ongediertebestrijding

Heeft u last van plaagdieren of ongedierte? Dan kunt u een melding maken via het meldingenformulier. Kies in het formulier de categorie 'dieren' en het onderwerp 'ongedierte'. 

Melding maken

Loket ongediertebestrijding
Loket ongediertebestrijding van de gemeente Rotterdam is specialist in het informeren over en het bestrijden van deze ongenode gasten. Daarnaast geven ze voorlichting over hoe u overlast kunt voorkomen. U bereikt het loket ongediertebestrijding via het gemeentelijke telefoonnummer 14010. Heeft u twijfels over het soort ongedierte, dan kunt u een exemplaar vangen en in een potje meenemen. De medewerkers van het loket ongediertebestrijding kunnen u dan adviseren.   

Plaagdieren en ongedierte verdelen wij in drie categorieën: insecten, knaagdieren en vogels. Het is altijd vervelend als u er overlast van ondervindt in of rond uw woning. Deze beestjes kunnen niet alleen hinder veroorzaken, maar ook ziektes overbrengen. 

Insecten
Er zijn bijna een miljoen soorten insecten. De meest voorkomende in en om het huis zijn bedwantsen, bijen, boktorren, hommels, houtwormen, kakkerlakken, mieren, motten, vlooien, wespen, zilvervisjes en ovenvisjes.

Knaagdieren
Knaagdieren zijn zoogdieren met knaagtanden. Met deze tanden zijn zij in staat om grote schade aan te richten. Daarnaast kunnen zij ziektes overbrengen. De meest voorkomende en overlastgevende knaagdieren zijn ratten en muizen. 

Vogels
Ook vogels kunnen overlast veroorzaken. Als u hinder ondervindt van duiven, kan de gemeente duivenwerende maatregelen aanbrengen. Bij ganzenoverlast kunt u eveneens contact opnemen met de gemeente. Eksters, kraaien, kauwen en spreeuwen kunnen ook problemen veroorzaken door hun geluid of grote hoeveelheden vogelpoep. Soms gaat het om beschermde diersoorten. In dat geval kan de gemeente hier helaas niets tegen doen.

Kadavers
Dode dieren in de openbare buitenruimte worden verwijderd door Stichting Dierenambulance Rotterdam Rijnmond. Zij zijn te bereiken onder telefoonnummer 0900-112 0000 (20 cent per minuut). Er is één uitzondering. Dode ratten en duiven haalt de gemeente na een melding op. Deze dieren hebben vaak ziektekiemen bij zich en vormen hierdoor een risico voor de volksgezondheid. Pak ze dan ook niet zonder handschoenen op. 

Deze pagina is succesvol verzonden

meer informatie
aanvragen

Digitaal
Ziet u een dode rat of duif in uw straat of tuin,  dan kunt u hiervan melding maken via het digitale formulier. Kies de categorie 'dieren' en het onderwerp 'ongedierte'.

Bellen

Heeft u of uw bedrijf last van ongedierte dan kunt bellen naar loket ongediertebestrijding via 14 010 voor het maken van een afspraak voor ongediertebestrijding

Langskomen
Bestrijdingsmiddelen (muizengif en wespenpoeder) kunt u kopen in alle vier de Piekfijnwinkels. Bij het ongedierteloket kunt u alleen langskomen voor het vaststellen van het soort ongedierte.

voor meer informatie wenden tot

Kijk voor meer informatie op de pagina schoon of kijk onderaan deze pagina of het antwoord op uw vraag tussen de meest gestelde vragen staat.

Zo niet, stuur ons dan een e-mail of neem op een andere manier contact op met de gemeente Rotterdam.

veelgestelde vragen
Ik heb last van insecten. Wat nu?

U kunt een aantal insecten zelf bestrijden met de juiste bestrijdingsmiddelen. Voor middelen tegen kakkerlakken, mieren, wespen, vliegende insecten kunt u terecht in een van de vier tweedehands warenhuizen van Piekfijn.

Wespennesten kunnen tot een hoogte van 6 meter direct bestreden worden door Loket Ongediertebestrijding. 

U kunt bij Piekfijn ook een formulier en een buisje afhalen waarmee u het insect kunt opvangen, zij kunnen dan voor u kijken welk insect het is en of en hoe het bestreden moet worden.

Als de overlast blijft, nadat u zelf actie heeft ondernomen, neem dan via 14 010 contact op met Loket Ongediertebestrijding aan het Kleinpolderplein 5. Zij adviseren u over ongediertebestrijding en bestrijdingsmiddelen. Ook komen ze indien nodig bij u aan huis.

Ik heb een rat gezien. Wat nu?

Het bestrijden van ratten in woningen en op de openbare weg is gratis. Ook zijn er geen kosten verbonden aan het verwijderen van dode ratten uit bijvoorbeeld kruipkelders.

Voor het melden van rattenoverlast kunt het Meldingenformulier Buitenruimte gebruiken.

De Piekfijnwinkels verkopen GEEN rattengif.

Wat kan ik doen om ongedierte te voorkomen?
  • laat geen voedsel open staan;
  • berg voedsel op in voorraadbussen;
  • strooi geen brood voor de vogels, daar komen ook ratten op af;
  • sluit vuilnisbakken goed af;
  • maak gaten en kieren dicht (bijvoorbeeld met cement of plamuur);
  • laat geen afval achter op straat, gooi etensresten in een afvalbak;
  • zet geen afval los naast de vuilniszak of huisvuilcontainer, of houd uw vuilniszak binnen tot de vuilnisman langskomt.
Ik twijfel over het insect dat ik wil bestrijden

Als u twijfels heeft over het soort plaagdier, dan kunt u bij één van de Piekfijnwinkels een buisje afhalen waarin u het insect kunt opvangen. Het bijgevoegde formulier moet u volledig invullen.

Het formulier en het buisje kunt u afgeven bij het loket ongediertebestrijding van Stadsbeheer aan het Kleinpolderplein 5. De specialisten van Ongediertebestrijding kunnen u aan de hand daarvan vertellen om welk plaagdier het gaat.

Welke bestrijdingsmiddelen zijn via de Gemeente Rotterdam verkrijgbaar?

In de Piekfijnwinkels is muizengif en wespenpoeder verkrijgbaar. Kijk voor de dichtstbijzijnde Piekfijnwinkel in de rechterkolom onder contact.

Let op: Gemeente Rotterdam verkoopt GEEN rattengif.

Rotterdam
ORA-12541: TNS:no listener (sql: SELECT loc.id, '' as nothing FROM LIC_LOCATIES@CPR52_ALGTWD.TWD.ROTTERDAM.NL loc, LIC_CONTENTITEMS@CPR52_ALGTWD.TWD.ROTTERDAM.NL cim where loc.cim_id = cim.id and cim.content_id = 1019814 and cim.bron = 'CPR' and loc.soort in ('LOK', 'AIR', 'VGG', 'DGB') and rownum=1) (SELECT loc.id, '' as nothing FROM LIC_LOCATIES@CPR52_ALGTWD.TWD.ROTTERDAM.NL loc, LIC_CONTENTITEMS@CPR52_ALGTWD.TWD.ROTTERDAM.NL cim where loc.cim_id = cim.id and cim.content_id = 1019814 and cim.bron = 'CPR' and loc.soort in ('LOK', 'AIR', 'VGG', 'DGB') and rownum=1) (source: OraOLEDB)
contact
Loket Ongediertebestrijding
Piekfijn Centrum
Piekfijn Charlois
Piekfijn Hoogvliet
Piekfijn Prins Alexander
Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken