niet in het riool

 

Voorkom rioolverstopping door er geen spullen en stoffen in te brengen die er niet thuishoren.

Foto: verstopping in de rioolpomp

Gooi geen spullen in het riool die er niet thuis horen

Goed gebruik van het riool
U kunt verstoppingen van het riool voorkomen door geen spullen door de wc of de gootsteen te spoelen die daar niet thuis horen. Denk bijvoorbeeld aan: schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, (frituur)vet, maandverband, tampons, condooms en kattenbakgrit.
De gemeente Rotterdam heeft een folder gemaakt waarin staat wat wel en wat niet in het riool thuishoort. Download de folder: Het riool is van ons allemaal.

Campagne 'Niet in het riool'
'Niet in het riool' is een landelijke campagne voor goed rioolgebruik van stichting RIONED. RIONED is de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland waarin alle professioneel betrokken partijen zoals overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen meedoen. Doekjes, vet, verf en medicijnen horen niet in het riool. De landelijke campagne ‘Niet in het riool’ sluit aan bij de algemene voorlichting over goed gebruik van het riool.

Lever vet in bij milieupark of vetinzamelpunt
Vet is een beruchte verstopper. Denk bijvoorbeeld aan het oliebollenvet in december en frituurvet of bakolie. Het gaat misschien vloeibaar door de toiletpot, maar het stolt heel snel zodra het in de riolering terecht komt. Dit kan tot problemen leiden met de afvoer van afvalwater vanuit uw woning, en die van uw buren. Gevolgen: de gootsteen spoelt niet door, het toilet stroomt over. En dat leidt weer tot viezigheid, stank en andere ellende. Bovendien trekt vet ongedierte aan. Niet erg hygiŽnisch voor u, en mogelijk zelfs schadelijk voor de volksgezondheid.

Door gestold vet kunnen de riolen en persleidingen naar de waterzuiveringen verstopt raken. Ook kunnen onderdelen van de waterzuivering door het vet vastlopen waardoor het zuiveringsproces niet optimaal verloopt. Het schoonmaken van het riool brengt aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee.

Schema frituurvet inzamling

Poster VetinzamelingLever uw vet en olie in
Lever uw (frituur)vet en olie GRATIS in bij een milieupark of een vetinzamelpunt. Het vet wordt dan weer gerecycled. Inleveren is gemakkelijk en kan simpelweg door het afgekoelde frituurvet terug te gieten in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Gebruik indien nodig een trechter om het frituurvet erin te gieten. Sluit de verpakking goed en neem hem mee naar het dichtstbijzijnde milieupark of vetinzamelpunt.

Bekijk ook eens de websites frituurvet recycle het en hergebruik frituurvet voor nog meer informatie en tips.

Poster Doekjes in de afvalbakDoekjes in de afvalbak
Het Rotterdamse afvalwatersysteem ondervindt grote problemen als gevolg van doorgespoelde (vochtige) doekjes. De doekjes veroorzaken verstoppingen in de rioolbuizen en klonteren samen in de rioolpompen waardoor deze in storing vallen en eerder kapot gaan. Dit kan ook bij u in huis voor wateroverlast en stank zorgen. Het schoonmaken en repareren kost de inwoners van Rotterdam jaarlijks veel geld.

TIP: Zet bij de wc en in de babykamer een klein afvalbakje voor schoonmaakdoekjes, billendoekjes of maandverband en tampons, want ook die producten horen niet in het riool.

Lever chemisch afval in bij het milieupark
Ook chemisch afval zoals motorolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) bedreigt het functioneren van riolering en vraagt extra inspanning om het afvalwater te zuiveren in de afvalwaterzuivering. Bepaalde chemische stoffen in het riool kunnen voor explosiegevaar zorgen en zijn dus levensgevaarlijk. Bovendien kunnen ze in het oppervlaktewater terechtkomen.

Dus: vang deze middelen op in fles of verfblik en lever ze in bij het milieupark bij u in de buurt.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken