Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Handhaving op een veilige stad

Samen met collega's, politie en de Rotterdammers zelf maken handhavers van de stad en uw wijk een fijne en veilige plek.

Handhavers kunnen helpen, waarschuwen en boetes geven. Ook letten ze op verzoek van de Politie op verdachte situaties. Zoals gestolen auto’s, vermiste personen of jonge kinderen die alleen buiten lopen.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Bodycams

Handhavers in Rotterdam moeten veilig kunnen werken en meestal lukt dat ook. Maar soms worden mensen agressief. Dan zijn ze een bedreiging voor omstanders, zichzelf en de handhavers. Om de veiligheid te vergroten dragen handhavers van de gemeente een bodycam.

(Her)ken de Rotterdamse handhaver

Handhavers zijn zichtbaar in de stad en in de wijk voor een veilig en gastvrij gevoel voor bezoekers en bewoners. En ze zijn herkenbaar: overal in Nederland dragen handhavers eenzelfde uniform. Dat is vastgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit maakt ook uitwisseling van handhavers met andere steden makkelijker.

Controle van terrassen

Terrassen bij de horeca maken een stad gezellig, maar soms ook wat rommelig.
Daarom hebben we regels waaraan alle terrassen in de stad moeten voldoen. U kunt meer informatie vinden op de pagina Terrassen.

Gespecialiseerde handhavers controleren of horecaondernemers zich aan de regels houden.
Merken de handhavers dat dit niet gebeurt? Dan stuurt de gemeente maximaal 3 keer een brief met een waarschuwing naar de ondernemer.

Is het terras daarna nog niet in orde? Dan legt de gemeente de ondernemer een dwangsom op.
De ondernemer betaalt dan elke keer als een handhaver vaststelt dat de regels worden overtreden.

Ondernemers die de regels blijven overtreden, lopen het risico dat hun terras gesloten wordt of dat hun exploitatievergunning wordt ingetrokken.

Meer informatie hierover en de wetten en regels vindt u op de pagina Horeca.

Controle voor een aantrekkelijk horeca-aanbod

We willen bruisende en aantrekkelijke horeca zonder overlast, agressie, geweld en alcoholmisbruik.
Speciaal opgeleide handhavers controleren of horecaondernemers hun bedrijf beheren volgens de regels. Daarmee helpen ze mee het horeca-aanbod aantrekkelijk te houden.

Zaken op orde

De handhavers controleren of een horeca-inrichting de benodigde vergunningen heeft en zich houdt aan de wet- en regelgeving.
Ze controleren de exploitatievergunning, de alcoholwetvergunning, de vergunning voor speelautomaten en de terrassen.
Ook controleren ze of er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar en aan bezoekers die al te veel gedronken hebben.

Meer informatie over het beleid rond horeca en over handhaving vindt u op de pagina Horeca.

Controle op winkeluitstallingen

Winkeliers mogen tijdens openingstijden spullen buiten op de stoep voor hun winkel zetten. Dat heet een winkeluitstalling.
De winkelier heeft geen vergunning nodig, maar er zijn in Rotterdam wel regels voor.

Handhavers van de gemeente controleren of winkeliers zich aan die regels houden.
Een winkeluitstalling mag geen overlast of een onveilige situatie geven. Voorbijgangers moeten op de stoep genoeg plek hebben om er veilig te lopen.

Houdt een winkelier zich niet aan de regels voor winkeluitstallingen?
Dan kan de gemeente een dwangsom opleggen: de winkelier betaalt dan minstens 100 euro per dag dat hij de regels overtreedt. Handhavers controleren of winkeliers zich aan de regels houden.

Regels bij een winkeluitstalling

  • De stoep moet minstens 3,50 meter breed zijn, van gevel tot stoeprand. Is de stoep smaller dan mag er geen winkeluitstalling staan.
  • Als de winkelier zijn spullen heeft buitengezet, moet er op de stoep altijd een ruimte van minimaal 1,80 meter overblijven. Hierop mogen geen andere dingen in de weg staan.
  • De winkelier moet zijn spullen binnen de winkeluitstallingszone zetten. Deze zone is maximaal 1 meter vanuit de gevel van de winkel, is niet breder dan de breedte van de gevel en niet hoger dan 1 meter.
  • Tijdens openingstijden mag er 1 reclamebord in de winkeluitstallingszone staan. Dat mag niet hoger zijn dan 1,25 meter en niet breder dan 0,85 meter.

Deze regels staan in artikel 2.10 van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012. Link opent een externe pagina.