grofvuil wegbrengen/laten ophalen

Alle soorten grofvuil kunt u zelf wegbrengen naar een milieupark bij u in de buurt. Lukt dit niet, dan kunt u een afspraak maken om het op te laten halen door de gemeente.

Grofvuil afspraak

Wat is grofvuil?
Grofvuil is al het grof huishoudelijk afval dat niet in de vuilniszak of container past en geen schadelijke stoffen bevat. Zoals meubilair, vloerbedekking, fietsen en snoeiafval. 

Wilt u weten of wat u wilt weggooien grofvuil is of ander afval, kijk dan op de lijst met voorbeelden

Het is verboden om grofvuil of ander vuil naast de container te plaatsen. U kunt hier dan ook een bekeuring voor krijgen. Breng daarom het grofvuil naar een milieupark, of laat het ophalen door de gemeente.

Grofvuil wegbrengen
Grofvuil hoort niet thuis in of naast een reguliere container. Gescheiden inzameling maakt het mogelijk om herbruikbaar materiaal apart te houden en schadelijke stoffen op de juiste manier te verwerken. Grofvuil wordt gescheiden naar afvalsoort zoals hout, steen, ijzer. Hierdoor is het mogelijk verschillende afvalstromen te hergebruiken of recyclen. 

Bij een bezoek aan een milieupark wordt u gevraagd om twee documenten/bewijsstukken om aan te tonen dat u inwoner bent van Rotterdam:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • een document/bewijsstuk waarop uw postcode staat. 


Grofvuil laten ophalen
Kunt u het grofvuil niet zelf wegbrengen, dan kunt u ook een afspraak maken om het grofvuil op te laten halen. Belangrijk hierbij is dat u het grotere grofvuil aanbiedt in handzame pakketten van maximaal 1 meter en maximaal 30 kilo. Grofvuil wordt op gehaald tussen 08.00 en 22.00 uur. Houdt u hier dus rekening mee. Meer voorwaarden voor het laten ophalen van grofvuil leest u hieronder in de veelgestelde vragen.

Kosten
Grofvuil wegbrengen of op laten halen is gratis. Wanneer u grofvuil laat ophalen moet u rekening houden met een wachttijd. De afspraak wordt in principe binnen tien werkdagen ingepland.

Annuleren of wijzigen
Na het maken van een afspraak krijgt u een bevestigingsmail. Via deze bevestigingsmail kunt u uw grofvuil afspraak tot 24 uur van te voren wijzigen of annuleren. Zo voorkomt u dat onze vrachtwagens onnodig door uw straat rijden of dat zij op de verkeerde plek staan en uw grofvuil niet meenemen.

Woont u in Rozenburg? 
Kijk dan voor het maken van een grofvuil afspraak op de pagina van Irado.

Deze pagina is succesvol verzonden

meer informatie
aanvragen

Langskomen
U kunt grofvuil zelf wegbrengen naar een milieupark

Digitaal
Bent u niet in de gelegenheid het grofvuil zelf weg te brengen dan kunt u een afspraak maken.

Bellen
U kunt ook via 14010 een afspraak maken.

gevraagde gegevens

Bij een bezoek aan een milieupark wordt u gevraagd om twee documenten/bewijsstukken:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • een document/bewijsstuk waarop uw postcode staat               
voor meer informatie wenden tot

Kijk voor meer informatie op de pagina afval en hergebruik. Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

veelgestelde vragen
Wat zijn de voorwaarden voor het laten ophalen van grofvuil?

U kunt het grofvuil vijf dagen per week bij een milieupark inleveren.

Laat u het ophalen dan gelden de volgende voorwaarden:

 • U legt het grofvuil op een vrije parkeerplaats zo dicht mogelijk bij uw eigen huisnummer klaar. Als er geen vrije parkeerplaats is, zorg er dan voor dat het vrij aan de weg staat; dus niet tegen een boom of lantaarnpaal.
 • Zet het grofvuil op de dag van de afspraak 's ochtends tussen 06:00 en 08.00 uur  buiten op straat U hoeft hiervoor dus niet thuis te blijven. Als u toch een avond van tevoren grofvuil buiten zet, is dit op eigen verantwoording. U kunt hiervoor een bekeuring krijgen. Als grofvuil te vroeg buiten staat, is de kans dat andere mensen het gaan doorzoeken erg groot. Dit vormt een grote bron van straatvervuiling.
 • Het grofvuil wordt opgehaald tussen 08.00 en 22:00 uur. Heeft u wél een afspraak gemaakt, maar is het grofvuil niet opgehaald, neem dan contact op met de gemeente via 14 010.
 • Het grofvuil moet op één parkeerplaats passen.
 • Bundel of verpak uw grofvuil zoveel mogelijk en haal zoveel mogelijk uit elkaar. Bied uw grofvuil aan in pakketten / per stuk van maximaal 1 meter en maximaal 30 kilo. Op deze manier is het goed te hanteren.
 • Snoeiafval moet altijd gebundeld en tot 1 meter zijn ingekort of in vuilniszakken worden gedaan.
 • Vloerbedekking oprollen en in rolletjes van 1 meter aanbieden.
 • Glasplaten aftapen of verpakken met karton.
Waarom moet ik grofvuil en afval apart aanbieden?

Grofvuil hoort niet thuis in of naast een gewone afvalcontainer.

Gescheiden inzameling maakt het mogelijk om herbruikbaar materiaal apart te houden en schadelijke stoffen op de juiste manier te verwerken. Grofvuil wordt gescheiden naar afvalsoort zoals hout, steen, ijzer. Hierdoor is het mogelijk verschillende afvalstromen te hergebruiken of recyclen. 

Er is wel een verschil tussen hergebruik en recycling. Bij hergebruik wordt een voorwerp opnieuw gebruikt, al dan niet voor een ander doel. Bij recycling wordt een afvalstof omgezet in een nieuw product.

Waarom is mijn grofvuil niet opgehaald?

Wanneer uw grofvuil niet is meegenomen kan dit zijn om één van de volgende redenen:

 • Het grofvuil is niet aangetroffen (grofvuil wordt opgehaald tussen 08.00 en 22:00 uur). 
 • Het grofvuil is niet op de stoep langs de rijbaan aangeboden
 • Het grofvuil is niet volgens de voorwaarden aangeboden (zie hierboven)
 • We konden er niet goed bij en in wagen laden. Bijvoorbeeld in verband met geparkeerde auto of te dicht bij een boom, muur, lantaarnpaal, tuinhek
 • Er ligt asbesthoudend of chemisch afval tussen. Dit kunt u zelf gratis naar het Milieupark brengen. Voor asbesthoudend afval is gratis verpakkingsmateriaal verkrijgbaar
 • Er ligt bouw- en sloopafval bij, dit kunt u zelf wegbrengen (gratis) naar een Milieupark bij u in de buurt

Wij vragen u vriendelijk een nieuwe afspraak te maken op deze pagina of via het algemene telefoonnummer 14 010.
Ziet u zwerfvuil op straat of een kapotte of volle container, dan kunt u dit melden via het meldingenformulier.

Wat doe ik met goede, bruikbare spullen?

Het is mogelijk om deze weg te brengen naar een milieupark of gratis door Piekfijn op te laten halen. Op de pagina van Piekfijn vindt u meer informatie.

Ook is het mogelijk een afspraak maken om spullen voor hergebruik op te laten halen.
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden:

 • onze collega’s kijken ter plekke of de spullen worden meegenomen. Ze kijken onder andere naar beschadigingen. Ook mogen de spullen niet hoger staan dan de 2e verdieping zonder lift.
 • grote meubelstukken moeten uit elkaar gehaald zijn. Bijvoorbeeld  wandkasten en ledikanten. Een bank of eetkamertafel kan nog wel door twee personen gedragen worden, maar een grote kast is echt een probleem.
 • goederen die onhygiënisch kunnen zijn (zoals matrassen en ondergoed) worden niet geaccepteerd.
 • elektrische apparaten worden meegenomen, maar ze mogen niet ouder zijn dan vijf jaar en moeten nog goed werken.   
 • een afspraak gaat altijd per dagdeel, 's ochtends van 09.00 tot 12.30 en 's middags van 13.00 tot 17.00 uur. U moet hiervoor aanwezig zijn.
 • als u 8 of meer artikelen aan te bieden heeft, wordt er eerst een kijkafspraak gemaakt. Dan komt er een collega kijken wat er nog bruikbaar is voor de winkel. Aan de hand daarvan wordt er daadwerkelijk een afspraak gemaakt wanneer de spullen worden opgehaald. 
 • wanneer u een kijkafspraak wilt maken, belt u naar het algemene telefoonnummer 14 010 tussen 09.00 en 17.00 uur en vraag naar Piekfijn.
 • u  krijgt voor de spullen geen vergoeding, wij halen ze alleen op.                                                                        
Waarom mag ik geen bouw- en sloopafval aanbieden als grofvuil?

Bouw- en sloopafval valt altijd onder de categorie bedrijfsafval. Ook als het bouw- en sloopafval afkomstig is van een klussende particulier. U bent zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van het bouw- en sloopafval. U kunt een container huren bij de gemeente Rotterdam.

Onder bouw- en sloopafval valt alles wat men verbouwt, sloopt of renoveert aan een woning.
Hierbij kunt u denken aan: schrootjes, sanitair, plavuizen, raamkozijnen, binnendeuren, gipsplaten, keukenblokken, schuttingen, enzovoort.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken