groene daken

 

De gemeente Rotterdam stimuleert de aanleg van groene daken in Rotterdam.

De DakAkker in Rotterdam Centrum

De DakAkker in Rotterdam Centrum

Zo is er ook in 2016 een aantrekkelijke subsidie voor huiseigenaren en heeft de stad inmiddels een aantal gemeentelijke gebouwen voorzien van een groen dak. Groene daken geven Rotterdam een groener aanzien, vormen een buffer bij regenafvoer en zorgen voor een langere levensduur van een dak.


Een groen dak is bedekt met aarde en planten. Daardoor is uw dak extra beschermd en gaat het tot wel 2x langer mee. Onder een groen dak is het ’s zomers niet zo warm als onder een zwart dak. En op een groen dak is het met wat extra bomen en planten heerlijk loungen en lekker oogsten. Dat kan zelfs met energiewinst als u er ook nog zonnepanelen op plaatst.

Groene daken hebben nog meer voordelen. Ze vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Daarom geven we subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Zeker in stenige gebieden als het centrum en oude stadswijken zijn groene daken nodig om droge voeten te houden. En natuurlijk zijn groene daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 220.000m2 groen dak.

Rotterdam betaalt mee
U kunt op platte daken, maar ook op licht hellende daken een groen dak aanleggen. Om de aanleg van groene daken te stimuleren, geeft de gemeente Rotterdam ook dit jaar nog € 25,- subsidie per m2 gerealiseerd groen dak. Daarna wordt de subsidieregeling stapsgewijs afgebouwd; 20 euro per m2 in 2017 en 2018 en 15 euro per m2 in 2019 en 2020. De subsidie loopt door tot eind 2020, of zoveel eerder als het geld op is. Als u in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard woont, dan ontvangt u € 5,- per m2 extra aan subsidie. U legt al een groen dak aan vanaf € 55 per m2, mits de dakconstructie hiervoor geschikt is.

Verhoging waterbergend vermogen
Per 1 mei 2016 wordt de eis van het waterbergend vermogen verhoogd van 15 liter naar 25 liter waterbergend vermogen per vierkante meter. Hierdoor wordt het rioolsysteem bij hevige regenval minder belast en is de kans op wateroverlast op straat kleiner. We sluiten daarbij aan op de marktontwikkeling: bij de meeste leveranciers van groene daken zijn producten beschikbaar met een waterberging van minimaal 25 liter per vierkante meter. Alle aanvragen die vanaf 1 mei worden ingediend dienen hieraan te voldoen. De aanvragen van voor 1 mei 2016 worden conform de oude subsidieregeling beoordeeld.


Doe meer met uw dak!
Wist u dat zonnepanelen op een groen dak meer energie opleveren? Dat is dubbele winst! Maar u kunt nog veel meer op een dak doen. Een stadswindmolen plaatsen bijvoorbeeld, ook dat is energiewinst. Of het gebruiken als watertuin met een waterbuffer bij extreme regenval. Sporten mét uitzicht over de stad. Flexwerken, vergaderen, tuinieren: ga voor inspiratie naar de Rotterdamse Dakendagen

Welkom op de infodaken
Voor uitgebreid advies bent u van harte welkom op de infodaken. De gemeente Rotterdam is aanwezig om u persoonlijk advies te geven over groene daken en zonne-energie. Ook presenteren diverse leveranciers hun producten. Dit jaar organiseren we een special over de vele mogelijkheden van zonne-energie voor iedere Rotterdammer: zelfs als u geen geschikt dak hebt. Op alle infodaken kunt u de hele dag van 11 tot 17 uur terecht.

Infodak GROEN
11 en 12 juni
Station Hofplein-dak

Infodak ZON
11 en 12 juni
Dak Groothandelsgebouw

Infodak GROEN + ZON
18 juni
Dak Hofbogen (station Hofplein dak)

Contact 
Infopunt Duurzaam Bouwen.  
groenedaken@rotterdam.nl 
telefoon: 010-489 5489

Aanvullende informatie

Meer informatie over groene daken kunt u vinden op de website van Rotterdam Climate Initiative. U vindt hier onder andere alles over subsidiemogelijkheden, de data en locatie van de informatiedagen over groene daken, de voorwaarden, het aanvraagformulier en veelgestelde vragen.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken