huwelijk buitenland

Op deze pagina staat informatie voor mensen die in het buitenland getrouwd zijn of dat van plan zijn, en die hun huwelijk in Nederland willen laten registreren.

Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland

Wilt u in het buitenland trouwen? De documenten die u nodig heeft om in het buitenland te kunnen trouwen, worden  opgegeven door de burgerlijke stand van de plaats waar u gaat trouwen.

Bepaalde landen eisen van een Nederlander een verklaring van huwelijksbevoegdheid als u in dat land een huwelijk wilt sluiten.

Bent u getrouwd in het buitenland en woont u in Nederland? Dan moet u het huwelijk laten registreren bij uw gemeente. Kijk voor meer informatie bij "procedures".

Deze pagina is succesvol verzonden

meer informatie
aanvragen

Digitaal
Via internet kunt u een verklaring huwelijksbevoegdheid aanvragen met behulp van uw persoonlijk dossier. U heeft hiervoor DigiD nodig. Deze mogelijkheid bestaat voor iedere Rotterdamse stadswinkel, behalve stadwinkel IJsselmonde.

Post
Stuur een brief en de benodigde documenten op naar:
Gemeente Rotterdam
t.a.v. Burgerlijke Stand
Postbus 70013
3000 KR Rotterdam

Langskomen
U kunt een afspraak maken. Een verklaring huwelijksbevoegdheid aanvragen in een stadswinkel kan namelijk alleen op afspraak. Tijdens deze afspraak zal de ambtenaar van de burgerlijke stand beoordelen of u documenten moet overleggen.

gevraagde gegevens

De documenten die u moet inleveren om in het buitenland te kunnen trouwen, zijn afhankelijk van het land waar u gaat trouwen. 

De burgerlijke stand van de plaats waar u wilt trouwen geeft op welke documenten u mee moet nemen. De ambtenaar van de burgerlijke stand in Nederland geeft alleen op welke documenten nodig zijn voor de afgifte van een verklaring huwelijksbevoegdheid.

procedures
Aandachtspunten:
Wilt u in het buitenland trouwen? Dan moet u contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat. U kunt ook rechtstreeks naar de instantie gaan die uw huwelijk voltrekt. Die is op de hoogte van de buitenlandse regels.

Getrouwd in het buitenland:
Bent u getrouwd in het buitenland en woont u in Nederland? Dan moet u het huwelijk laten registreren bij uw gemeente. Hiervoor is de originele buitenlandse akte nodig. Deze moet gelegaliseerd zijn door de Nederlandse ambassade of consulaat. Een aantal landen is aangesloten bij het Apostilleverdrag (legalisatieverdrag). In die gevallen voldoet een apostillestempel. Het is het beste om vr de huwelijksvoltrekking in het buitenland te informeren aan welke eisen uw akte moet voldoen om uw huwelijk in Nederland te laten registreren.

Is de originele akte niet opgesteld in het Duits, Engels of Frans? Dan moet u de originele akte inleveren n een door een bedigd vertaler gemaakte vertaling.

Heeft een van u beiden niet de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u een verklaring van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nodig om uw huwelijk te legaliseren. De IND geeft deze verklaring (M46) alleen af na een schriftelijk verzoek van Publiekszaken Rotterdam. U kunt deze documenten alln inleveren bij stadswinkel Centrum.

Let op: het aanvragen van legalisaties, apostillestempels  en vertalingen kan soms maanden duren!
voor meer informatie wenden tot
Kijk ook onderaan deze pagina of het antwoord op uw vraag tussen de meest gestelde vragen staat. Zo niet, stuur ons dan een e-mail of neem op een andere manier contact op met de gemeente Rotterdam.
veelgestelde vragen
Wat is een verklaring van huwelijksbevoegdheid?

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is een internationaal document waarin de gegevens staan van u en uw partner en dat u volgens de Nederlandse wet met elkaar mag trouwen. U heeft deze verklaring alleen nodig als hier specifiek om wordt gevraagd. Bijvoorbeeld als u wilt trouwen in een land waar een verklaring van huwelijksbevoegdheid verplicht is.

Wat is een apostille?

Het Apostilleverdrag maakt de legalisatie van veel documenten eenvoudiger.

Met een apostillestempel verkort u de legalisatie van uw document. Als u een apostille krijgt, hoeft u het document niet meer te laten legaliseren door de ambassade of het consulaat van het land waar u het gaat gebruiken. Dit geldt alleen voor landen die het apostilleverdrag hebben ondertekend.

Voor Nederlandse documenten geven griffiers van de arrondissementsrechtbanken de apostillestempel af. In andere landen doen de ministers van Justitie of Buitenlandse Zaken dit vaak.

Wat is een M46-verklaring?

U heeft een M46-verklaring nodig als u of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft en u wilt trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of uw huwelijk - dat in het buitenland is gesloten - in Nederland laten registreren.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken