rdm campus

 

RDM Campus biedt bedrijven die werken aan technische oplossingen betaalbare, flexibele ruimte en toegang tot kennis en faciliteiten.

RDM Campus

RDM Campus is een samenwerking tussen Albeda College (mbo-techniek), Hogeschool Rotterdam (hbo-techniek) en het Havenbedrijf Rotterdam.

Omvang
Het middelpunt van RDM Campus is de voormalige machinehal Innovation Dock, een monumentale industriële hal met een oppervlakte van ca. 23.000m² en een hoogte van minimaal 12 en maximaal 20 meter. Waar vroeger machines voor schepen als de Rotterdam werden gebouwd, zijn nu onderwijs en bedrijven gevestigd. Het Innovation Dock bestaat uit twee delen, die toch één geheel vormen: een scholendeel, waar Albeda College en Hogeschool Rotterdam hun lokalen en werkruimtes hebben, en een bedrijvendeel. Daar is 11.500m² beschikbaar voor kleinschalige en innovatieve bedrijven die opereren op de markten Building, Moving & Powering.

Ligging en bereikbaarheid
RDM Campus is direct gelegen aan de Nieuwe Maas (Haven 2600) in Heijplaat (deelgemeente Charlois), goed bereikbaar met de auto via de afslag Heijplaat/Havens 2250-2750 op de Ring Rotterdam Zuid (A15). Vanaf metrostation Zuidplein rijden RET-buslijn 68 en snelbuslijn 61 naar Heijplaat/RDM. Vanaf de aanlegsteigers bij Willemskade en Jobshaven vaart de fast ferry Aqualiner binnen een kwartier naar RDM Campus.

Typering bedrijvigheid
Op RDM Campus zijn bedrijven gevestigd die zich bezighouden met duurzame technische innovaties op het gebied van bouwen, mobiliteit, energie, maintenance en design.

Geschiedenis
De RDM werd opgericht in 1902 en vestigde zich op de Heijplaat. In 1914 werd direct achter het RDM-hoofdkantoor begonnen met de bouw van het tuindorp Heijplaat, als woonruimte voor de werknemers van de RDM. De werf floreerde en werd telkens uitgebreid; tot de Tweede Wereldoorlog verviervoudigde de omvang van het terrein tot circa 40 ha. De RDM was een van de grootste werven in Europa, onder meer bekend als bouwplaats van het stoomschip Rotterdam van de Holland-Amerika Lijn. Eind jaren vijftig kwam de scheepsbouw in de problemen. De RDM ging zich vanaf die tijd meer toeleggen op de defensie-industrie. Na verschillende fusies ging het bedrijf op in het RSV-concern, dat uiteindelijk in 1983 failliet ging.

Relatie met de omgeving
De RDM-terreinen en -gebouwen vormen samen met het tuindorp Heijplaat een bijzondere enclave midden in het moderne en dynamische havengebied. Het gebied heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Door de ontwikkeling van RDM Campus is een belangrijk deel van het Rotterdams industrieel erfgoed behouden en bruikbaar gemaakt voor toekomstige generaties. RDM Campus is op 29 oktober 2009 officieel geopend door Prins Willem-Alexander.

Planning
Het RDM-terrein en de gebouwen daarop (buiten RDM Campus) worden de komende jaren verder herontwikkeld door het Havenbedrijf Rotterdam.

Partners
Albeda College, Hogeschool Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam

Aanvullende informatie

Neem voor meer informatie contact op met: 

Jouke Goslinga
j.goslinga@rdmcampus.nl
010 - 794 9230

Tineke Muller
t.muller@rdmcampus.nl
010 - 794 9223

Of kijk op www.rdmcampus.nl/bedrijven.

Deze pagina is succesvol verzonden

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken