Ga naar de hoofdinhoud

25 maart 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Gratis menstruatieproducten op Rotterdamse scholen

Bij 1 op de 10 jonge vrouwen (12-25 jaar) is er thuis geen geld om menstruatieproducten te kopen. Daarom stelt de gemeente Rotterdam samen met het Armoedefonds gratis menstruatieproducten beschikbaar op scholen.

In Rotterdam gaat het om ruim 2.100 leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs die vanwege hun menstruatie wel eens schooldagen missen. Om deze menstruatie-armoede aan te pakken, kunnen 215 basisscholen en 80 middelbare scholen de menstruatieproducten gratis aanbieden op school. Dat gaat via de zogenoemde MenstruatieProducten Uitgiftepunten (MUP’s).

Lage drempel

Toen adjunct-directeur Joyce van der Meij van basisschool De Parel in de Beverwaard over het initiatief las, wilde zij direct een MUP aanvragen. ‘Wij willen de drempel voor de meiden op onze school zo laag mogelijk maken. Voorheen stuurden wij de conciërge er nog wel eens op uit om maandverband of tampons te kopen. Maar het is best een stap voor de leerlingen om zoiets te vragen.’

Ook voor thuis

Inmiddels heeft de school in de meidentoiletten van groep 6, 7 en 8 een MUP én een prullenbakje neergezet. Valentina (11) uit groep 8 is blij. ‘Ik hoef nu niets meer van thuis mee te nemen. Ik kan het dan ook niet vergeten. De juf heeft gezegd dat we de spulletjes mee naar huis mogen nemen, als dat nodig is.’ Samen met haar klasgenoten versierde zij de MUP’s en plakte er briefjes op met vrolijke teksten.

Veilig voelen

Van der Meij: ‘We hebben er bewust voor gekozen om de bakken in de toiletten te zetten en niet in de hal of bij de conciërge. Niemand hoeft zich te schamen dat ze ongesteld is geworden, maar zo kan iedereen pakken wat ze nodig heeft. Een kind moet zich veilig kunnen voelen op school. En zich niet druk maken of ze wel genoeg maandverband bij zich heeft om de dag door te komen.’

Basisbehoefte

In een MUP zitten verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar. Doordat de producten onderdeel worden van de toiletten op scholen, hoeven jonge vrouwen geen schadelijke alternatieven te gebruiken. Zoals toiletpapier of hergebruikt maandverband. De MUP’s dragen ook bij aan het doorbreken van het taboe op menstruatie. Menstruatieproducten zijn een normale basisbehoefte, net zoals zeep en toiletpapier.

Aanmelden

Uw school aanmelden voor een MUP? Dat kan via het aanmeldformulier van het Armoedefonds. Link opent een externe pagina. Hier vindt u ook alle andere locaties waar een MUP staat. Scholen die zich aanmelden ontvangen het ‘Menstruatie informatieboekje’. Dit educatiemiddel is gericht op leerlingen van groep 7/8 en de brugklas. Het helpt om menstruatie een normaal bespreekbaar onderwerp te maken. Zodat leerlingen minder schaamte ervaren en makkelijker om hulp durven te vragen. Het informatieboekje is in opdracht van het Armoedefonds ontwikkeld door Menstrucation. Link opent een externe pagina, een organisatie die gastlessen over menstruatie verzorgt op scholen. Dit initiatief wordt ondersteund door CityLab010. Link opent een externe pagina.

Basisschool de Parel heeft gratis menstruatieproducten op school. Fotograaf: Jan van der Meijde
Basisschool de Parel heeft gratis menstruatieproducten op school. Fotograaf: Jan van der Meijde