groene daken

 

De gemeente Rotterdam stimuleert de aanleg van groene daken in Rotterdam.

De DakAkker in Rotterdam Centrum

De DakAkker in Rotterdam Centrum

Zo is er ook in 2017 een aantrekkelijke subsidie voor huiseigenaren en heeft de stad inmiddels een aantal gemeentelijke gebouwen voorzien van een groen dak. Groene daken geven Rotterdam een groener aanzien, vormen een buffer bij regenafvoer en zorgen voor een langere levensduur van een dak.

Een groen dak is bedekt met aarde en planten. Daardoor is uw dak extra beschermd en gaat het tot wel 2x langer mee. Onder een groen dak is het ’s zomers niet zo warm als onder een zwart dak. En op een groen dak is het met wat extra bomen en planten heerlijk loungen en lekker oogsten. Dat kan zelfs met energiewinst als u er ook nog zonnepanelen op plaatst.

Groene daken hebben nog meer voordelen. Ze vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Daarom geven we subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Zeker in stenige gebieden als het centrum en oude stadswijken zijn groene daken nodig om droge voeten te houden. En natuurlijk zijn groene daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 235.000m2 groen dak.

Rotterdam betaalt mee
U kunt op platte daken, maar ook op licht hellende daken een groen dak aanleggen. Om de aanleg van groene daken te stimuleren, geeft de gemeente Rotterdam in 2017 en 2018 € 20,- subsidie per m2 gerealiseerd groen dak. In 2019 en 2020 is de subsidie 15 euro per m2. U legt al een groen dak aan vanaf € 55 per m2, mits de dakconstructie hiervoor geschikt is. De subsidie loopt door tot eind 2020, of zoveel eerder als het geld op is.

Lees meer over de subsidieregeling en de voorwaarden.

Verhoging waterbergend vermogen
Per 1 mei 2016 is de eis van het waterbergend vermogen verhoogd van 15 liter naar 25 liter waterbergend vermogen per vierkante meter. Hierdoor wordt het rioolsysteem bij hevige regenval minder belast en is de kans op wateroverlast op straat kleiner. We sluiten daarbij aan op de marktontwikkeling: bij de meeste leveranciers van groene daken zijn producten beschikbaar met een waterberging van minimaal 25 liter per vierkante meter.

Doe meer met uw dak!
Wist u dat zonnepanelen op een groen dak meer energie opleveren? Dat is dubbele winst! Maar u kunt nog veel meer op een dak doen. Een stadswindmolen plaatsen bijvoorbeeld, ook dat is energiewinst. Of het gebruiken als watertuin met een waterbuffer bij extreme regenval. Sporten mét uitzicht over de stad. Flexwerken, vergaderen, tuinieren: ga voor inspiratie naar http://www.multifunctioneledaken.nl/.

Save the date: 10 en 11 juni open infodak
In het weekend van 9-11 juni zijn de Rotterdamse Dakendagen (kijk voor meer informatie op Rotterdamse Dakendagen. Tijdens dit festival stelt de gemeente Rotterdam haar infodak open op zaterdag 10 en zondag 11 juni (toegang tot dit infodak is gratis). We zijn hier aanwezig om u persoonlijk advies te geven over groene daken en zonne-energie. Ook presenteren diverse leveranciers hun producten.

Aanvullende informatie

Contact
Informatiepunt Duurzaam Rotterdam
email: groenedaken@rotterdam.nl 
telefoon: 010-489 5489

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken