plastic-, metalen- en drankverpakkingen kun je beter scheiden!

Plastic afval kun je beter scheiden!

 

Plastic-, metalen- en drankverpakkingen samen in één container.

Plastic afval kun je beter scheiden!

Plastic afval kun je beter scheiden!

Het hergebruik van afval is duurzaam en beter voor het milieu. Want van jouw oude plastic kan weer nieuw plastic gemaakt worden. Daarom zamelt de gemeente Rotterdam alle soorten plasticverpakkingen in voor hergebruik. Vanaf juni 2016 kunt u ook al drankverpakkingen in de plasticcontainer gooien. En vanaf maart 2017 kunnen daar ook metalenverpakkingen bij. Rotterdam zamelt dan officieel Plastic-, Metalen- en Drankverpakkingen (PMD) in. PMD staat voor plastic, metalen en drankenkartons. Het is de afkorting van de verschillende afvalstromen die samen in één container ingezameld worden.

Wat mag ik in de plasticcontainer gooien en wat niet?
Plastic: plastic tasjes, zakken, folies, kuipjes, bekers, bakjes, (knijp)flessen, flacons, tubes, potjes en deksels mogen in de plasticcontainer.

Metalenverpakkingen: blik zoals lege conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer), lege drankblikjes (bier, frisdrank), aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen (zoals bier- en frisdrankdopjes), stalen siroopflessen en waxinelichtcupjes.

Drankverpakkingen: pakken voor sap, melk, yoghurt en vla en kleine drinkpakjes voor kinderen mogen ook in de plasticcontainer.

Verpakkingen met een chemische inhoud, zoals bestrijdingsmiddelen en terpentine en piepschuim mogen niet in de plasticcontainer. Dit afval kunt u vaak afgeven bij de winkel waar u het product gekocht heeft. U kunt klein chemisch afval ook naar een milieupark brengen. Chipszakken horen ook niet thuis in de container voor plastic.

Waar kan ik mijn plastic en drankenkartons inleveren?
In de hele stad staan 191 containers waar u uw PMD kunt inleveren. Ze staan bij de grotere supermarkten in alle wijken. Op www.rotterdam.nl/afvalwijzer zijn de locaties te vinden waar de containers staan in Rotterdam. Een uitzondering hierop is Hoogvliet. Daar kunt u ook bij Afval Loont uw plastic-, metalen- en drankverpakkingen inleveren. Laat de plastic dop op het drinkpak of de fles zitten. En in Rozenburg kunt u uw PMD huis-aan-huis laten ophalen. Daarnaast staan er in Rozenburg en Hoogvliet ook gewoon plasticcontainers in de wijken. De plasticcontainers zijn te herkennen aan het Plastic Hero Logo.

Hoe bied ik mijn PMD aan?
U kunt uw PMD ongewassen en eventueel met dop in de plasticcontainer gooien. Let erop dat het verpakkingsmateriaal leeg is. Om ruimte te besparen kunt u uw melk- of yoghurtpak ook vouwen. Dan haalt u ook nog net het laatste restje uit het pak.

Vul lege blikken en blikjes liever niet met ander afval; dat maakt het lastiger om het materiaal van elkaar te scheiden bij de scheidingsstations.

Waarom PMD apart inleveren?
Als plastic niet gescheiden wordt van het restafval dan wordt het verbrand. Veel plastic is giftig, dus verbranding is schadelijk voor het milieu. Bovendien zijn alle plastics gemaakt van aardolie, dat niet biologisch afbreekbaar is en bovendien steeds schaarser wordt. Het voordeel is dat plastic eenvoudig en goed te recyclen is. Door van plasticverpakkingen weer grondstof te maken voor nieuwe verpakkingen en producten, besparen we op fossiele grondstoffen zoals aardolie. Maar dat kan alleen als het gescheiden van het restafval ingezameld wordt. Metalen- en drankverpakkingen kunnen ook heel goed gerecycled worden. Bekijk de infographic over plasticinzameling (pdf).

Wat gebeurt er met het ingezamelde PMD?
Het apart ingezamelde plastic wordt tot snippers vermalen, schoongemaakt en omgesmolten tot korrels (granulaat). Dat granulaat is de grondstof voor nieuwe producten of plastic verpakkingen. Bijvoorbeeld shampooflessen, ketchupflessen en boterkuipjes. Maar ook fleecetruien, speelgoed, leidingen en buizen.

De metalenverpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten te maken zoals nieuwe blikken, maar bijvoorbeeld ook fietsen.

Drankverpakkingen hebben een plasticlaagje zodat de verpakkingen waterdicht zijn en de producten langer vers blijven. Het karton en het plasticlaagje wordt van elkaar gescheiden. Van het karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt, maar ook toiletpapier. Het plasticlaagje komt bij al het andere gescheiden plastic en daarvan wordt weer nieuw plastic gemaakt.

Apart inleveren plastic en metalen mag ook bij één van de zeven milieuparken
Het gaat hier vooral om plastic dat niet in de kunststofcontainer past zoals kunststof tuinmeubilair, speelgoed (loopfietsjes en traptractoren), stoelen, krukken en tafels. Plastic wat kapot is kunt u inleveren bij een milieupark. Dingen die nog kunnen worden gebruikt, gaan naar één van de vier Piekfijn Kringloopwinkels voor een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Grotere metalen kunt u ook naar het milieupark brengen. Daar worden de metalen gelijk gescheiden op soort.

Aanvullende informatie

Kijk voor meer informatie over de inzameling van plastic op de website van Plastic Heroes  
Meer informatie op rotterdam.nl/afval

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken