunt nemen om schulden zelf aan te pakken. Er staat uitgelegd hoe u inzicht krijgt in uw inkomsten, uitgaven en schulden. Ook staan er voorbeeldbrieven die u aan schuldeisers kunt sturen.


Zorgverzekeringslijn.nl
Een zorgverzekering hebben is in Nederland verplicht. Het houdt de zorg in ons land betaalbaar en verzekert u van goede zorg. Betaal dan ook uw zorgpremie op tijd. Meer informatie en advies bij achterstand betalen zorgpremie vindt u via www.zorgverzekeringslijn.nl

Hulp met geldzaken via vrijwilligersorganisaties
Rotterdam kent verschillende vrijwilligersorganisaties die mensen bijstaat financieel op orde te komen. Door bijvoorbeeld budgettraining of cursussen administratie.


Hulp nodig bij het aanpakken van uw schulden?
Dan kunt u langs bij de VraagWijzer.

 

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken