Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Hospitaverhuur

Bij hospitaverhuur, ook bekend als kamerverhuur, verhuurt een bewoner een deel van de eigen woning aan maximaal één persoon.

Zo hebben huurders de mogelijkheid om een gemeubileerde kamer te huren in een gezellige huiselijke sfeer en kunnen verhuurders profiteren van extra inkomsten en gezelschap in huis.

Voordelen

Voor verhuurders biedt hospitaverhuur verschillende voordelen, waaronder extra inkomsten en sociaal contact door het delen van het huis. Huurders kunnen op hun beurt genieten van een gezellige woonsituatie waarbij ze gemeenschappelijke ruimtes delen, zoals de keuken en badkamer.

Voorwaarden

Als verhuurder moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen om hospitaverhuur aan te bieden. U moet zelf in de woning blijven wonen en uw woning moet voldoen aan de geldende veiligheids- en kwaliteitseisen. Daarnaast zijn er regels omtrent de maximale huurprijs die u voor de kamer mag vragen, vastgesteld door de overheid.

Bij hospitaverhuur is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde voorwaarden en regels. Zo mag de hospitakamer aan maximaal één persoon worden verhuurd. De hospita en de huurder delen gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de keuken en badkamer. De hospita moet zelf minimaal 50% van de eigen woning gebruiken en de huurder moet gemiddeld minimaal 12 vierkante meter aan woonruimte hebben.

Rechten en plichten

Als huurder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten bij hospitaverhuur. U heeft recht op een schriftelijk huurcontract en de verhuurder moet zich houden aan de regels omtrent de maximale huurprijs. Omdat hospitaverhuur meestal onder de categorie ‘onderhuur’ valt, heeft dit geen invloed op eventuele huurtoeslag die u ontvangt.

Kijk voor meer informatie op:
> Ik verhuur een deel van mijn woning aan iemand (belastingdienst.nl). Link opent een externe pagina

Voordat u begint met hospitaverhuur, raden we u aan om uzelf goed te informeren over de specifieke regels die gelden in Rotterdam. De regels rondom hospitaverhuur staan op deze pagina beschreven onder  ‘voorwaarden’. 

Huurcontract

Als verhuurder is het verstandig om juridisch advies in te winnen en het huurcontract zorgvuldig op te stellen om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Huurders wordt aangeraden om altijd een schriftelijk huurcontract te eisen en eventuele vragen of zorgen over de huurprijs te bespreken met de verhuurder.


Als u hospita wilt worden, moet u een huurcontract opstellen met de belangrijkste afspraken tussen u en de huurder. Binnen de eerste 9 maanden geldt een proeftijd, waarin de huurder geen huurbescherming heeft. Na de proeftijd geldt de normale huurbescherming, tenzij het om een huurcontract voor een afgesproken termijn van maximaal 5 jaar gaat.

Belasting

Over de opbrengst van de kamerverhuur moet u mogelijk belasting betalen, afhankelijk van de duur van de verhuur. In de meeste gevallen is dit niet zo en kunt u belastingvrij verhuren als de totale huurinkomsten voor een jaar niet hoger zijn dan 5881 euro (prijspeil 2023). Dit heet de kamerverhuurvrijstelling.

Voor de huurtoeslag telt het inkomen van de kamerhuurder niet mee, maar u moet de huurovereenkomst wel binnen 4 weken opsturen naar de belastingdienst.

Kijk voor meer informatie op:
> Ik verhuur een deel van mijn woning aan iemand (belastingdienst.nl). Link opent een externe pagina

Rotterdam en hospitaverhuur

Vanwege het grote kamertekort stimuleert de gemeente Rotterdam hospitaverhuur. Heeft u interesse om host te worden en tijdelijk een kamer te verhuren? De gemeente Rotterdam werkt samen met Hospi Housing. Link opent een externe pagina aan een platform met daarop veel expertise op het gebied van hospitaverhuur. Zij helpen uitzoeken wat is toegestaan en wat hospitaverhuur in uw situatie kan opleveren. Ook helpen zij bij het koppelen van huurders en hospita’s, het opstellen van huurcontracten en het maken van goede afspraken voor tijdens de huurperiode. Deze service is gratis. Pas bij het tekenen van het huurcontract vraagt Hospi Housing de huurder eenmalig een bedrag van 295 euro.

Vraag en antwoord voor verhuurders