parkeervergunning bewoner

U kunt hier direct digitaal een parkeervergunning aanvragen of uw bestaande parkeervergunning inzien, wijzigen of opzeggen.

Aanvragen

Als u in een betaald parkeergebied van Rotterdam woont kunt u in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Met een parkeervergunning hoeft u geen parkeergeld te betalen bij de parkeerautomaat of met 06-parkeren en betaalt u een sterk gereduceerd tarief.

Kosten
De tarieven van de parkeervergunning voor bewoners vindt u op de pagina parkeertarieven.

Deze pagina is succesvol verzonden

meer informatie
voor wie

Om in aanmerking te komen voor een parkeervergunning moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • u woont in een betaald parkeergebied;
 • u staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie op het adres waar u woont;
 • bij uw woning/wooncomplex hoort geen garage of eigen parkeerterrein;
 • het kenteken van de auto of brommobiel staat op uw naam (als het om een bedrijfsauto gaat moet het kenteken op naam van het bedrijf staan,
  als het om een leaseauto gaat moet de leaseovereenkomst op naam van het bedrijf staan);
 • voor een buitenlands kenteken geldt aanvullend dat bewoners moeten beschikken over een vrijstelling BPM of de BPM moeten hebben betaald.


Vanaf 1 april 2015 gelden onderstaande aanvullende voorwaarden:

- de auto die rijdt op benzine of LPG is niet ouder dan 1 juli 1992;
- de auto die rijdt op diesel is niet ouder dan 1 januari 2005; 
- de vrachtauto heeft een euroklasse niet lager dan 4.

Voldoet u niet aan het bovenstaande? Misschien komt u in aanmerking voor een tijdelijke parkeervergunning.

Voor een motorfiets heeft u geen parkeervergunning nodig. U mag de motor parkeren op de stoep, mits daar ruimte voor is en wandel- of invalidenwagens er geen hinder van ondervinden.

Als u als expat in Rotterdam bent komen wonen komt u eveneens in aanmerking voor een parkeervergunning.

aanvragen

Digitaal
Via bovenstaande button kunt u de vergunning direct digitaal aanvragen (om Mijn Loket te gebruiken heeft u een DigiD inlogcode nodig). Als u de parkeervergunning digitaal aanvraagt, krijgt u direct een e-mail met uw ontvangstbevestiging. U wordt via e-mail op de hoogte gehouden van de voortgang van uw aanvraag. Daarnaast kunt u op Mijn Loket de statussen van al uw lopende aanvragen inzien.

Post
U kunt ook een van deze formulieren downloaden, printen en invullen:

Langskomen
U kunt een afspraak maken. Een parkeervergunning bewoner kunt u namelijk in een stadswinkel alleen aanvragen op afspraak.

gevraagde gegevens
 • Voor het online aanvragen van uw parkeervergunning heeft u uw digiD nodig.
 • Bij een auto met een niet-Nederlands kenteken moet u een kopie van uw aangifte BPM meesturen of een kopie van uw vrijstelling BPM.

wetten en regels
Rotterdamse regelgeving over parkeren
bezwaren en beroepen
Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen

Het kan zijn dat u nog niet weet of u een bezwaarschrift wilt indienen, bijvoorbeeld omdat het besluit voor u onduidelijk is of dat u een andere oplossing ziet. In dit geval kunt u, voordat u een bezwaarschrift stuurt, de website van de gemeente Rotterdam raadplegen voor meer informatie.

Daarnaast kunt u de Juridifoon van de gemeente Rotterdam bellen op nummer 010-2675777. U kunt dan met een medewerker bespreken wat u het beste kunt doen en vragen stellen over de bezwaarprocedure. U kunt bellen van maandag t/m donderdag van 09:00 tot 12:00 uur.

Meer informatie kunt u vinden op de pagina bezwaar indienen.
voor meer informatie wenden tot
Meer informatie vindt u op de pagina over parkeren op Rotterdam.nl. Kijk ook onderaan deze pagina of uw vraag tussen de meest gestelde vragen staat. Zo niet, dan neem dan contact op met de gemeente Rotterdam.

Wilt u informatie over uw (aangevraagde) parkeerproducten, kijk dan op Mijn Loket via de link parkeren online.
veelgestelde vragen
Mijn vergunning/abonnement/bezoekerspas is opgezegd, waarom krijg ik toch een afschrijving of acceptgiro?

Het kan zijn dat de incasso of de acceptgiro en de betaling van een parkeerproduct en de beŽindiging ervan elkaar gekruist hebben.

In dat geval vindt er een vermindering op de vordering plaats. Het teveel geÔncasseerde/betaalde bedrag kan worden verrekend met nog eventuele andere openstaande vorderingen bij Belastingen Rotterdam. Hierover krijgt u dan schriftelijk bericht.

Als er geen openstaande vorderingen zijn, wordt het bedrag teruggestort.

Hoe kan ik mijn parkeervergunning inzien, wijzigen of beŽindigen?

U kunt uw parkeervergunning altijd digitaal inzien, wijzigen of opzeggen via www.rotterdam.nl/parkerenonline. De daadwerkelijke beŽindiging gaat in op de laatste dag van de maand van opzegging.

U kunt uw parkeervergunning ook schriftelijk opzeggen via het formulier Opzeggen parkeervergunning .
Deze kunt u opsturen naar:
Gemeente Rotterdam
Publiekszaken
Postbus 70013
3000 KR Rotterdam

De pas kunt u na beeindiging weggooien. Als u schriftelijk uw parkeervergunning opzegt, houdt u dan rekening met een extra verwerkingstijd.

U kunt uw parkeervergunning ook schriftelijk wijzigen via het formulier Wijziging kenteken of Wijziging betaling.

Ik heb een aanvraag gedaan. Wanneer krijg ik bericht?

U kunt uw afhandeling van uw aanvraag volgen via www.rotterdam.nl/parkerenonline

Als u de goedkeuring van uw aanvraag heeft, kunt U kunt binnen 10 werkdagen de parkeervergunning verwachten. U ontvangt dan de vergunningpas, het besluit, de gebruiksvoorschriften en de sectorlijst.

Ik heb een vraag over de betaling van mijn parkeerproduct.
U vindt een overzicht van alle vragen over het betalen van uw parkeerproducten op de pagina: veelgestelde vragen betaling parkeerproducten.
Hoe pas ik mijn parkeervergunning aan bij een verhuizing?
Gaat u verhuizen en heeft u op het nieuwe adres een parkeervergunning nodig? Gebruikt u dan het formulier verhuizen. Hiermee kunt u ook uw adreswijziging aan de gemeente Rotterdam doorgeven.

Let op: het verwerken van een aanvraag van een parkeervergunning bewoners per post duurt ongeveer 10 werkdagen.

Heeft u de parkeervergunning na de verhuizing niet meer nodig, dan kunt u deze digitaal opzeggen via parkeren online of per post via het formulier opzegging parkeervergunning Als u het formulier per post opstuurt, moet u rekening houden met een langere verwerkingstijd.

Hoe kan ik een vergunning voor meerdere auto's krijgen?

U kunt op ťťn vergunning twee of drie auto's zetten. U kunt dan steeds met maar ťťn auto tegelijk parkeren. Voor ieder kenteken moet u wel voldoen aan de voorwaarden die u kunt vinden op deze pagina onder de kop 'voor wie'.

Wilt u een kenteken aan uw vergunning toevoegen, dan kunt u dat zelf digitaal wijzigen of u kunt het formulier wijzigen/toevoegen kenteken gebruiken.

U kunt ook meerdere parkeervergunningen aanvragen als u meer auto's heeft. U kunt via parkerenonline per auto een vergunning aanvragen. Voor ieder kenteken moet u wel voldoen aan de voorwaarden die u kunt vinden op deze pagina onder de kop 'voor wie'.

Wat moet ik doen als ik mijn vergunningpas ben verloren of als deze is gestolen?

U kunt op www.rotterdam.nl/parkerenonline zelf een nieuwe vergunningpas aanvragen.

U kunt ook het formulier Aanvraag nieuwe pas parkeervergunning invullen en opsturen. Als u per post een nieuwe vergunningpas aanvraagt, moet u rekening houden met een langere verwerkingstijd.

In uw auto legt u een briefje neer waaruit blijkt dat u uw originele vergunningsbewijs kwijt bent en dat u een nieuwe vergunningpas heeft aangevraagd. Op het briefje schrijft u uw originele pasnummer. U laat dit briefje liggen totdat u uw nieuwe vergunningsbewijs heeft ontvangen. 

U kunt de kosten van een nieuwe vergunningpas vinden op de pagina tarieven parkeren op straat.

Hoe pas ik mijn vergunning aan als ik een andere auto heb?

Als bewoner kunt u dan een kentekenwijziging aanvragen.

Moet het kenteken van het voertuig op naam van de aanvrager van de parkeervergunning staan?
U komt in aanmerking voor een parkeervergunning indien o.a.:
 • het kenteken van de auto of brommobiel op uw naam staat via kentekenregistratie of leaseovereenkomst;
 • of het kenteken op naam van uw bedrijf staat via kentekenregistratie of leaseovereenkomst en u in loondienst bent van dit bedrijf.

Ook voor een niet-Nederlands kenteken kunt u een parkeervergunning aanvragen. Bij een auto met een niet-Nederlands kenteken moet u aanvullend een kopie van uw aangifte BPM meesturen of een kopie van uw vrijstelling BPM en kopie van uw kentekenbewijs.

Hoe meld ik een tijdelijk vervangend kenteken aan?

U kunt een tijdelijke kentekenwijziging digitaal melden via het formulier tijdelijke kentekenwijziging. U krijgt dan een bevestiging naar uw e-mailadres gestuurd.

U kunt direct van de tijdelijke kentekenwijziging gebruik maken als u in de auto met het vervangende kenteken zichtbaar het volgende plaatst:

 • de vergunningpas;
 • de geprinte e-mailbevestiging of een zelfgeschreven briefje met daarop het oude kenteken, het nieuwe kenteken, het vergunningpasnummer, de periode en de mededeling dat het is doorgegeven aan de gemeente Rotterdam.
Zijn er wachtlijsten en zo ja wat zijn de mogelijkheden?

Het kan voorkomen dat er voor een parkeersector een wachtlijst is. Dit wordt aangegeven bij de behandeling van de aanvraag van uw parkeervergunning.

U heeft de mogelijkheid om een tijdelijke vergunning  aan te vragen voor een naast gelegen sector zodra u op de wachtlijst bent geplaatst.

U kunt deze tijdelijke vergunning direct digitaal aanvragen via www.rotterdam.nl/parkerenonline of via het formulier tijdelijke vergunning bewoner.

Momenteel is er een wachtlijst voor de volgende parkeersectoren: 

 • parkeersector 1b  (deel Stadsdriehoek)
 • parkeersector 13
 • parkeersector 80  (Kleiweg / Bergpolderplein)

 

Hoe kan ik een extra hoesje voor mijn parkeerpas krijgen?

U kunt een nieuw hoesje - mits op voorraad - gratis afhalen bij een stadswinkel bij u in de buurt (met uitzondering van de stadswinkel IJsselmonde, Hillegersberg, Overschie, Rozenburg, Hoogvliet en Pernis). U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Een parkeerpashoesje wordt niet toegestuurd.

Kan ik in een andere sector parkeren bij werkzaamheden?

Dit is slechts bij uitzondering mogelijk. U wordt hier tijdig per brief over ingelicht.

Wat betekent 'eigen parkeergelegenheid' bij de aanvraag van een vergunning?

Eigen parkeergelegenheid betekent dat er in of aan uw woning, bij of onder uw woningcomplex of waar u bedrijf gevestigd is, parkeerplaatsen op eigen terrein zijn gebouwd. Deze parkeerplaatsen kunnen onoverdekt zijn of in een inpandige garage.
Het maakt niet uit of de parkeerplaatsen te huur zijn of te koop. Ook als u het bedrag van de parkeerplaats op eigen terrein te hoog vindt of als u meerdere auto's heeft. U krijgt dan een afwijzing op uw aanvraag voor een parkeervergunning.

Wat als ik geen eigen parkeergelegenheid kan krijgen?
Mocht er geen eigen parkeergelegenheid meer beschikbaar zijn en u kunt aantonen dat u op de wachtlijst staat, dan kunt u in aanmerking komen voor een tijdelijke vergunning. Deze vergunning is maximaal een jaar geldig en is op verzoek te verlengen.
De verklaring van de beheerder/eigenaar moet aan u zijn gericht en er moet uit blijken dat u bent opgenomen op een wachtlijst. De verklaring moet geprint zijn op origineel briefpapier en ondertekend door de beheerder/eigenaar.

Let op: U mag een aanbieding voor de garage in het verleden niet hebben geweigerd.

Wat is bpm?

BPM is belastingen op personenautos' en motorrijwielen. Als u een personenauto, bestelauto of motor(fiets) voor de eerste keer in het kentekenregister laat registreren, betaalt u belasting op personenauto's en motorrijwielen (BPM).

Vragen hierover? Bel de Belastingtelefoon Auto: 0800 0749.

Ik heb een (online) afwijzing op mijn aanvraag parkeervergunning. Wat zijn nu de mogelijkheden?

In bepaalde situaties kunt u in aanmerking komen voor een tijdelijke parkeervergunning. U kunt ook bezwaar maken tegen het afwijzingsbesluit. Zie de informatie onder het kopje 'Bezwaren en Beroepen'.

Wat moet ik doen met een gevonden pas?

U kunt de gevonden pas opsturen naar:
Stadsbeheer
Antwoordnummer 1790
3000 WB  Rotterdam

Op de envelop hoeft geen postzegel.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken