liskwartier

Rotterdam Noord

 

Het Liskwartier is een wijk met lanen en singels.

Liskwartier

Het Liskwartier kent singels en lanen.

Deze lopen veelal in bochten omdat ze de loop van de vroegere sloten volgen. Door het rijksmonument de Hofbogen wordt het Liskwartier gescheiden met de wijk Bergpolder. In het Liskwartier kunnen kinderen veilig en prettig opgroeien. Het is een van de Rotterdamse kindvriendelijke wijken.

Opvallend in de wijk Liskwartier zijn de levensloopbestendige woningen van Humanitas aan de Bergweg. Hier willen ouderen graag wonen vanwege de goede voorzieningen. Wijkbewoners kunnen hier ook gebruik van maken. Midden in de wijk ligt op de hoek van de Bergsingel en de Bergselaan de karakteristieke Bergsingelkerk.


Historie Liskwartier
De grond van het Liskwartier behoorde voor 1903 nog toe aan Hillegersberg. Daarna werden de grenzen aangepast en mocht de stad Rotterdam gaan bouwen. In 1906 zijn de Bergselaan, Rodenrijselaan en de Schiebroekselaan aangelegd. In 1913 werd de Bergsingelkerk gebouwd, inmiddels een gemeentelijk monument. In 1940 was de wijk klaar en kreeg de naam Liskwartier, van het Lischwater, waarvan nu nog slechts een vijver over is bij het Lisplein.

Bewoners van het Liskwartier
Het Liskwartier is een hechte wijk met ongeveer 7000 bewoners. Zij verschillen weinig van elkaar in inkomen en opleidingsniveau. Een groep actieve bewoners organiseert activiteiten in de wijk voor kinderen: de Liskids. Samen met buurwijk Bergpolder is er een actieve bewonersorganisatie.

Voorzieningen in het Liskwartier
In het Liskwartier zijn weinig openbare groenvoorzieningen. Wel zijn er lanen en singels met volgroeide bomen. Bewoners namen het initiatief om een pluktuin te realiseren aan de Bergselaan. In een historisch pand, een voormalig badhuis - tussen de twee scholen in de Delfgaauwstraat -  zit al een geruime tijd een boksschool. In een oude bakkersfabriek zit Depot Noord gevestigd. Hier worden door creatieve ondernemers ruimtes verhuurd en ook catering behoort tot de mogelijkheden.

 

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken