Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 17 min

Herdenking bombardement

Op 14 mei 1940, vanaf 13.27 uur, vielen de bommen op het hart van de stad en veroorzaakten een enorme vuurzee. Bijna 900 mensen komen om het leven. 80.000 Rotterdammers raakten huis en haard kwijt.

Wat in eeuwen was opgebouwd, werd in een kwartier vernietigd. Een dramatisch keerpunt voor onze stad en ons land: Nederland capituleerde.
Elk jaar herdenkt Rotterdam dit moment waarop de stad haar hart verloor.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: 'Op school leer je lezen en schrijven. Maar ook om te denken. Antwoorden te vinden op vragen als: waarom begonnen de Duitsers een oorlog? Waarom moest Rotterdam worden gebombardeerd? Hoe kunnen mensen elkaar dit aandoen? Wat zou ik hebben gedaan in die tijd?
Daarom moeten wij blijven herdenken. Want in herdenken, zit het woord denken. Volg niet blindelings, maar gebruik je verstand en je hart. Denk niet alleen aan je zelf, maar ook aan je medemens. Volg je geweten en bouw met elkaar aan onze mooie stad.'

Wat gebeurde er precies op 14 mei 1940?

Op 14 mei om precies 13.27 uur is het 2 minuten stil in Rotterdam.
We herdenken dat 83 jaar geleden onze stad werd gebombardeerd. 

Weet jij wat er precies gebeurde op 14 mei 1940 en waar we elk jaar bij stil staan kunt u zien in de video Lekker Duidelijk! Het bombardement van 14 mei 1940:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Herdenk mee aan de Statenweg of op Plein 1940

Elk jaar is er op 14 mei van 10.00 tot 10.30 uur een herdenking aan de Statenweg ter hoogte van nummer 147: de plek waar in 1940 het ultimatum 'geef u over of de stad wordt vernietigd' werd overhandigd. Niet veel later volgde het bombardement op Rotterdam.

In de middag vanaf 13.00 uur vindt de centrale herdenking plaats op Plein 1940. Iedereen is welkom om deze herdenkingsplechtigheid bij te wonen.

Toespraken

'We keken zo naar de hemel' - Herinnering van Johannes Zijdemans (1932)

'Als jochie van 13 jaar woonde ik op de Wolphaertsbocht. Ik schooierde nogal vaak op straat met mijn vriendje. Ik herinner me van het bombardement vooral de enorme rookwolken boven de stad. Dat vond ik een heel dreigend gezicht.'

'Een paar dagen later ben ik met mijn vriendje stiekem gaan kijken. Het was ons verboden om naar de stad te gaan, maar we verveelden ons. We wisten niet wat we zagen. Puin, puin en nog eens puin. Doelloos liepen we rond. We zijn ook nog in de Sint Laurenskerk gaan kijken. Je keek zo naar de hemel, want het dak was helemaal weg. De muren waren helemaal zwart. We zagen ook mannen met een schop en houweel lopen. Het waren ploegen puinruimers. Ze gingen de enorme bergen stenen wegbikken.'

‘Het zijn beelden die ik nooit vergeet. En nu zie ik ze weer op de televisie vanuit Oekraïne. Oorlog is iets afschuwelijk verschrikkelijks!’

H.J.A Hoflandlezing: 'Van Schaduw naar Salon'

De H.J.A Hoflandlezing is sinds 2017 een jaarlijks terugkerende lezing dat wordt georganiseerd door comité 14 mei herdenking, de Bibliotheek Rotterdam en het Mariniersmuseum. De lezing is een eerbetoon aan de overleden schrijver en journalist Henk Hofland.

In 2023 verzorgt journalist en onderzoeker Nikki Sterkenburg de zesde editie van de lezing, met als titel: Van Schaduw naar Salon. Hierin gaat zij dieper in op de normaliseren van radicaal- en extreem rechts gedachtegoed.

    Meer informatie

    Kijk voor meer informatie over de herdenking van het bombardement op: