grofvuil wegbrengen/laten ophalen

Alle soorten grofvuil kunt u zelf wegbrengen naar een milieupark bij u in de buurt. Lukt dit niet, dan kunt u een afspraak maken om het op te laten halen door de gemeente.


Wat is grofvuil?
Grofvuil is al het grof huishoudelijk afval dat niet in de vuilniszak of container past en geen schadelijke stoffen bevat. Zoals meubilair, vloerbedekking, dozen en speelgoed. Kijk op de lijst met voorbeelden

Grofvuil wegbrengen
Het is verboden om grofvuil of ander vuil naast de container te plaatsen. U kunt hier een bekeuring voor krijgen. Inwoners van Rotterdam kunnen hun afval, grofvuil en kringloopgoederen gratis inleveren op het milieupark.
Gescheiden inzameling maakt het mogelijk om herbruikbaar materiaal apart te houden en schadelijke stoffen op de juiste manier te verwerken. Grofvuil wordt gescheiden naar afvalsoort zoals hout, steen, ijzer. Daardoor kunnen verschillende afvalstromen worden hergebruikt of gerecycled. Meer informatie vindt u op de pagina afval en hergebruik.

Grofvuil laten ophalen
Kunt u het grofvuil niet zelf wegbrengen, dan kunt u een afspraak maken om het grofvuil op te laten halen. U kunt ook via 14010 een afspraak maken.
De voorwaarden voor het laten ophalen van grofvuil leest u onder 'Procedures'.
Na het maken van een afspraak krijgt u een bevestigingsmail. Via deze bevestigingsmail kunt u uw grofvuil afspraak tot 24 uur van te voren wijzigen of annuleren. Zo voorkomt u dat onze vrachtwagens onnodig door uw straat rijden of dat zij op de verkeerde plek staan en uw grofvuil niet meenemen.

Kosten
Grofvuil wegbrengen of op laten halen is gratis.

Let op!
Bouw- en sloopafval is gn grofvuil. U kunt dit als particulier zelf wegbrengen naar een milieupark, een container huren of het tegen betaling op laten halen. Bel voor de kosten en het maken van een afspraak met 14010.

meer informatie
voor wie

De inwoners van Rotterdam, behalve Rozenburg. Woont u in Rozenburg? Kijkt u dan voor het maken van een grofvuil afspraak op de pagina van Irado.

gevraagde gegevens

Grofvuil wegbrengen
Bij een bezoek aan een milieupark wordt u gevraagd om twee documenten/bewijsstukken:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • een document/bewijsstuk waarop uw postcode staat               
procedures

Voorwaarden grofvuil laten ophalen

 • U legt het grofvuil op een vrije parkeerplaats zo dicht mogelijk bij uw eigen huisnummer klaar. Als er geen vrije parkeerplaats is, zorg dan dat het vrij aan de weg staat (dus niet tegen een boom of lantaarnpaal).
 • Zet het grofvuil op de dag van de afspraak 's ochtends tussen 06:00 en 08.00 uur op straat. U hoeft niet thuis te blijven. Als u tch de avond ervoor grofvuil buiten zet, is dit op eigen verantwoording. U kunt hier een bekeuring voor krijgen. Als grofvuil te vroeg buiten staat, is de kans dat andere mensen het gaan doorzoeken erg groot. Dit vervuilt de straat.
 • Het grofvuil wordt opgehaald tussen 08.00 en 21:00 uur. Heeft u wl een afspraak gemaakt, maar is het grofvuil niet opgehaald, bel dan de gemeente via 14 010.
 • Het grofvuil moet op n parkeerplaats passen.
 • Bundel of verpak uw grofvuil zoveel mogelijk en haal zoveel mogelijk uit elkaar. Bied uw grofvuil aan in pakketten / per stuk van maximaal 1 meter en maximaal 30 kilo. Op deze manier is het goed te hanteren.
 • Snoeiafval moet altijd gebundeld en tot 1 meter zijn ingekort of in vuilniszakken worden gedaan.
 • Vloerbedekking oprollen en in rolletjes van 1 meter aanbieden.
 • Glasplaten aftapen of verpakken met karton
 • In koelkasten en vriezers mogen geen etensresten liggen.
doorlooptijd
Wanneer u grofvuil laat ophalen moet u rekening houden met een wachttijd. De afspraak wordt in principe binnen tien werkdagen ingepland.

voor meer informatie wenden tot

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

veelgestelde vragen
Waarom moet ik grofvuil en afval apart aanbieden?

Grofvuil hoort niet in of naast een gewone afvalcontainer.

Bij gescheiden inzameling wordt herbruikbaar materiaal apart gehouden en schadelijke stoffen op de juiste manier verwerkt. Grofvuil wordt gescheiden naar afvalsoort zoals hout, steen, ijzer. Hierdoor is het mogelijk verschillende afvalstromen te hergebruiken of recyclen. 

Er is wel een verschil tussen hergebruik en recycling. Bij hergebruik wordt een voorwerp opnieuw gebruikt, al dan niet voor een ander doel. Bij recycling wordt een afvalstof omgezet in een nieuw product.

Waarom is mijn grofvuil niet opgehaald?

Wanneer uw grofvuil niet is meegenomen kan dit zijn om n van de volgende redenen:

 • Het grofvuil is niet aangetroffen (grofvuil wordt opgehaald tussen 08.00 en 21:00 uur). 
 • Het grofvuil is niet op de stoep langs de rijbaan aangeboden
 • Het grofvuil is niet volgens de voorwaarden aangeboden (zie hierboven)
 • We konden er niet goed bij en in de wagen laden. Bijvoorbeeld in verband met geparkeerde auto of te dicht bij een boom, muur, lantaarnpaal, tuinhek
 • Er ligt asbesthoudend of chemisch afval tussen. Dit kunt u zelf gratis naar het Milieupark brengen. Voor asbesthoudend afval is gratis verpakkingsmateriaal verkrijgbaar
 • Er ligt bouw- en sloopafval bij. Dit kunt u zelf wegbrengen (gratis) naar een Milieupark bij u in de buurt

Wij vragen u vriendelijk een nieuwe afspraak te maken op deze pagina of via het algemene telefoonnummer 14 010.
Ziet u zwerfvuil op straat of een kapotte of volle container, dan kunt u dit melden via het meldingenformulier.

Wat doe ik met goede, bruikbare spullen?

U kunt deze wegbrengen naar een milieupark of gratis door Piekfijn op laten halen. Op de pagina van Piekfijn vindt u meer informatie.

Ook kunt u een afspraak maken om spullen voor hergebruik op te laten halen.
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden:

 • onze collega’s kijken of de spullen kunnen worden meegenomen. Ze kijken bijvoorbeeld naar beschadigingen. Ook mogen de spullen niet hoger staan dan de 2e verdieping zonder lift
 • grote meubelstukken moeten uit elkaar gehaald zijn. Bijvoorbeeld  wandkasten en ledikanten. Een bank of eetkamertafel kan misschien door twee personen gedragen worden, maar een grote kast is een probleem
 • goederen die onhyginisch kunnen zijn (zoals matrassen en ondergoed) worden niet geaccepteerd
 • elektrische apparaten worden alleen meegenomen als ze niet ouder zijn dan vijf jaar en nog goed werken
 • een afspraak gaat altijd per dagdeel: 's ochtends van 09.00 tot 12.30 en 's middags van 13.00 tot 17.00 uur. U moet aanwezig zijn
 • zet uw bruikbare spullen niet op straat
 • als u 8 of meer artikelen aan te bieden heeft, wordt er eerst een kijkafspraak gemaakt. Dan komt er een collega kijken wat bruikbaar is voor de winkel. Aan de hand daarvan wordt er een afspraak gemaakt wanneer de spullen worden opgehaald. 
 • voor een kijkafspraak belt u naar het algemene telefoonnummer 14 010 tussen 09.00 en 17.00 uur en vraagt u naar Piekfijn.
 • u  krijgt voor de spullen geen vergoeding. Wij halen ze alleen op.                                                                        
Waarom mag ik geen bouw- en sloopafval aanbieden als grofvuil?

Bouw- en sloopafval valt altijd onder bedrijfsafval. Ok als het bouw- en sloopafval afkomstig is van een klussende particulier. U bent zelf verantwoordelijk voor het opruimen van het bouwafval of sloopafval. U kunt dit als particulier zelf wegbrengen naar een milieupark, een container huren bij de gemeente Rotterdam of het tegen betaling laten ophalen. Wilt u de kosten weten of een afspraak maken, dan kunt u contact opnemen met 14010.

Onder bouw- en sloopafval valt alles wat men verbouwt, sloopt of opknapt aan een woning. 
Bijvoorbeeld: schrootjes, sanitair, plavuizen, raamkozijnen, binnendeuren, gipsplaten, keukenblokken, schuttingen, enzovoort.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken