kentekenparkeren

Betaald parkeren in Rotterdam is veranderd. In 2014 is kentekenparkeren ingevoerd en zijn nieuwe parkeerautomaten geplaatst.


De nieuwe parkeerautomaten werken als volgt: u voert het kenteken van de auto in, bepaalt de parkeertijd en betaalt met pin of creditcard. Een parkeerkaartje achter de voorruit leggen is niet meer nodig, dus u kunt meteen naar uw bestemming lopen. Door het invoeren van uw kenteken, legt u digitaal vast dat u betaald heeft. Stadswachten controleren het kenteken om te zien of er betaald is.

Betalen via de mobiele telefoon
In plaats van betalen bij een parkeerautomaat kunt u ook gebruik maken van uw mobiele telefoon. 06-parkeren werkt heel eenvoudig: u meldt zich aan als u bent aangekomen en u meldt zich af voordat u wegrijdt. Aan- en afmelden kan via sms, app of door te bellen.

Meer dan de helft van de parkeerders in Rotterdam maakt al gebruik van 06-parkeren. Het maakt niet uit of u nu vaak, af en toe, kort of lang parkeert, iedereen met een mobiele telefoon kan het gebruiken. Van tevoren inschatten hoe lang u wilt parkeren is met 06-parkeren niet meer nodig. U betaalt achteraf via de bank. Meer informatie hierover vindt u op de pagina over 06-parkeren.

Deze pagina is succesvol verzonden

meer informatie
voor wie

Voor iedereen die op straat parkeert in een betaald parkeergebied in Rotterdam.

aanvragen

Betaalt u bij de parkeerautomaat, dan volgt u de borden naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat, voert u het kenteken van de auto in, bepaalt u de gewenste parkeertijd en betaalt u het aangegeven bedrag met pin of creditcard. U hoeft geen parkeerkaartje achter de voorruit te leggen.

Om parkeergeld te kunnen betalen via uw mobiele telefoon (06-parkeren) moet u zich eerst aanmelden bij ťťn van de vijf aanbieders van 06-parkeren in Rotterdam. Ga hiervoor naar pagina over 06-parkeren.

procedures

Betalen bij de parkeerautomaat: 
1. Parkeer uw auto
2. Volg de borden naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat
3. Voer uw kenteken in en bepaal de gewenste parkeertijd
4. Betaal het aangegeven bedrag met pin of creditcard

U hoeft geen parkeerkaartje achter de voorruit te leggen.

Betalen met 06-parkeren:
1. Parkeer uw auto
2. Sms, gebruik de app of bel om de parkeertijd te starten en parkeerzone door te geven
3. Stop de parkeertijd door u af te melden voordat u wegrijdt
Het verschuldigde bedrag betaalt u achteraf via de bank.

voor meer informatie wenden tot

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

veelgestelde vragen
Hoe kan ik bij kentekenparkeren betalen?

- U betaalt met behulp van uw mobiele telefoon (06-parkeren)
- U betaalt met pin of creditcard bij de nieuwe parkeerautomaat (niet meer met uw chipknip)
- U betaalt digitaal voor uw bezoek (via internet, app, sms of telefonisch)

Wat als iemand mijn kenteken invult, moet ik dan betalen?

Degene die bij de parkeerautomaat het kenteken invoert, moet ook betalen. Het kenteken is niet gekoppeld aan de betaalgegevens. Het is dus niet de eigenaar van de auto, maar de parkeerder die betaalt.

Hoe werkt het digitaal bezoekersparkeren?

Bewoners kunnen hun bezoek voordelig laten parkeren met bezoekersparkeren. In de oude situatie moesten bewoners voor hun bezoek met de bezoekerspas een parkeerkaartje halen bij de parkeerautomaat. Met het digitaal bezoekersparkeren is dit niet meer nodig.

Bewoners melden hun bezoek aan via internet, de app, sms of telefoon. In 2014 wordt buurt voor buurt het digitaal bezoekersparkeren ingevoerd. Bewoners ontvangen hierover tijdig een brief met informatie. Ook de parkeerpas mantelzorg wordt vervangen door een digitale regeling en werkt hetzelfde als het digitaal bezoekersparkeren.

Er is iets niet goed gegaan bij het betalen van parkeergeld waardoor ik twee keer heb betaald. Kan ik het te veel betaalde parkeergeld terugkrijgen?

Het te veel betaalde parkeergeld bij een parkeerautomaat op straat kunt u terugvragen via dit restitutieformulier. Stuur het ingevulde formulier en de gevraagde bijlagen op naar het e-mailadres of postbusnummer dat op het formulier vermeld staat.

Let op. Betreft het een betaalautomaat in een gemeentelijke parkeergarage of P+R terrein, gebruik dan het formulier restitutieverzoek parkeergarage of parkeerterrein.

Hoe wordt bij kentekenparkeren gecontroleerd of ik betaald heb voor parkeren?

Stadswachten controleren of u heeft betaald voor parkeren door het scannen van het kenteken. Uw kenteken wordt opgenomen in een database, nadat u deze ingevoerd heeft bij de parkeerautomaat, een parkeeractie heeft gestart met 06-parkeren of gebruik heeft gemaakt van het digitaal bezoekers- of mantelzorgparkeren. De stadswacht kan zo controleren of betaald is voor het parkeren.

Bij controle krijgt de stadswacht alleen een teken of voor het opgevraagde kenteken betaald is. Er is geen koppeling met persoonsgegevens. Zo zorgen we ervoor dat u niet ten onrechte een bekeuring krijgt en uw privacy is gewaarborgd. Ga voor meer informatie over de controle op betaald parkeren naar de pagina parkeercontrole.

Hoe vind ik de kentekenparkeerautomaten?

Speciale borden wijzen u de weg naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Op deze borden vindt u de volgende informatie:
• tijden betaald parkeren
• looprichting naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat;
• betaalwijze. Alleen met betaalpassen (pin of creditcard). Niet met muntgeld;
• zonenummer voor 06-parkeerders.

Verwijsborden

Waarom zijn er nieuwe parkeerautomaten geplaatst?

De oude parkeerautomaten waren versleten en economisch afgeschreven. Daarnaast voldeden de parkeerautomaten technisch niet meer door de komst van SEPA (eenvoudiger maken van pinbetalingen in Europa) en het verdwijnen van de chipknip. De oude parkeerautomaten worden duurzaam afgevoerd.

Wat doe ik als ik het verkeerde kenteken heb ingevoerd en een parkeerbon/naheffing heb?

U kunt bezwaar maken tegen de naheffing. Als u een betaalbewijs hebt gekozen bij uw betaling aan de parkeerautomaat, stuur die dan mee als bewijs dat u parkeergeld hebt betaald. Als u geen betaalbewijs hebt laten printen door de parkeerautomaat, dan kunt u aan de hand van de bankgegevens laten zien dat u parkeergeld hebt betaald. Meer informatie over bezwaar maken, vindt u op de pagina Parkeercontrole.

Is er een prijsverschil tussen 06-parkeren en betalen bij de parkeerautomaat?

De parkeertarieven zijn gelijk. Bij de parkeerautomaat schat u vooraf in hoe lang u wilt parkeren. Bij 06-parkeren is dat niet nodig, betaalt u achteraf via de bank en loopt u geen risico meer op een bon/naheffing. Daarnaast betaalt u bij 06-parkeren nog abonnements- of transactiekosten. Dit tarief is afhankelijk van de aanbieder van 06-parkeren. Zonder abonnement betaalt u tussen de € 0,15 en € 0,30 cent per parkeeractie (starten en stoppen). Bij een abonnement betaalt u meestal een vast bedrag.

Wat moet ik doen als de parkeerautomaat stuk is?

Als de parkeerautomaat stuk is, belt u het storingsnummer 010-8902267 en loopt u naar de eerstvolgende parkeerautomaat om alsnog te betalen.

Ik rij in een auto van een kennis. Hoe werkt kentekenparkeren dan?

Degene die bij de parkeerautomaat het kenteken invoert, moet ook betalen. Het kenteken is niet gekoppeld aan de betaalgegevens. U voert dus het kenteken in van de auto die u parkeert. Het is dus niet de eigenaar van de auto, maar de parkeerder die betaalt.

Wat als ik een parkeerbon of een naheffing krijg in de tijd dat ik aan het zoeken ben naar een parkeerautomaat?

De stadswacht houdt bij de parkeercontrole nadrukkelijk rekening met het feit dat mensen tijd nodig hebben om naar de parkeerautomaat te lopen om hun parkeerrecht te regelen. De tijd die hiervoor benodigd is verschilt per parkeersituatie. In winkelstraten staan bijvoorbeeld meer parkeerautomaten dan in woonstraten.

Als u van mening bent dat u onterecht een naheffing heeft ontvangen dan kunt u bezwaar maken. Hoe u dit moet doen leest u op de pagina over parkeercontrole.

Met 06-parkeren is de kans op een bon veel kleiner. U meldt uzelf aan via telefoon, sms of app, geeft het zonenummer waar u geparkeerd staat door en meld uzelf af als u vertrekt. U betaalt achteraf via de bank en hoeft niet vooraf in te schatten hoe lang u wilt parkeren.

Hoe werkt kentekenparkeren met buitenlandse kentekens?

Kentekenparkeren werkt ook met buitenlandse kentekens. Op de parkeerautomaat wordt uitleg gegeven in het Engels, Duits en Frans.

Hoe kan ik parkeergeld declareren als ik geen parkeerkaartje meer krijg? Kan ik een betaalbewijs/kwitantie krijgen?

Nadat u betaalt heeft bij de parkeerautomaat kunt u kiezen voor een kwitantie. De kwitantie is een betaalbewijs. Deze is voor uw eigen administratie en hoeft u niet achter de voorruit te leggen.

Kwitanties zijn tot 30 dagen na betaling op te vragen. Stuur kenteken van de auto, datum en starttijd van parkeren en de locatie/straatnaam waar u heeft geparkeerd naar prpvstz@rotterdam.nl. U ontvangt van ons via de mail de kwitantie.

Wat doe ik als ik van mening ben dat ik onterecht een parkeerboete of een naheffing heb ontvangen?
Dan kunt u bezwaar maken. Hoe u dit moet doen leest u op de pagina over parkeercontrole.
Wat is kentekenparkeren?

Kentekenparkeren houdt in dat u altijd uw kenteken nodig hebt als u betaalt voor parkeren op straat. U voert bij de parkeerautomaat uw kenteken in.

Wat is het voordeel van kentekenparkeren voor parkeerders?

Betalen kan bij de parkeerautomaat of via de mobiele telefoon: 06-parkeren

Voordelen als u betaalt met 06-parkeren:
1. U hoeft niet langs de parkeerautomaat te gaan; u kunt dus direct naar uw bestemming lopen.
2. U betaalt nooit meer dan nodig, want de tijd stop zodra u zich afmeldt.
3. U hoeft zich geen zorgen te maken over de tijd: nooit meer een parkeerboete doordat u te laat terug bent bij de auto.

Voordelen als u betaalt bij de parkeerautomaat:
1. Gemakkelijk betalen: betalen bij de parkeerautomaat is mogelijk met pin of creditcard.
2. Meteen doorlopen: terug naar de auto met parkeerkaartje is niet nodig.
3. Geen gedoe met parkeerkaartjes achter de ruit: stadswachten controleren het kenteken om te zien of er is betaald.

Er is verschil in de tijden waarbinnen ik moet betalen voor parkeren. Hoe zit het met de verschillende tijdszones voor betaald parkeren per straat?

Speciale borden vermelden de parkeertijden. Als u uitstapt en op zoek gaat naar een parkeerautomaat, ziet u op de borden of betalen op dat moment nodig is.

Wat moet ik doen als ik mijn kenteken ben vergeten?

Als u betaalt bij de parkeerautomaat kunt u zonder het invoeren van het kenteken niet betalen voor parkeren op straat. Speciale borden, die u verwijzen naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat, herinneren u ook aan het onthouden van uw kenteken.

Wat is 06-parkeren?
06-parkeren is parkeergeld betalen met behulp van de mobiele telefoon. De parkeertijd start u door te bellen, sms’en of gebruik te maken van de app. Bij het wegrijden meldt u zich op dezelfde manier weer af. De parkeerkosten worden achteraf in rekening gebracht via automatische incasso of creditcard.

Zie voor meer informatie de pagina over 06-parkeren.
Wat als iemand mijn kentekenplaten heeft gestolen en op mijn kenteken een boete of een naheffing krijgt?

Als van de diefstal aangifte is gedaan bij de politie, dan krijgt de politie automatisch een bericht als de stadswacht het kenteken controleert. De politie handelt het vanaf dan verder af.

Wat doet de gemeente met mijn kenteken? Is mijn privacy gewaarborgd bij parkeren op kenteken? Is dit allemaal volgens de wet?

Ja, uw privacy is gewaarborgd. Rotterdam houdt zich vanzelfsprekend aan de wettelijke regels. De kentekengegevens worden alleen gebruikt voor de controle op betaald parkeren en (anoniem) voor statistische informatie, zoals het meten van de parkeerdruk. Uw privacy is gewaarborgd. De gegevens worden niet doorgegeven aan derden. De gegevens worden volgens richtlijnen van de Belastingdienst zeven jaar bewaard.

Het werkt als volgt:
Kentekens die zijn ingevoerd bij de parkeerautomaat worden opgeslagen in een database. Dat gebeurt ook met kentekens die bewoners aanmelden in het kader van de bezoekersregeling en - in 2015 - de kentekens die gekoppeld zijn aan een parkeervergunning. De stadswacht kan zo controleren of betaald is voor het parkeren. Hij krijgt alleen een signaal of voor het opgevraagde kenteken betaald is en geen informatie over de eigenaar van de auto. Zo zorgen we ervoor dat u niet ten onrechte een bekeuring krijgt. De gegevens uit de database worden ook gebruikt op het moment dat iemand bezwaar maakt tegen een parkeerbon/naheffing.

De gemeente en het bedrijf, dat namens de gemeente de database in beheer heeft, zijn vanuit de Algemene Wet inzake Rijksbelasting (AWR) verplicht de gegevens minimaal zeven jaar te bewaren voor controles door de Belastingdienst. Beide hebben geheimhoudingsplicht en verstrekken de gegevens niet aan derden, behalve als de instantie de wettelijke bevoegdheid heeft de gegevens op te vragen. Om ervoor te zorgen dat de gegevens niet leesbaar zijn voor iedereen, worden de gegevens versleuteld.

De gegevens van 06-parkeren worden opgeslagen bij de bedrijven die deze dienstverlening aanbieden en waarmee de gemeente Rotterdam een contract heeft. Indien nodig, vraagt de gemeente de gegevens op als iemand bezwaar maakt tegen een parkeerbon. Ook hier geldt de wettelijke bewaarplicht van zeven jaar voor belastingcontroles en de geheimhoudingsplicht.

Waarom is kentekenparkeren ingevoerd?

Kentekenparkeren is efficiŽnt, zowel voor parkeerder als voor gemeente. De gemeente heeft gekozen voor kentekenparkeren om efficiŽnter te werken en zo kosten te besparen. Voordeel voor de parkeerder is dat deze niet meer terug naar de auto hoeft te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen. In de toekomst is ook de pas voor de parkeervergunning niet meer nodig, omdat de controle op betaald parkeren voortaan via het kenteken gaat. De gemeente heeft het aantal parkeerautomaten teruggebracht van 2.900 naar 550 om kosten voor aanschaf en onderhoud te verlagen. Vooral in woongebieden staan minder automaten Het verminderen van het aantal automaten is mogelijk omdat steeds meer parkeerders betalen via de mobiele telefoon: 06-parkeren.

Waar staan de (kenteken)parkeerautomaten?

Klik op de plattegronden van de gebieden om te zien waar de parkeerautomaten staan.

Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Noord 
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Kralingen-Crooswijk 
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Centrum    
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Prins Alexander
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Hillegersberg-Schiebroek
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Delfshaven 
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Feijenoord
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in Charlois
Plattegrond kentekenparkeerautomaten in IJsselmonde

Verandert iets met mijn parkeervergunning?

Uw vergunningspas is overbodig omdat de handhavers op basis van een scan op uw kenteken kunnen achterhalen of uw vergunning geldig is. Het bewijs van uw vergunning is het toekenningsbesluit dat u toegestuurd heeft gekregen. Deze kunt u terugvinden in Mijn Loket.

Ik heb een parkeervergunning die niet gekoppeld is aan een kenteken (variabele parkeervergunning). Verandert iets met die parkeervergunning?

U moet het kenteken activeren waar u mee wilt parkeren. U kunt dit ieder moment van de dag wijzigen. In Mijn Loket op de pagina parkerenonline krijgt u via “Producten inzien/wijzigen” een overzicht van uw parkeervergunning(en).
Daarna klikt u bij de betreffende vergunning op “details/wijzigen” en vervolgens op de knop "Kenteken(s) Beheer". In dit scherm kunt u kentekens wijzigen/activeren.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken