provenierswijk

 

Aan de noordzijde van het Centraal Station ligt de Provenierswijk.

De Spoorsingel in de Provenierswijk.

De Spoorsingel in de Provenierswijk.

Een rustige, groene wijk met twee vooroorlogse singels. De Provenierswijk heeft een ideale ligging: dichtbij het centrum van de stad, tegen het nieuwe Rotterdam Centraal aan en zo ook dichtbij allerlei voorzieningen. De wijk is aantrekkelijk voor bezoekers. Zij weten de fijne eetgelegenheden en galeries in de Provenierswijk te vinden. De singels zijn onlangs in hun oude glorie hersteld en zijn extra opgesierd met meerdere kunstwerken. Je ervaart er een statige en rustieke 19e-eeuwse uitstraling.

Historie Provenierswijk
De Provenierswijk is vernoemd naar het Proveniershuis, een voormalige opvang voor leprozen, dat in de zestiende eeuw stond op de plek van het huidige plantsoen van de Provenierssingel. In 1898 werd het Proveniershuis voor de aanleg van deze Provenierssingel afgebroken. De grond werd in 1870 bebouwd en wat voor die tijd gebruikelijk was opgedeeld  in een westelijke 'middenklasse' gedeelte en een oostelijke 'arbeiders' gedeelte. De Spoorsingel vormt hierbij de scheiding.

Bewoners van de Provenierswijk
In de Provenierswijk wonen ongeveer 4.500 mensen die verknocht zijn aan hun wijk. Als ze verhuizen doen ze dat van de ene naar de andere straat. Veel bewoners zijn ook huiseigenaar, met name ten westen van de Spoorsingel. De wijk kent een grote diversiteit aan culturele achtergronden en inkomens- en opleidingsniveaus. Er zijn actieve bewonersorganisaties, die ook bestaan uit werkgroepen van bewoners die zich bezig houden met thema’s als kunst in de buitenruimte, het woonmilieu en de aanleg van het nieuwe Rotterdam CS.

Voorzieningen in de Provenierswijk
Een uitgang van het nieuwe Rotterdam Centraal Station komt uit in de wijk. De fietstunnel van het station kreeg een opfrisbeurt en ging 28 augustus 2013 weer open voor een snelle verbinding naar het centrum van Rotterdam. De Molenwaterweg is een kleine oase van leuke eettentjes. Het Zuster Hennekeplein vlakbij het Albeda College is opgeknapt en 'groener' gemaakt. Naast nieuwe bestrating zijn er ook nieuwe speeltoestellen en werden bomen en lichtmasten verplaatst. Ook is er een nieuw grasgazon en op verzoek van de bewoners is er een moestuin aangelegd. In de Jacob Loisbuurt bevindt zich buurthuis de Propeller van Welzijn Noord.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken