gemeenschappelijke tuinen

 

De gemeente wil eigendom en beheer van gemeenschappelijke tuinen voortaan in een hand.

gemeenschappelijke tuin Kortgenestraat

gemeenschappelijke tuin Kortgenestraat

De gemeente Rotterdam wil dat eigendom en beheer van de gemeenschappelijke tuin bij één partij komt. De tuin verkopen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) die nu het beheer uitvoert is één van de opties en heeft de voorkeur. Is verkoop niet mogelijk, dan neemt de gemeente de tuin, in goed overleg met de VvE, terug in beheer. De aanpak van elke tuin is dus maatwerk en verschilt per situatie.

Locaties
Het gaat om ongeveer 180 gemeenschappelijke tuinen in de gebieden Charlois, Feijenoord, IJsselmonde, Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek. Of uw tuin onderdeel is van de aanpak, verneemt u van uw VvE.

Eigenaren en huurders
Wanneer de VvE (of meerdere VvE’s grenzend aan 1 gemeenschappelijke tuin) de tuin koopt, verandert er voor u niets tot weinig. Is verkoop niet mogelijk? Dan neemt de gemeente het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin over. Dit betekent dat alle grond binnen dit gebied openbaar toegankelijk moet zijn en blijven. Eventueel illegaal in gebruik genomen tuinen worden dan opgeruimd.

U bent als eigenaar van een woning in een appartementencomplex lid van een VvE. Dit betekent dat u inspraak heeft op de beslissingen die het bestuur van de Vereniging van Eigenaren maakt. De gemeente vraagt u na te denken of u de gemeenschappelijke tuin wilt kopen en dit kenbaar te maken bij uw VvE. Wanneer voldoende bewoners ‘ja’ zeggen, dan kunt u in uw Algemene Ledenvergadering unaniem besluiten om de tuin te kopen. Dit officiële besluit ontvangt de gemeente graag namens de bestuurders van uw VvE.

Huurders appartement
Bent u huurder van een appartement met een gemeenschappelijk tuin, dan kunt u het best contact opnemen met uw verhuurder. De verhuurder is eigenaar van het appartement en gaat daardoor over dit soort besluiten.

Vragen
Heeft u nog vragen over de aankoop en/of het beheer van uw gemeenschappelijke tuin? Neem dan contact op met uw VvE of kijk bij de veelgestelde vragen.

 

Aanvullende informatie

De gemeente benadert de VvE over een gemeenschappelijke tuin. Mocht u hebben of meer informatie willen. Mail gemeenschappelijketuinenSO@rotterdam.nl

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken